Kako sami da pripremite obroke za vašu bebu?

U prvih par meseci života beba se isključivo hrani majčinim mlekom, a kako raste njene potrebe se menjaju, uključujući i potrebu za drugom hranom. Kako ćete znati kada je pravo vreme za uvođenje nemlečne hrane?

Kako sami da pripremite obroke za vašu bebu?

Autor:

Objavljeno: 16 Decembar 2021, 15:16

Prema mišljenju stručnjaka, nemlečna hrana se obično uvodi između 4. i 6. meseca kada beba sve više pokazuje interesovanje za čvrstu hranu.Važno je da postepeno uvodite namirnice kako bi se ispitalo da li će beba pokazati neke reakcije u vidu alergija i slično.

 

Navike koja beba usadi u najmlađem periodu mogu trajati ceo život, stoga budite uporni ukoliko vaša beba odbija određenu hranu.

 

Priprema bebine hrane je vrlo jednostavna i brzo se pravi te ćemo sa vama u nastavku teksta podeliti nekolko saveta o tome šta vam je sve potrebno za pripremu obroka kao i nekoliko ukusnih recepata koje možete sami pripremiti.


Oprema za bebu će vam olakšati hranjenje


Umesto da kupujete skupe kašice po marketima, gde više plaćate ime nego sam kvalitet, za vašu bebu možete sami pripremiti kašice od voća i povrća u zavisnosti od uzrasta.

 

Važno je da imate šerpice, posudice, pribor koji će samo vaša beba koristiti. Njihova hrana priprema se na pari bez dodatnih začina od kojih je so strogo zabranjena.

 

Da biste od voća ili povrća napravili kašu, potreban vam je kvalitetan blender koji će odraditi posao umesto vas. Dakle, proces je vrlo jednostavan - potrebno je samo da ubacite povrće u blender i sačekate par minuta dok smesa ne bude potpuno kašasta.
Kada beba krene sa čvrstom hranom stolica u kojoj beba jede biće vam neophodna kako bi hranjenje prošlo bez naglih pokreta i pomeranja bebe.


Osim što olakšava samo hranjenje, hranilica za bebu izuzetno je stabilna i bezbedna za vaše dete koja će sprečiti eventualno pomeranje ili prevrtanje. Osim toga, hranilica sadrži dva kaiša kroz koja idu rukice vaše bebe što pruža dodatnu bezednost za vaše dete.


Koje namirnice se prvo uvode u bebinu ishranu?


Prve namirnice koje su uvode u bebinu ishranu su žitarice, najpre pirinač i kukuruz. Ove namirnice zbog svog sastava pogodne su za bebu jer ne sadrže gluten koji u nekim slučajevima može uzrokovati proleme kod mališana. Najlakši način pripreme je da sameljete žitarice koje možete skuvati u vodi ili dodati sopstveno mleko.


Ukoliko pravite domaće pahuljice, uvek možete napraviti više da imate za više dana, a ostatak ostaviti u zamrzivač i ponovo koristiti kada budete želeli.


Povrće u ishranu se uvodi nakon žitarica i važno je da pravite razmak od par dana kako budete uvodii novu namirnicu kako bi utvrdili da li neka namirnica detetu uzrokuje alergiju ili mu prosto ne prija.


Nakon žitarica, u peridou od 4. do 6.meseca u ishranu se uvodi i meso kroz koje beba dobija dovoljan unos gvožđa i cinka.
Po pravilu, najpre se bebi uvodi belo meso bez kožice poput piletine ili ćuretine koje je izuzetno bogato proteinima i lako se vari. Nakon navršenih godinu dana tek onda se uvodi crveno meso poput junetine i govedine, a svinjetina poslednja zbog visokog sadržaja masnoće.


Važno je da meso koje kupujete bude kvalitetno i od proverenih proizvođača. Meso se kuva na pari ili vodi i u početku se daje usitnjeno kako bi beba lakše progutala hranu. S obzirom da meso na tako pripremljen način može biti izuzetno suvo, možete ga kombinovati sa povrćem i tako napraviti bogat i ukusan obrok za vašu bebu.

 

kasica-za-bebu-sa-bananom


Ideje za ukusne obroke za vaše mališane


U nastavku teksta sa vama ćemo podeliti nekoliko primera obroka koji ćete pripremiti veoma brzo i jednostavno.


Kaše sa žitaricama


1. Kaša od pirinčanih pahuljica - u posebnoj posudi za vašu bebu, ugrejte malo mlečne formule ili vašeg sopstvenog mleka i u to dodajte jednu kašiku pirinčanih pahuljica. Kada sve to zajedno sjedinite kašica je spremna.
2. Kaša sa voćemi grizom - Za pripremu ove kašice, biće vam potrebno malo mlečne formule, 2 kašike griza i pola jabuke. Jabuku skuvajte i u prethodno ugrejano mleko dodajte ispasiranu jabuku a potom griz i sve to zajedno promešajte.


Kaše sa povrćem


1. Kaša od šargarepe - U posudu za kuvanje, isecite prethodno dobro očišćenu šargarepu na kolutove. Kuvajte na tihoj vatri sve dok šargarepa ne omekša, a nakon toga ubacite u blender ili izgnječite viluškom dok ne postane kaša.
2. Kaša od šargarepe, spanaća i krompira - Svo povrće prvo ogulite i dobro isperite. Nakon toga isecite na sitne komadiće i stavite povrće da se kuva. Pre stavljanja u blender, iscedite višak vode i blendajte sve dok ne dobijete gustu smesu.


Kaša sa mesom


1. Kaša sa piletinom i šargarepom - Piletinu dobro očistite i isecite na sitne kockice. Zatim kuvajte meso u vodi ili na pari 10ak minuta, sve dok meso ne dobije boju. Povrće ogulite i dodajte u vodu u kojoj se kuva piletina i kuvajte sve dok ne omekša. Na kraju sve zajedno stavite u blender i kaša je gotova za nekoliko sekundi.
2. Kaša sa junetinom i krompirom - U posudu staviti krompir ili povrće po želji i kuvati zajedno. Kuvati dok povrće i meso ne omekša, a zatim viljuško ispasirati meso i povrće ili staviti u blender.

Ovo su samo neki od primera obroka koje možete pripremati vašim mališanima u zavisnosti od njihovog uzrasta. Kao što vidite, svi obroci se vrlo lako i brzo pripremaju što će dobro doći mamama koje nemaju toliko vremena za kuvanje ili koje do sada nisu kuvale. Priprema ovih brzih obroka postaće vam omiljena aktivnost!