Zamrznuta hrana – 10 namirnica koje možete zamrznuti

Vaš zamrzivač vam može pomoći da se nosite sa bacanjem hrane, uštedite novac i budete pametniji kuvar.

Zamrznuta hrana – 10 namirnica koje možete zamrznuti

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 04 Maj 2022, 17:04 , Beograd

Vaš zamrzivač vam može pomoći da se nosite sa bacanjem hrane, uštedite novac i budete pametniji kuvar.


Razmišljate o tome da bacite to uvelo bilje u smeće? Imaju mnogo više života da daju. Bilje, zajedno sa mnoštvom drugih sastojaka, može produžiti rok trajanja zahvaljujući vašem pouzdanom zamrzivaču.


Zamrzivač vam može pomoći da se nosite sa bacanjem hrane, uštedite novac i pomognete da budete pametniji kuvar. Evo 10 namirnica za koje verovatno niste mislili da možete da zamrznete, ali apsolutno možete:

 

zamrznuta-hrana


1. Fermentisano Mleko


Zašto se Fermentisano Mleko ne prodaje u manjim kutijama, nisam siguran, ali svi smo se suočili sa skoro punim kartonom nakon što smo koristili samo jednu šoljicu za palačinke ili vafle za vikend.


Srećom, Fermentisano Mleko se može zamrznuti do tri meseca. Ako ne mislite da ćete ga koristiti pre nego što mu istekne, sipajte ga u hermetičke posude bezbedne za zamrzavanje u porcijama od 1/2 ili 1 šolje, u zavisnosti od količine koju najčešće koristite u receptima. Ostavite da se odmrzne u frižideru preko noći ili stavite zatvorenu teglu u posudu sa toplom - ne vrućom - vodom, gde će se odmrznuti za 20 do 30 minuta.


2. Jaja


Dok jaja imaju prilično dug rok trajanja u frižideru, mogu se zamrznuti ako je potrebno. Ovo je posebno korisno ako recept zahteva samo žumance ili belance, a vi nemate planove za drugi deo jajeta.

Da biste zamrznuli belanca, jednostavno ih stavite u pojedinačne posude za kockice leda, radi lakšeg porcionisanja, ili zamrznite veću količinu u hermetički zatvorenoj posudi bezbednoj za zamrzavanje. Samo ne zaboravite da označite posudu sa količinom belanaca.

 

Ako su zamrznute kao kocke, izvadite ih u vreću za zamrzavanje sa patentnim zatvaračem kada se očvrsnu. Belanca se mogu zamrznuti do godinu dana i treba ih odmrznuti u frižideru preko noći pre upotrebe za beze ili francuske makarone.


Žumanca će se zgusnuti i postati gumena osim ako ih ne umutite sa velikim prstohvatom soli ili šećera, u zavisnosti od toga za šta planirate da ih koristite u budućnosti. Jednom pretučene, zamrznite ih u pojedinačnim posudama za led ili u označenoj hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana. Odmrznite u frižideru pre upotrebe u sladoledu ili holandskom sosu.


Da biste zamrznula cela jaja, prvo ih razbijte u činiju i lagano ih umutite da se žumanca ne zgusnu. Sipajte razmućena jaja u udubljenja posude za led ili obeleženu hermetičku posudu i zamrznite do godinu dana. Opet, odmrznite u frižideru pre upotrebe za pecivo ili u fritaju.


3. Banane


Ako niste raspoloženi da pravite hleb od banane ili smutije sa tim prezrelim bananama, možete kasnije da ih zamrznete i pečete. Ako koristite za buduće smutije, ogulite ih i isecite, stavite kriške na voštani papir ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje, zamrznite dok ne postanu čvrsti, a zatim prebacite u kesu sa patent zatvaračem.

 

zamrnute-namirnice


Za pečenje, jednostavno ih ogulite i zamrznite cele ili prelomljene na pola. Banane se mogu zamrznuti do tri meseca. Kriške se mogu baciti direktno iz zamrzivača u blender za smutije, dok cele banane možete da odmrznete u posudi na sobnoj temperaturi sat ili dva pre nego što ih upotrebite za pečenje.


4. Biljni ostaci


Pre nego što bacite kore od šargarepe, korenje luka, vrhove celera i listove komorača koje ste obrezali dok ste pripremali večeru u smeće ili kompost, razmislite o tome da ih zadržite. Stavite ostatke povrća u hermetički zatvorenu posudu bezbednu za zamrzavanje ili kesu sa patent zatvaračem i nastavite da je dodajete dok sakupljate ostatke.


Mogu se čuvati u zamrzivaču do tri meseca ili dok ne budete imali malo vremena da napravite sopstveni temeljac od povrća.


Bacite ostatke u lonac napunjen vodom, kuvajte sat vremena i procedite. Upotrebite temeljac za supe i čorbe, kao i za pravljenje rižota.


5. Hleb


Svež hleb brzo postaje bajat, tako da je zamrzavanje zaista jedan od najboljih načina da se sačuva. Isecite veknu, stavite kriške u torbu sa patentnim zatvaračem i zamrznite do šest meseci.


Možete da izvadite pojedinačne kriške po potrebi i da ih odmrznete na sobnoj temperaturi oko 20 minuta, u zavisnosti od veličine i debljine, ili da ih stavite direktno u toster.


6. Tofa Sir


Zamrzavanje tofa sira ne samo da mu produžava rok trajanja, već ga čini čvršćim i upijajućim, što može biti odlična stvar ako želite da ga marinirate pre pečenja na roštilju, bacite kocke u prženje ili ispečete kriške za salate.

 

zamrznuto-povrce


Jednostavno izvadite tofu iz ambalaže, ocedite ga i osušite ga, pa ga zamrznite celog ili na kriške ili kockice. Imajte na umu da tofu može poprimiti bledo žutu nijansu, ali to ne menja njegov ukus. Odmrznite tofu u frižideru preko noći i ocedite i istisnite višak tečnosti.


7. Avokado


Avokado ima način da brzo pređe od nezrelog do prezrelog. Da biste zamrznuli zreli avokado pre nego što se pokvari, ogulite ga i isecite na četvrtine, kriške ili kockice i zamrznite na voštanom papiru ili papiru za pečenje obloženom papirom.


Kada se zamrzne, prenesite avokado u torbu sa patentnim zatvaračem do šest meseci. Iako smrznuti avokado nije najbolji kandidat za gvakamole, može se baciti u smutije (nema potrebe da se odmrzava!) da bi se dobio kremasto bogatstvo.


8. Vino


Bez obzira da li ste kupili vino za kuvanje i ne planirate da ga pijuckate ili vam je ostalo nekoliko previše boca sa zabave, znajte da se može zamrznuti. Iako ne preporučujemo da ga odmrznete da biste ga sipali u čašu i uparili sa večerom, savršen je za kuvanje.


Sipajte višak u posude za kockice leda u porcijama od 1 supene kašike, zamrznite dok se ne očvrsne, a zatim prebacite u hermetički zatvorenu posudu bezbednu za zamrzavanje ili kesu sa zatvaračem. Izvadite kockice koliko vam je potrebno za recept i ostavite da se odmrzavaju u posudi u frižideru preko noći ili na tezgi par sati.


9. Bilje


Uprkos našim najboljim namerama, sveže bilje neizbežno vene pre nego što smo imali priliku da ih iskoristimo. Zato je zamrzavanje odlično rešenje. Iseckajte sveže začinsko bilje i podelite ga u udubljenja posude za led.

 

zamrznuta-hrana


Prelijte svaki bunar sa malo maslinovog ulja, zamrznite dok se ne očvrsne, a zatim prebacite u hermetički zatvorenu posudu bezbednu za zamrzavanje ili kesu sa patent zatvaračem do dva meseca.


Možete koristiti kockice biljnog ulja direktno iz zamrzivača umesto maslinovog ulja za sotiranje ili prelivene vrućom testeninom za instant sos. Ili pustite jednu ili dve da se odmrznu u posudi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta i koristite u marinadama ili prelivima za salatu.


10. Slanina


Ako otvorite pakovanje slanine i ne planirate da je kuvate odjednom, zamrzavanje ostatka je odlična opcija. Položite kriške na voštani papir ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje, zamrznite dok ne postanu čvrsti i prebacite u vreću sa patent zatvaračem do tri meseca.

 

Pojedinačne kriške će se odmrznuti na sobnoj temperaturi za oko 10 minuta i mogu se pržiti, peći ili kandirati baš kao sveža slanina.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!