Zamene za belo vino u kuvanju

Nema vina? Nema problema. Probajte jednu od ovih lakih zamena za belo vino u kuvanju.

Zamene za belo vino u kuvanju

Autor:

Objavljeno: 20 Novembar 2022, 11:20 , Beograd

Nema vina? Nema problema. Probajte jednu od ovih lakih zamena za belo vino u kuvanju.


Ako ste neko ko ne pije belo vino iz bilo kog razloga, pronalaženje istog na listi sastojaka za supu od francuskog luka može biti nezgodno. Naravno, možete kupiti bocu posebno da napravite recept. Ali vino je skupo i niko ne želi da koristi nekoliko kašika ili čak nekoliko šoljica samo da bi ostatak sipao u odvod. (Osim ako, naravno, ne razmislite unapred i zamrznete ostatke vina za sledeći put.)


Srećom, obično je potpuno moguće zameniti nešto što već imate pri ruci za vino i jelo će ispasti jednako dobro. Teški deo je, kada je u pitanju belo vino, ne postoji zamena jedan na jedan. Pitanje je koliko je vina potrebno i šta ono doprinosi receptu.

 

belo vino za kuvanje

 

Malo kiseline je ključno


Većinu vremena vino donosi note kiselosti. Ako ga izostavite, recept bi mogao biti malo ravan. Najbolje rešenje je obično voda u kombinaciji sa nečim kiselim, poput sirćeta ili limunovog soka.

 

Ako recept zahteva 1/4 šolje ili manje


Mnogi recepti zahtevaju u osnovi prskanje belog vina. U ovom slučaju, slobodno jednostavno izostavite vino. Kada probate gotov proizvod, pokušajte da iscedite sok od svežeg limuna ako osećate da mu nešto nedostaje. U ovako malim količinama, ne morate čak ni da brinete o zapremini tečnosti koju vino doprinosi.

 

Ako recept zahteva više od 1/4 šolje


Voda: Kada uđete u veće količine vina, potrebno je da nadoknadite količinu tečnosti. Često to možete učiniti sa vodom, posebno ako su u pitanju jaki ukusi. Na primer, riblja čorba zahteva 1 šolju flaširanog soka od školjki ili temeljca od školjki plus 1/2 šolje belog vina. U ovom slučaju, dobili biste dobre rezultate koristeći vodu umesto vina, a zatim dodajte malo ili dva limuna po ukusu ako je potrebno.

 

belo vino


Zalihe + kiselina: Ako vino igra značajniju ulogu u profilu ukusa, kao što je piletina, definitivno ćete morati da nadoknadite svetle, kisele kvalitete belog vina. Najbolje je posegnuti za malo kvalitetnog belog vinskog sirćeta pomešanog sa pilećim ili povrtnim temeljcem. Opšte pravilo je 1 kašika sirćeta na 1 šolju temeljca. Za ovu pileću pikatu, to bi bila 1/2 šolje temeljca pomešanog sa 1 1/2 kašičice belog vinskog sirćeta.

 

Druge zamene koje treba razmotriti


Verjus je sok od grožđa nalik vinu napravljen od nezrelog nefermentisanog vinskog grožđa. To daje verjusu kiselkast, opor ivicu belog vina, iako je slađe od većine belih vina za kojima biste posegnuli tokom kuvanja. Bila bi idealna zamena za ovaj recept za francusku supu od luka.


Ojačana vina: Druga opcija koju treba razmotriti je boca ojačanog vina, kao što je suvi (beli) vermut ili suvi šeri. Za razliku od belog vina, koje će se pokvariti u roku od nekoliko dana nakon otvaranja, ovo traje neograničeno na polici. Okus nije potpuno isti, ali je pouzdana zamena ako vam je prijatno da držite alkohol pri ruci.

 

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!