U čemu je kroz vekove vino putovalo svetom

Da bi vino iz raznih delova sveta stiglo do našeg diskonta pića Beograd i onda do naših čaša ili tanjira ...

U čemu je kroz vekove vino putovalo svetom

Autor: Danijela Avramović

Objavljeno: 05 Septembar 2016, 10:05

Gde god da odete, u kom god delu sveta, svi znaju za vino. Belo, crno, roze vino, kako god, ono je voljeno i rado ispijano, dodavano u hranu, ili jednostavno bilo deo neke skupocene kolekcije. Danas čak  možemo da ga kupimo online, skoro sam pronašla odličan online podrum pića Beograd . Isto tako i gde god da se na svetu nađemo.


Ali da bi vino iz raznih delova sveta stiglo do našeg diskonta pića Beograd i onda do naših čaša ili tanjira, moralo je da pređe neki put. Što fizički, što istorijski. U nekakvim posudama koje su morale da omoguće dobro zatvaranje, spreče oksidaciju i olakšaju transport. I evo kako je sve to izgledalo.

 

Podrum pića Beograd - Vinarije

Prve posude - Kvevri


Na početku su bili kvevri. Nekih 6000 godina p.n.e. u Gruziji. Ili bar za toliko daleku prošlost vina znamo. I mada neki istoričari tvrde da se u tome prenosilo vino, malo je verovatno. Da objasnim, kvevri su ogromne glinene posude sa kapacitetom od nekoliko stotina, pa i hiljada litara. I sada vam je jasno zašto je malo verovatno. Ali jesu jako značajni jer se u njima zapravo prvobitno proizvodilo vino. Ceo proces proizvodnje je provelo u tim posudama. Zamislite šta su se oni setili.

 

Ove posude su zakopavali u zemlju zbog hlađenja i održavanja temperature, u njih stavljali grožđe, muljali, a kada bi fermentiralo zatvarali bi ih ogromnim kamenom i ostavljali tako i do dve godine dok ne nastane finalan proizvod.


Amfore za vino - Prvi standardi transporta


Kada je stiglo bronzano doba, stigle su i amfore. Ove posude od pečene gline, normalnijih veličina, su zaista proputovale i širile radost svim vinopijama. Nastale su u starom Egiptu i zbog svog pogodnog oblika sa uskim grlom koji smanjuje oksidaciju, uskim dnom pogodnim za sedimentaciju i zakopavanje radi stabilnosti pri transportu, drškama koje olakšavaju istovar i utovar na brodove, postale su standard za transport i distribuciju pića svih mediteranskih država i regija Mesopotamije. Kada su dospele do stare Grčke i Rima doživele su svoj vrhunac i nakon dugog vremena zatvaranja koristeći ševar i mokru glinu, krpe, vosak, dobile su svoje čepove od plute.

Hrastova burad - Kraj vladavine glinenih posuda


Stari Rimljani, vinopije kakvi jesu, dok su se probijali ka severu sa svojim zalihama vina uvideli su nedostatke amfora. Ali kada su osvojili Gale, osvojili su i rešenje njihovih muka. Kod Gala su pronašli hrastova burad koja su bila lakša od amfora, teže lomljiva i oblika koji olakšava pomeranje sa jednog mesta na drugo. Ubrzo su burad potpuno zamenila amfore, olakšala transport vina kopnom i stavila tačku na skoro 5500 godina vladavine glinenih posuda.

Staklene flaše - Posude koje su omogućile kvalitet sa starenjem


Stvaranje čvrstog stakla u 17. veku donosi nam flaše i nova olakšanja u distribuciji pića, kao i dalji napredak u proizvodnji zaista kvalitetnog vina. Naravno, prve vinske flaše nisu imale današnji oblik. U početku su bile sa kratkim vratom i širokim dnom, ali već do 19. veka su dobile oblik kakav i danas znamo. Ono što su flaše donele jeste još lakše pakovanje vina, još veće smanjenje mogućnosti oksidacije, kao i mogućnost da vino zaista kvalitetno ostari. Da nije flaša, ne bismo sada imali skupocena vina stara veliki broj godina.


I mislili bi da tu napredak staje. Kupujemo flaše vina kada hocemo da proslavimo, ali i kada hocemo da napravimo petla u vinu, francusku supu od luka, pijanog šarana, dobar stari gulaš, ili bilo koji drugi specijalitet sa vinom. Ali ne. Razvoj posuda za distribuciju vina se nastavlja.

Ogromne plastične kese - Za jeftin transport na velike relacije


Flaše jesu najbolje za kvalitetna vina. Za skupocena vina. Ali svi u našem diskontu pića želimo da nađemo i probamo inostrano vino, dalekih država, a da pritom ne bankrotiramo kupujući ga. Zato je moderno doba donelo plastične kese. Ogromne plastične kese od 24000 litara za transport vina. Flaše su odlične, ali flaše su teške. A težina se u transportu plaća i diže cenu proizvoda u inostranstvu. Da nema ovih kesa, jeftina vina iz Amerike, Australije u Južne Afrike ne bi bila tako jeftina kod nas. Napravljeni su i ogromni kontejneri za distribuciju vina sa istom logikom, ali kese su lakše.


I tu za sada sve staje. Verovatno će u budućnosti izumeti neke nove posude za vino koje će olakšati da sa jednog kraja sveta probamo vino pravljeno na drugom, ili kuvamo po stranim receptima koristeći vino koje potiče iz mesta gde je i recept nastao, a da pritom u podrumu pića cene imamo povoljne.

 

Sada znate sve o istoriji pakovanja vina, a gde da pronađete dobro vino i lako ga poručite otkirla sam ja za Vas:

  • Ediskont je online diskont pića, ma samo pogledajte ovde kako objašnjavaju prednosti online kupovine, sjajno.
  • Veliki izbor vina domaćih i inostranih iz svih krajeva sveta, na njihovom sajtu možete pronaći ovde.