4 zamene za belo vino u kuvanju

Nemate vina pri ruci. Pravite meni koji mora da bude prilagođen deci. Pripremate recept koji traži belo vino, ali ne želite da otvorite flašu samo zbog toga. Želite da izbegavate alkohol neko vreme. Svi ovi razlozi su validni za potrebu za zamenom za belo vino!

4 zamene za belo vino u kuvanju

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 27 Avgust 2022, 12:27 , Beograd

Nemate vina pri ruci. Pravite meni koji mora da bude prilagođen deci. Pripremate recept koji traži belo vino, ali ne želite da otvorite flašu samo zbog toga. Želite da izbegavate alkohol neko vreme. Svi ovi razlozi su validni za potrebu za zamenom za belo vino!


Kada se koristi u kuvanju, belo vino se ostavi da se krčka dok ne umanji alkohol, jednostavno dodajući malo kiselosti i nagoveštaj slatkoće.

 

Ne postoji ništa kao da ga prskate preko zapečenog odrezaka, ništa slično u vašem omiljenom rižotu. Pa šta radite kada, iz bilo kog razloga, ne možete da koristite belo vino? Čime ga možete zameniti?

 

Najbolje zamene za belo vino u kuvanju


Da, belo vino je obavezno u mnogim receptima. Na primer, pominje se u jelima od testenina, receptima za morske plodove, za kuvanje odrezaka ili sosova i u pripremi rižota. Evo kako da zamenite belo vino na 4 neverovatna, maštovita, ukusna načina.

 

1. Crveno vino


Smela zamena za belo vino, to je sigurno! Crveno vino se pravi korišćenjem istog procesa fermentacije, da, ali će promeniti ukus i boju jela. Ipak, prilično se približava svom bratu.

 

crveno vino


Crveno vino ima hrabar, intenzivan buket i idealno je za bilo šta od mesa (govedina, jagnjetina, svinjetina ili zecetina). Ali to će takođe raditi u jelima od škampa i supama - ako vam ne smeta ružičasta nijansa.

 

2. Vermut


Ima dosta alkohola u vermutu. I dosta ukusa, takođe. Iako ne biste pomislili, ovo suvo piće je jedna od najboljih zamena za belo vino. Zapravo je veoma blizu belom vinu, posebno u receptima za meso i testenine.


Preporučujemo vam da se odlučite za ekstra suvi vermut, a ne za voćni, slatki koji podseća na vino Marsala. To je zato što će slatki vermut promeniti profil ukusa jela koje pripremate.


Koristite vermut samo ako recept zahteva ¼ čaše belog vina ili manje. Više od ove količine učiniće hranu previše pijanom. Koristite odnos 1:1.

 

3. Sok od jabuke


Ne biste pomislili na ovo, prilično smo sigurni! Ali sok od jabuke može biti odlična zamena za belo vino u kuvanju. Da, u jelima i za decu i za odrasle!

 

sok od jabuke


Sok od jabuke je posebno sličan belom vinu u kuvanju ako se u receptu traži slatko vino. Rizling ili sotern, beli porto ili slatki Moskato lako se mogu zameniti sokom od jabuke. Za dodatni udarac i malo oštrine, poprskajte i hranu koja se kuva sa malo limunovog soka ili sirćeta.

 

4. Limunov sok ili sok od limete


Ako tražite zamenu za belo vino za testeninu sa morskim plodovima ili škampima, ovo je za vas. Limunov sok se takođe može koristiti za deglazuru vašeg tiganja i sakupiti sve komadiće hrskavog mesa i masti zalepljene za površinu.


Naš predlog: Razblažite limunov sok sa jednakom količinom vode ako ne želite ukus citrusa u jelu.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!