Šejkovi–recepti i blagodeti

Nutritivno bogati i ukusni, šejkovi mogu biti savršena opcija za vaš plan mršavljenja, trenažni režim ishrane ili jednostavno zadovoljenje receptora. Ovi napici se pretežno koriste nakon doručka ili kao zamena za isti i idealni su u trenucima kada žurite i nemate mnogo vremena za pripremu obroka. U današnjem tekstu nabrojaćemo koji su to najpopularniji recepti ovog brzog napitka i spomenuti blagodeti koje ostavlja na brojne zdravstvene aspekte.

Šejkovi–recepti i blagodeti

Autor:

Objavljeno: 07 Novembar 2023, 10:07

Blagodeti zbog kojih je šejk omiljeni napitak

 

Šejkovi bogati proteinima i drugim nutrijentima ostavljaju pozitivan efekat na organizam. Nalaze se u gotovo svakom planu ishrane sportista, i to kao zamena za celi obrok ili dodatak ishrani (užina između obroka). Evo nekoliko zdravstvenih benefita zbog kojih je dobro svakodnevno unositi ovaj napitak:

 

  • Hidratacija - unošenje tečnosti je ključni element za sve aspekte funkcionisanja ljudskog organizma, a posebno se odražava na izgled kože, kose, varenja i rad bubrega. Kako su voda, mleko ili jogurt sastavni deo svakog šejka, dovoljan unos tečnosti će biti neosetan.
  • Unošenje vitamina i minerala - uživanje u ukusima smutija odličan je način da spontano dođete do bitnih nutrijenata. S tim u vezi, kroz šejkove ćete moći da unosite i voće ili povrće koje manje volite, a i te kako je važno za vaš organizam
  • Unos vlakana za zdravu crevnu floru - ukoliko preferirate napitke sa voćem (ili povrćem) obezbedićete dovoljan broj vlakna za pravilan rad creva. Sveži prirodni proizvodi su poznati po visokom procentu vlakana.

Pored uticaja na brojne zdravstvene aspekte, evo još nekoliko razloga zbog kojih je korisno konzumirati ovaj brzi napitak:

 

  • Praktičnost - šejkovi se pripremaju brzo i neosetno. Sve što je potrebno jeste da nabavite namirnice poput mleka, keksa, čokolade, voća ili ovsenih pahuljica, stavite ih u blender i dobro izmiksate. Za lakšu procenu gramaže i još praktičniju pripremu obroka se preporučuje digitalna vagica za precizno merenje u obliku kašike.
  • Neograničen izbor recepata - postoje brojne kombinacije za pripremu ovog napitka. Na vama je da odredite savršen recept. Nadamo se da će naredni recepti biti od pomoći.

 

Recepti #1 – sveži šejk od jagoda

 

Prvi recept na našoj listi kombinuje namirnice koje mahom svako domaćinstvo ima u frižideru. Za pripremu ovog ukusnog šejka je potrebno da imate sveže i kiselo mleko, šećer i podrazumevane – jagode. Sipajte čašu svežeg mleka u blender, dodajte mu dve supene kašike kiselog mleka i oko 100 grama jagoda te sve dobro miksajte dok se masa ne sjedini. Ukoliko navedena kombinacija ne zadovoljava nivo slatkoće, dodajte kašiku do dve šećera i eventualno nekoliko čokoladnih pahuljica ili šlag.

 

sejk-od-jagode-u-casi

 

Recepti #2 – šejkovi sa visokom dozom proteina


Potrebni sastojci za pripremu proteinskog šejka podrazumevaju sve namirnice bogate nutrijentima, tako da ih možete kombinovati nezavisno od naših predloga. U ovom slučaju, mi preporučujemo miksanje ovsenih pahuljica (100 grama), suplementa u prahu (2 merice), kikiriki putera (dve supene kašike) i zamrznute banane sa čašom mleka ili jogurta i ledom (5-10 kockica). Vi takođe možete da dodate keks ili različite vrste orašastih plodova poput badema, lešnika ili oraha. Blendajte na visokoj brzini sve dok ne dobijete gustu i kremastu homogenu strukturu, te servirajte u velikim čašama i uživajte u rapsodiji ukusa. Ovaj šejk pospešuje rast mišića i zadovoljava potrebe organizma nakon treninga, tako da je idealan za sportski aktivne osobe.

 

Recepti #3 – nutela šejk sa sladoledom

 

Sipajte dve čaše mleka u blender i dodajte im šećer (dve supene kašine), kakao (2 kašičice) i sladoled od vanile, straćatele ili čokolade (jedna kugla). Miksajte dok se sastojci ne sjedine, te nakon toga čitavu smesu prelijte istopljenom čokoladom, dodajte kašiku nutele i ponovo uključite blender. Vodite računa da smesa ne bude previše gusta i po potrebi dodajte još malo mleka ili vode. Ukoliko ste veliki sladokusac, u svoj šejk možete da sipate i čokoladno mleko.


Recepti #4 – dijetalni šejkovi

 

U blender sipajte pola čaše mleka sa niskim procentom masti i dodajte laneno seme, ovsene pahuljice, protein u prahu, bananu i zaslađivač po želji. Uključite blender i ne gasite ga sve dok se masa ne homogenizuje. Kada primetite da je smesa dovoljno gusta, dosipajte preostalu polovinu svežeg mleka i ostavite nekoliko minuta. Mleveno laneno seme će obezbediti visok unos vlakana i omega 3 masnih kiselina, a ako kombinujete ispijanje sa vežbanjem – definitivno ćete smanjiti telesnu masu. Ukoliko ste na veganskom režimu ishrane, uz šejk (bez mleka) se naročito preporučuju i veganski slatkiši od smeđeg pirinča. Za najbolje rezultate, šejk pijte tri puta nedeljno.


Šejkovi su odličan način da započnete vaš dan. Nadamo se da će vam naši predlozi ukusa biti korisni, a vaše omiljene kombinacije možete da podelite sa nama u komentarima.