Recepti za pice - pripremite italijanski specijalitet kod kuće

Nije lako biti pica majstor.
Ipak, s vremena na vreme možete osvežiti svoju knjigu recepata novim specijalitetom iz italijanske kuhinje. 

Recepti za pice - pripremite italijanski specijalitet kod kuće

Autor:

Objavljeno: 06 Jul 2022, 13:06

Da li vi i vaši ukućani uživate u ukusu pica pripremljenih na različite načine?


Ako imate pozitivan odgovor na ovo pitanje, onda je vreme da jedan od specijaliteta picerija bude i na vašem meniju.


Pogledajte recepte koje smo pripremili za vas i obradujte svoj stomak ukusnim obrokom!


Testo za picu - recept za pripremu testa sjajne teksture


Testo za picu priprema se na različite načine. Svakako da je njegova izrada dovedena do perfekcije u restoranima specijalizovanim za pripremu italijanskih jela, kao i u sunčanoj Italiji.


Ipak, to ne znači da u svojoj kuhinji ne možete pripremiti ukusno i mekano testo sa hrskavim rubom - naprotiv! Pogledajte jednostavan recept koji smo pripremili za vas!


Sastojci:


● 300 g brašna
● 1 kesica suvog kvasca
● 1 puna kašičica šećera
● 1 kašičica soli
● 1 kašika ulja
● 200 ml vode


Priprema:


Brašno prosejte i promešajte sa suvim kvascem, te dodajte preostale sastojke. Važno je da voda bude mlaka, nikako hladna. Mutite kratko mikserom na najmanjoj brzini sa odgovarajućim nastavcima. Potom oko 5 minuta mutite najvećom brzinom, tako da testo postane glatko. Pokrijte ga suvom krpom i ostavite na toplom dok ne naraste. Kada se njegova veličina drastično promeni, pospite brašno po podlozi i dobro premesite, pa potom razvijte testo tako da obrazujete rub oko pice.


Gotovo - sada je na redu filovanje i pečenje!


#1 Kaprićoza (Pizza Capricciosa) - klasika na tanjiru


Jedna od najpopularnijih pica na svetu - kaprićoza, može se pripremati na brojne načine. U nastavku vam predstavljamo jedan od osnovnih recepta, kreiran po uzoru na originalan italijanski specijalitet!


Ukoliko želite, vašoj pici uvek možete dodati i druge sastojke koje volite, te u vašu knjigu recepata uneti potpuno nova i autentična jela i uživati u jedinstvenom ručku.


Sastojci:


● 150 g mocarela sira
● 150 g kuvane šunke
● 150 - 200 g šampinjona (po ukusu)
● origano
● kečap


Priprema:


Napravite testo po uputstvu i dok ono narasta pripremite ostale sastojke. Pečurke dobro operite i iseckajte, šunku možete iseckati ili iscepkati (važno je da listići budu tanki) i mocarela sir narendajte. Kada je testo gotovo, premažite ga kečapom i dodajte origano po ukusu, te filujte sa pečurkama, šunkom i polovinom narendanog kačkavalja. Pecite u rerni ragrejanoj na 220 °C 10-15 minuta. Pred kraj pečenja dodajte ostatak narendanog kačkavalja.


Uživajte!

 

pica-paprike-masline-na-dasci


#2 Margarita (Pizza Margherita) - nekoliko sastojaka za ukus koji budi sva čula


Jedna od najjednostavnijih pica kojoj je teško odoleti.


Za pripremu ovog specijaliteta, ne treba da budete kulinarski majstori. Dovoljno je malo truda i na vašoj trpezi naći će se ukusan obrok!


Sastojci:


● 200 g pelata
● 300 g mocarela sir (može i manje, po ukusu)
● 100 ml maslinovog ulja
● so
● origano

 

Priprema:


Testo pripremite po receptu koji smo naveli. Dok ono narasta pomešajte pelat i maslinovo ulje, pa time premažite razvijenu koru, stavite malo origana i soli. Preko toga narendajte mocarela sir i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 220 °C 15-20 minuta.


Uživajte!


#3 Pica četiri godišnja doba (Pizza Quattro stagioni) - pripremite picu po svom ukusu


Pica nazvana četiri godišnja doba nije slučajno dobila to ime. Naizme, ova neobična pica priprema se na poseban način, tako što se kora podeli na četiri dela koja se različito filuju, tako da predstavljaju godišnja doba.


Originalno su se za pripremu ove pice koristile artičoke koje simbolizuju proleće, na drugoj četvrtini paradajz ili bosiljak koji predstavljaju leto, pečurke kao simbol jeseni, i šunka, pršuta i masline kao predstavnici zime.


Danas se ova pica priprema na brojne načine, a jedan od jednostavnijih i odličnih recepata za picu bogatog ukusa predstavljamo vam u nastavku! Ukoliko želite, sastojke za ovaj specijalitet možete izmeniti u skladu sa svojim ukusom.


Sastojci:


● 1 šolja kečapa
● 1 kašičica origana
● 1 crni luk
● 100 g šampinjona
● 50 g mocarela sira
● 50 g kulena ili druge kobasice po izboru
● 1 zelena ili crvena paprika
● 1 paradajz
● nekoliko maslina


Priprema:


Pečurke operite i iseckajte. Testo za ovu picu pripremite po uputstvu koje smo napisali. Osim toga potrebno je da napravite jednu pletenicu koju ćete podeliti na dva dela, tako da njom picu podelite na četvrtine.


Pripremljeno testo premesite i razvucite tako da bude veće od tepsije. Pletenicama od testa podelite picu na 4 dela. Tepsiju premažite uljem i ubacite testo. Krajeve pice koji vire prebacite na unutra, tako da napravite veću koricu pice.


Premažite podlogu kečapom i pospite malo origana, po ukusu. Na jednu četvrtinu pice stavite naseckane pečurke, na drugu sir, na treću kulen i četvrtu paradajz i paprike. Ukoliko ste ljubitelj maslina, rasporedite ih svuda po pici po ukusu.


U rerni zagrejanoj na 250 °C pecite oko 15 minuta, dok kora ne porumeni.


Nadamo se da vam je naš tekst probudio apetit, ali i inspiraciju, te da ste spremni da zasučete rukave i napravite pravu čaroliju na italijanski način u svojoj kuhinji!