Recept za slavski kolač I slavsko žito

Slavski kolač je u stvari hleb ili pogača, uvek kružnog oblika, bogato ukrašen. Sprema se od osveštanog brašna i vode, koje je sveštenik osveštao nekoliko dana pre slave.

Recept za slavski kolač I slavsko žito

Autor:

Objavljeno: 30 Novembar 2021, 15:30 , Beograd

Slavsko žito


Slavsko žito ili koljivo – sprema se kao žrtva zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove, a u spomen svetitelja koji se slavi. Slavski obredi i običaji vrše se za žive – za njihovo zdravlje, napredak i blagostanje.

 

slavsko-žito


Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.

 

Recept za slavsko žito


Oko 200g pšenice stavite u šerpu i nalijte vodom tako da makar dva prsta iznad bude vode. Od kada provri, kuvajte ga 50ak minuta, uz dodavanje vode tako da uvek ima dovoljno. Kada je prošlo 50 minuta, sklonite sa ringle, dolijte još malo vode tako da pšenica ima šta da upije tokom noći.


Šerpu sa pšenicom uvijte u neko manje ćebe i ostavite preko noći, kako bi zrna upila preostalu tečnost i popucala. Važno: šerpu uvijte u ćebe tek kada se malo prohladila, da se ne bi slučajno zapalila.


Sutradan pšenicu pomešajte sa istom količinom mlevenih oraha, i 1/2 količine šećera. To znači da ako imate jednu šolju pšenice, stavite 1 šolju oraha, i 1/2 šolje šećera. Stavite malo muskantnog oraha za lepši ukus.


Dobro promešajte, prebacite u činijicu u kojoj ćete žito služiti gostima i ostavite u frižideru da se sastojci sjedine. Možete ukrasiti orasima, žele bombonama ili ratlukom u obliku krsta. Na sredini ostavite mesto na koje ćete ubaciti svećicu.
 

Slavski kolač


Slavski kolač je u stvari hleb ili pogača, uvek kružnog oblika, bogato ukrašen. Sprema se od osveštanog brašna i vode, koje je sveštenik osveštao nekoliko dana pre slave.

 

slavski-kolač


Ovaj simbol slave je u stvari telo Hristovo, koje se na dan slave lomi u obliku krsta (simbolika Hristove žrtve) i zaliva vinom (simbolika Hristove krvi).

 

Recept za slavski kolač


Sastojci:

 

  • 500-600g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 paketića kvasca
  • 100ml ulja
  • 1 kašičica meda

 

U 200ml mlake vode rastvorite pola paketića kvasca i dodajte oko 100ml ulja. U činiju sipajte brašno, so i šećer. Zamesite testo smesom sa kvascem. Treba da bude ni suviše meko ni tvrdo – dodajte vode ili brašna da postignete ovakvu konzistenciju. Dodajte brašna i izmesite tako da se ne lepi za ruke.


Testo stoji pola sata da bi naraslo, a onda ga premesite. Otcepite jedno parče testa koje ćete iskoristiti kasnije za pletenicu oko kolača, kao ukras. Prenesite u šerpu koju ste pouljili i posuli brašnom. Utisnite testo na dno da ga ravnomerno rasporedite. Kolač se peče u šerpi da bi mogao da naraste u visinu i dobije oblik slavskog kolača. Ostavite kolač da narasta u šerpi dok vi spremate ukrase.


Ukrasi se prave tako što se par kašika brašna zamesi sa par kašika vode, tako da dobijete tvrdo testo. Ovako zamešeni ukrasi će imati svetliju boju nego ostatak kolača, i pošto u sebi nemaju kvasca, neće narasti već će zadržati oblik. Na sredini kolača treba da stoji “slovo”. Slovo za slavski kolač je mali drveni pečat na kome piše ИС ХС НИ КА što znači Isus Hristos pobeđuje.

 

Napravite listiće, kuglice, krstiće, šta god da umete i želite da vidite na svom kolaču. Od odvojenog parčeta kolača napravite pletenicu koja će ići oko ruba kolača.


Da bi se ukrasi lepo zalepili za kolač, u šoljici pomešajte kašičicu meda sa malo vode i premažite površinu kolača koji je narastao do željene veličine. Poređajte ukrase, koji će se lepiti na površinu testa premazanog medom.


Ubacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada kolač porumeni, prekrijte ga folijom i pecite još 15ak minuta da bi se dopekao unutra a da ne izgori po vrhu. Proverite da li je pečen tako što ćete da ga ubodete čačkalicom. Ako izađe čista, znači da je pečen. Ako se za nju zalepilo malo testa, znači da treba još malo da se peče.


U našoj Brzoj kuhinji možete pogledati posna jela koja možete spremiti u vašem toplom domu. Uživajte!