Povrće - Zašto je važno za zdravlje?

Povrće je jedan od najzdravijih sastojaka u ljudskoj prehrani. Osim što je ukusno i raznoliko, povrće sadrži obilje hranjivih materija koje su ključne za zdravlje ljudi.

Povrće - Zašto je važno za zdravlje?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 07 Mart 2023, 16:07 , Beograd

Povrće je jedan od najzdravijih sastojaka u ljudskoj prehrani. Osim što je ukusno i raznoliko, povrće sadrži obilje hranjivih materija koje su ključne za zdravlje ljudi. U ovom članku ćemo razmotriti šta je tačno povrće, zašto je toliko važno za zdravlje, koje su vrste povrća najbolje za nas, odakle povrće potiče te kako povrće može pozitivno uticati na zdravlje ljudi.

 

Šta je povrće?


Povrće se obično odnosi na jestive delove biljaka poput korenja, stabljike, lišća i cvetova. Neka od najčešćih vrsta povrća uključuju rajčicu, krompir, mrkvu, papriku, brokuli, kupus, spanaći luk.
 

Nutritivna vrednost povrća


Povrće sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka koje su ključne za održavanje dobrog zdravlja. U nastavku ćemo se baviti nekim od najvažnijih hranjivih sastojaka koje se nalaze u povrću:

Vitamini i minerali u povrću: Povrće je bogato vitaminima i mineralima poput vitamina C, vitamina A, folne kiseline, kalija, magnezijuma i gvožđa.

 

povrce

Dijetalna vlakna: Povrće je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja su neophodna za održavanje zdravlja probavnog sistema i smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Antioksidansi: Mnoge vrste povrća sadrže antioksidante, kao što su karotenoidi i flavonoidi, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u telu i smanjuju rizik od raznih bolesti.
 

Istorija povrća


Povrće je deo ljudske ishrane hiljadama godina. Od početka uzgoja biljaka, ljudi su gajili i jeli različite vrste povrća. Tokom godina, različite civilizacije su razvile različite tehnike za uzgoj povrća, što je dovelo do velikog broja vrsta koje se danas mogu naći na tržištu.

Istorija gajenja povrća seže hiljadama godina unazad, a uzgajano je da bi ljudima obezbedilo izvor hrane, a kasnije i lekovitog bilja. Prva poznata upotreba povrća počela je na Bliskom istoku oko 3000. godine pre nove ere, kada su se uzgajali luk, šargarepa i krastavci. U staroj Grčkoj i Rimu povrće je bilo veoma cenjeno zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava. Rimljani su bili poznati po svojim baštama i poljoprivrednoj tehnologiji koja je omogućavala masovnu proizvodnju povrća.

U srednjem veku povrće je postalo popularnije u Evropi i Kini, a u 16. i 17. veku evropski kolonisti su doneli mnoge nove vrste povrća u Novi svet. Uzgoj povrća se proširio širom sveta, a danas se širom sveta uzgaja mnogo različitih vrsta povrća.
Uticaj povrća na zdravlje

Povrće igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i blagostanja tela. Bogat je hranljivim materijama, vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što blagotvorno deluje na ceo organizam. Konzumacija povrća povezana je sa manjim rizikom od raznih bolesti, uključujući srčana oboljenja, dijabetes, gojaznost, određene vrste raka, bolesti probavnog sistema i neurodegenerativne bolesti.

Dijetalna vlakna, prisutna u mnogim vrstama povrća, pomažu u regulisanju varenja, sprečavaju gojaznost, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa, doprinose osećaju sitosti.

Vitamini i minerali, kao što su vitamin C, vitamin A, kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe, prisutni u različitim vrstama povrća, igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Na primer, vitamin C ima antioksidativna svojstva i važan je za zdravu kožu, imuni sistem i zdrave kosti, dok se kalcijum i magnezijum u povrću mogu koristiti za izgradnju i održavanje zdravih kostiju i zuba.

Antioksidansi, prisutni u mnogim vrstama povrća, kao što su beta-karoten i likopen, imaju sposobnost da smanje oksidativni stres u telu, čime se smanjuje rizik od raznih bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Konzumacija povrća je takođe povezana sa boljim raspoloženjem, mentalnim zdravljem i kognitivnim funkcijama.

Stoga, uključivanje raznovrsnog svežeg povrća u vašu ishranu može biti odlična odluka za održavanje optimalnog zdravlja i blagostanja.
 

Kako odabrati i pripremiti povrće


Odabir pravog povrća može biti ključ za postizanje najvećih zdravstvenih koristi. Prilikom kupovine povrća važno je izabrati sveže i zdravo povrće. Evo nekoliko saveta kako da izaberete i pripremite povrće:

Izaberite sezonsko povrće: sezonsko povrće je najčešće dostupno i sveže, što ga čini najboljim izborom. Takođe je često jeftinije.

Birajte zrelo povrće: Birajte zrelo povrće koje ima bogatu boju, čvrstu teksturu i glatku kožu. Povrće koje je premlado ili prestaro može biti nedovoljno hranljivo ili teško svarljivo.

 

povrce

Obratite pažnju na kvalitet: Izbegavajte povrće koje je uvelo, trulo ili ima znakove oštećenja.

Operite povrće: Pre pripreme povrća, operite ga pod tekućom vodom da biste uklonili prljavštinu i pesticide.

Koristite sveže povrće: Sveže povrće ima bolji ukus i više hranljivih sastojaka od konzerviranog ili smrznutog povrća.

Priprema povrća: Povrće možete pripremiti na različite načine, uključujući kuvanje, pečenje, sotiranje ili jedenje sirovog. Izbor pripreme zavisi od vrste povrća i preferencija ukusa.

Ne kuvajte predugo: dugo kuvanje povrća može smanjiti njegovu hranljivu vrednost. Pokušajte da kuvate povrće samo dok ne omekša, ali i dalje zadrži teksturu.

Dodajte začine: Korišćenje začina i bilja, kao što su beli luk, bosiljak ili ruzmarin, može dodati ukus i poboljšati hranljivu vrednost povrća.

Birajte organsko povrće: Ako je moguće, izaberite organsko povrće da biste izbegli izloženost pesticidima.

Prateći ove savete, možete osigurati da konzumirate povrće najboljeg kvaliteta koje će vam pružiti najveće zdravstvene prednosti.

 

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!