Posna salata

Možda ste se umorili od spremanja svakodnevnih istih ili sličnih salata - zato evo malo i raznih kreativnih, zadovoljavajućih i vrlo ukusnih i posnih salatica, koje će vas napuniti vlaknima, vitaminima i proteinima ali NE i kalorijama, jer nisu kalorične..

 

Posna salata

Autor: Marija Vlaisavljević

Objavljeno: 09 Jul 2015, 13:09 , Beograd

Iako postite, ne morate da se odričete ukusne hrane. Na raspolaganju vam je niz posnih jela, a tu spadaju i salate. Obratite pažnju na sledeće predloge najpopularnijih salata idealnih za dane posta.


NAJPOPULARNIJE SALATE U DANE POSTA

Salata sa tunom i kukuruzom

Tunjevina je standardno dobar izbor za pravljenje posne salate. Stoga, pripremite miks sastavljen od kukuruza šećerca, tunjevine, i po izboru maslinovog ulja. Ljubitelji tune mogu ovo jelo konzumirati bez obzira na post. Tuna iz konzerve sadrži samo 100 kalorija na sto grama uz dodatak da ima jedva jedan gram masti. Dok tuna kao cela riba nije preporučljiva za svakodnevnu upotrebu zbog velike količine žive, tuna iz konzerve je potpuno bezbedna.


Kupus salata

Ova posna salata sadrži jednu od najzdravijih namirnica-kupus. Ovo povrće je super hrana idealna za gubljenje kilograma, ishranu moždanih ćelija i za snižavanje krvnog pritiska. Takođe pomaže u detoksifikaciji tela i ublažavanju glavobolje. Ako nemate ideju šta napraviiti kao prilog porodičnom ručku, ova salata je pun pogodak.

 

SALATA PUNA ZDRAVLJA


Krastavčići, paprika, luk i malo maslinovog ulja su sjajan spoj kada je ova posna salata u pitanju. Zdravstveni aspekt sastojaka je više nego očigledan. Paprika je prepuna vitamina i antioksidanata koji doprinose boljem izgledu vaše kože i kose. Beta karoten štiti od pojave fleka i bora na licu, a vitamin A igra glavnu ulogu u održavanju lepog i čistog tena. Ova salata sadrži i vitamin B6, koji je dobar protiv gubitka kose, a gvožđe iz krastavčića snabdeva kiseonikom folikule dlake i daje sjaj vašoj kosi. Cirkulacija kože glave se povećava i na taj način se stimuliše rast nove dlake.
 

Salata od krompira

Krompir je bogat kalijumom i manganom. Tu je takođe i pantotenska kisleina poznatija kao vitamin B5, odgovoran za korišćenje ugljenih hidrata, proteina i masti kao energetskih izvora. Bez vitamina B5, imuni sistem bi kolabirao, a produkcija hormona ne bi bila moguća. U danima posta, krompir salata najbolje ide uz neki riblji specijalitet. Sprema se veoma brzo. Dovoljno je samo da skuvate krompir i pomešate ga sa crnim lukom. Poprskajte uljem i sirćetom, začinite po uskusu i jelo je spremno.

 

Salata od ribe

Ako redovno konzumirate ribu, zaštićeni ste na mnogo načina. Nekoliko skorašnjih studija su dokazale da riba sadrži bioaktivne proteinske molekule koji štite hrskavice zglobova, pomažu u regulisanju nivoa insulina i smanjuju zapaljenja digestivnog trakta. Za salatu od ribe možete koristiti dimljenog lososa ili bilo koju drugu očišćenu ribu. Ova salata je posebno poznata u skandinavskim zemljama poput Danske i Norveške. Tamo je jedu uz ražani hleb i nezaobilazno maslinovo ulje.


POSNA SALATA JE DEO PRAVOSLAVNE TRADICIJE


Post obično predstavlja religiozni akt pročišćennja i uzdržavanja, ne samo od hrane već i od loših misli i dela. Vernici se obično pričeste nakon perioda posta i ispovede se svom svešteniku. Uz posnu hranu, bitno je da se molite i obraćate svojim bližnjima sa uvažavanjem. Na taj način, poštujete crkvene zakone i običaje. Naše preporuke za spremanje posne salate vam mogu pomoći u organizovanju posne trpeze. Svaka od navedenih salata se pravi veoma jednostavno i, što je najvažnije, sadrži dovoljno elemenata da vas drži sitim i zadovoljenim dugo nakon obroka.