Pet jela koja se spremaju za pravoslavni Božić

Za mnoge hrišćane božić je već polako prošao ali drugi se tek spremaju za proslave. Mnoge hrišćanske zajednice, uključujući pravoslavne hrišćane, slave Božić 7. januara.

Pet jela koja se spremaju za pravoslavni Božić

Autor:

Objavljeno: 05 Januar 2022, 15:05 , Beograd

Za mnoge hrišćane božić je već polako prošao ali drugi se tek spremaju za proslave. Mnoge hrišćanske zajednice, uključujući pravoslavne hrišćane, slave Božić 7. januara.


Veliki broj zemalja koje slave Božić ovog vikenda uglavnom dolaze sa istoka.

 

Takođe, odajemo vam i tajnu kako i na koji naćin možete urediti vašu božićnu dekoraciju stola!


Kao što ste se nadali, hrana igra glavnu ulogu u svečanostima. Odabrali smo pet naših omiljenih božićnih jela iz Evrope kako bismo inspirisali vašu sopstvenu božićnu gozbu:

 

1. Kutia (Kutja)


Pšenična kaša od celog zrna sa medom i makom, kutia je praznična tradicija u Ukrajini, Belorusiji, Rusiji i delovima Poljske, a druge zemlje u regionu mogu se pohvaliti svojim verzijama.

 

Kutia


Jelo ima skrivenu dubinu, a zrna simbolizuju nadu, a med i mak sreću i mir. Kutia obično čini deo tradicionalne večere za Badnje veče od 12 jela.

 

2. Česnica


Koliko god ukusna bila, česnica se odnosi na ritual koliko i na ukus. Ako vam treba malo sreće, obratite pažnju na ovaj okrugli hleb, koji se često nalazi na srpskoj božićnoj trpezi.

 

cesnica


Uobičajeno je sakriti novčić u testu — na početku obroka, vekna se okreće tri puta u smeru suprotnom od kazaljke na satu, a zatim se lomi, ali da li ćete vi pronaći novčić? Ako jeste, navodno se možete radovati izuzetnoj sreći u godini koja dolazi.

 

3. Sarma


Sarma je osnovni obrok za svečane prilike poput Božića širom jugoistočne Evrope. Sastoji se od listova umotanih oko fila, sarma postoji u mnogo različitih varijanti u zavisnosti od lokacije i doba godine.

 

sarma


U Makedoniji, sarma od listova kupusa je deo jela za Badnje veče, sa nadevom koji se tradicionalno pravi od pirinča i oraha, a ne od mesa, povodom predbožićnog posta.

 

4. Satsivi


Gruzijski sos od oraha, tokom cele godine satsivi se može poslužiti uz razne vrste mesa, ribe ili povrća. Za Božić se, međutim, tradicionalno služi satsivi sa ćurkom.

 

satsivi


„Civi“ na gruzijskom znači „hladno“ — zaboravite toplu ćureću večeru, satsivi je jelo koje se najbolje služi hladno.

 

5. Kissel (Kiselo jelo)

 

kissel


Mnogi ljudi koji slave Božić ovog vikenda širom istočne Evrope će ispirati svoje obroke kiselom (ili ga jesti kao desert). Obično se pravi od soka bobičastog voća, kisel je zgusnut skrobom da bi mu dao karakterističan viskozni kvalitet.

 

Pogledajte koja jela još možete pronaći na našoj Brzoj kuhinji. Uživajte i prijatno!