Božićna i novogodišnja dekoracija stola

S obzirom da je božićna i novogodišnja atmosfera uvek svečana, baš takva treba da nam bude i dekoracija.

 

Božićna i novogodišnja dekoracija stola

Autor: Danijela Todorović

Objavljeno: 17 Decembar 2015, 14:17 , Beograd

Kako nam se Božić polako približava, tako i počinjemo da razmišljamo o božićnoj trpezi, o dekorativnim jelima, o dekoraciji Božićnog stola, prazničnom raspoloženju, druženju sa najdražim prijateljima, pa i ponekim zaboravljenim rođacima.


Vrlo značajno mesto pored dekorativne hrane, zauzima i božićna dekoracija stola, kao i uskršnja dekoracija i dekoracija stola za novu godinu. Ukrasni božićni crveni ili beli svileni stolnjaci, sa aranžmanima poput ruža u kombinaciji sa mirišljavim plutajućim svećicama ili raznobojnim manjim ili većim kuglicama, u staklenim providnim većim činijama, i uz velike crvene Ili bele sveće, kao i razne dekorativne salvete, će nam, ne samo ulepšati već i napraviti kompletan ugođaj u našem domu.

 

Ne zaboravimo Ikebanice na isključivo centralnom delu stola, i na kraju i lampice, naravno stim što gledate da vam sto ne izgleda baš, baš pretrpano ali opet i da izgleda, biće oprošteno, jer ipak je Božić.

 


Dekorativne svećice


Sveće i svećice, da li one mirišljave ili one plutajuće kako ih zovemo, osim što su dekorativne i raznovrsnih divnih mirisa, takođe nas i greju a kada ih stavite u lampione sa vodom i pomešate ulje mente, ili eukaliptusa, osetićete pravi spoj mirisa i ukusa i predivne, opuštajuće atmosfere, a dekoracija božićnog stola je skoro pa neizbežna bez njih ili već njima sličnim.

 

Tu su i mirišljavi štapići, ukoliko volite istočnjačke mirise. Jasmin može biti vrlo interesantan ali sve je stvar izbora i ukusa. Mnogima je sandal wood na prvom mestu, ali samo ako govorimo o originalu. Svećice i sveće, gledajte da budu što stabilnije i šire, posebno ako se dočeku priključuju i najmlađi, radi mera bezbednosti.

 

 


Svećnjaci za sveće


Svećnjaci za sveće znaju da budu vrlo skupi, ali zato ne zaboravite da možete da iskoristite i posude koje imate u kući poput teglica, vaza ili vinskih čaša. Na ovakav jedan vrlo jednostavan ali i jeftin način, dočaraćete atmosferu u kući i učiniće da dekoracija stola za božić izgleda očaravajuće. Ukrasnim papirom možete da umotate neke stare kutije i dobićete veoma zanimljive aranžmane. Tako da ne morate da trošite ogroman novac na silne deokoracije iz marketa, kada sa malo mašte i inspiracije možete da budete i sam svoj kreator.


Dekoracija stolica


Pored toga što je novogodišnja dekoracija stola, uskršnja dekoracija stola i dekoracija stola za božić, skoro pa presudna, nemojte zbog toga manje pažnje posvetiti i dekoraciji stolica. Pored svega toga možete da dekorišete i plafone koje sa raznim trakicama, balončićima ali opet gledajte da to bude lepo, umereno i ipak svečano.

 

Na stolice možete da stavljate velike mašnice, ili dekorativne jastučiće pa čak i zvončiće ili već da izmerite širinu i dužinu stolice, pa ako ste vešti u šivenju ili imate nekog ko zna da šije, možete i da obučete vašu stolicu u vašu kreaciju i dodate joj još razne dekorativne dodatke. A možete i da stavite crvene trake preko stolice, sa detaljom žira, kuglice Ili neke grančice, izgledaće vrlo svečano i lepo.


Mašne ne kao i razne presvlake za stolicu, možete i da naručite ukoliko niste u mogućnosti da šijete ili čak iznajmite. Postoje radnjice koje čak iznajmljuju presvlake za stolicu, verovali ili ne. Dekoracije, boje, aranžmane kombinujte kako mislite da treba samo da bude efektivno, ali voditi se i ovim malim vodičem, nije na odmet.

 

 

Kombinovanje boja


Ono što bi trebali da znate kada je u pitanju božićna dekoracija stola, jeste da kombinujete boju stolnjaka sa bojama salveta, crvena i zlatna boja se odlično slažu, kao i neizbežna bela i crvena, a escajg, koji možda čuvate još od svadbe, slobodno iznesite i ukrasite uz elegantno zavezane pa čak i pamučne salvete, koji će izgledati i kao ukrasi od salveta na stolu ili možete da koristite i razne ukrasne tzv. prstenove za salvete. Ali ne zaboravite da i obični beli tanjiri mogu da izgledaju vrlo elegantno i svečano ukoliko im dodate salvetu u boji.

 

Ukoliko se odlučite za crvenu boju stolnjaka i salveta, nećete sigurno pogrešiti, jer crveno i jeste boja sreće i simbol radosti ali ako se odlučite i za belu, takođe nećete pogrešiti jer je bela boja svečanosti.

 

O srebrnoj već, ili srebrnom već stoljnjaku sa prosutim biserima po stolu kao i dekorativnim velikim srebnim kuglama postavljenim po stolu, opet, nećete pogrešiti i biće to odlično. Neće ni figurice irvasa biti na odmet kao ni drugi kristalni i stakleni simbolčići i koji podsećaju na zimsku idilu. A šišarke možete da obojite i srebrnim sprejem da upotpunite i ulepšate doživljaj jer ukrasi od šišarki mogu takođe biti vrlo interesantni kao I mnogi razni ukrasi od papira za novu godinu. Zeleni venčići u kombinaciji sa crvenim i belim svećama su pravi odmor za oči koja će ujedno i obogatiti vaš enterijer.


Razne ali i skladne kombinacije, će odigrati magičnu ulogu u Vašem domu. Uz, crvenu i zelenu boju, kao početničke dekorativne boje, idu i u kombinaciji bele i srebrne boje koje daju raskošni a ujedno i svečani božićni izgled. U svakom slučaju pustite mašti na volju i zaboravite na granice, jedine granice su u Vašem umu. Prepustite se i uživajte i sami u samom činu dekorisanja.

 

Poklončići za prijatelje


Ne zaboravimo da novogodišnja i božićna dekoracija stola, sa sobom nosi i razne dekorativne poklončiće koji moraju da izmame svakom osmeh na lice, zar ne ? A pored toga i da nas podseti na lepa druženja, proslave i sećanja…

 

            

Zato za kraj možete da iznenadite svoje goste, prijatelje, sa malim poklončićem, ali ne nekim preskupim, već šta više lično napravljenim uz neku porukicu, jer baš ti napravljeni su i najlepši, jer su rađeni namenski i sa dušom. Nešto kreativno, i umanjeno, odnosno šta više, što manji, da bi svakom mogli, ko bude sedeo za trpezarijksim stolom, mogli da stavite pored tanjira.


Možete čak i božićnu čestitku da sami napravite za svakog, ali da to bude vaših ruku delo (a razne ideje i inspiraciju možete naći i na internetu, pod uradi sam i slično ). Jer ne zaboravimo, da prave, još osmišljene kreativne čestitke imaju danas posebnu draž, ne samo za onog ko ih pravi već i piše, već i za onog ko ih prima.

 

Jer ipak sam momenat pisanja čestitki je već intimni deo, jer prema svakoj osobi iskazujete posebne želje u čemu i jeste čar čestitanja. Jer ako se malo osvrnemo danas videćemo da će većina ljudi, posegnuti za mob.telefom da čestita i Božić i Novu Godinu ili mejlom, pre nego da pošalje ili lično sam kreira svoju čestitku za nekog.

Božićni meni


Pred nama dolazi noć koja se pamti, tako da bi se trebali pozabaviti i menijem koji će se pamtiti, odnosno izborom hrane o kome će se pričati ili već prepričavati i nakon te čarobne bbožićne ili novogodišnje noći. Da li to bilo zanimljivo predjelo ili “finger food”, kako ga mnogi danas zovu ili kroz božićni meni želite da sa svojim gostima, prijateljima, ljubavima proputujete malo svetom, pa se odlučite za Azijsku supicu, kineske kolačiće sa porukicom, ili prosto odlučite da budete tradicionalni.

 


Pored nekih ideja koje mogu da Vas inspirišu, ukoliko se odlučite za tradicionalni božićni meni, moderni ili romantični, božićna dekoracija stola mora biti u skladu sa bilo kojim menijem, odnosno u božićnem stilu.


Tradicionalni,
svima nama već dobro poznat, podrazumeva, pečenje, jagnjeće ili praseće kao i nezaobilaznu http://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/ruska-salata kao i uz razna slana peciva, kao i predjela http://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/kuglice-od-piletine .

 

Ukoliko se odlučite za Moderni božićni odnosno novogodišnji meni, znači da ste spremni za razna eksperimentisanja uz razne prateće rolate, http://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/zlatni-slani-rolat, šnicle pa i paste u raznim sosovima http://www.brzakuhhttp://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/testenine-sa-tunjevinom-u-ljutom-paradajz-sosu, a kad smo kod pića, da ne bi odstupali od modernog menija, onda ćemo se baciti na neki punč ili već, koktelčić.

 

A ukoliko se odlučite za Ljubavni tj. romantični meni, onda prvo krenite od meni liste ili već napravite meni listu kao na primer:
Predjelo: Štapići sa makom i susamom, izvajani sa mnogo ljubavi; Glavni meni: SOS OD HILJADU POLJUBACA sa.. http://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/ukusna-pasta-sa-susenom-dimljenom-kobasicom Desert: Ljubavni slatki zalogaji sa jagodom umočenim u čokoladu

Napitaka: Čarobni napitak

 

Ako je u pitanju Posni meni, onda je vrlo jednostavno, pripremite dosta koktelčića, jedan vrlo zanimljiv http://www.brzakuhinja.com/srpski/news/article/defibrilator-koktel- a što se tiče hrane, pa riba, riba i riba, sa mnogo povrtnih ukrasa.

 

 

Na vama je da li ćete se odlučite za otmene ili šarene koktelčiće, ili one klasične, jer bez zdravice nema ni božića ni nove godinice ;)