Lekovite biljke – hrana i lek istovremeno

Lekovite biljke su dar prirode koje su i danas od velike važnosti za čoveka, a kroz istoriju su odigrale ključnu ulogu za opstanak ljudske vrste. Do 1806. godine, koja se smatra začetkom razvoja farmakognozije, tada je nemački apotekar Fridrih Vilhem Sertiner iz opijuma izolovao morfin, lekovite biljke su bile najznačajnije dostupno sredstvo za tretiranje bolesti.

Lekovite biljke – hrana i lek istovremeno

Autor:

Objavljeno: 22 Mart 2022, 11:22

lekovito-bilje

 

Lekovite biljke su dar prirode koje su i danas od velike važnosti za čoveka, a kroz istoriju su odigrale ključnu ulogu za opstanak ljudske vrste. Do 1806. godine, koja se smatra začetkom razvoja farmakognozije, tada je nemački apotekar Fridrih Vilhem Sertiner iz opijuma izolovao morfin, lekovite biljke su bile najznačajnije dostupno sredstvo za tretiranje bolesti.


Lekovite biljke deo su tradicionalne medicine svih naroda na planeti Zemlji, ali zauzimaju i važno mesto u klasičnoj – naučnoj medicini. Svuda u svetu lekovite biljke koriste se za održavanje zdravlja, tretiranje infekcija, zaceljenje rana, umirenje, glavobolje, stomačne tegobe...


Osim za potrebe lečenja, lekovite biljke koriste se i kao izvor vitamina, minerala, enzima i ostalih nutrijenata za potrebe prevencije, jačanja imuniteta i osnaživanje celog organizma, pa je danas sve češće u upotrebi termin lekovite-nutritivne biljke.


Zbog lekovitih supstanci koje sadrže, kao i zbog njihove hranljive vrednosti, više od 10 hiljada vrsta lekovitih biljaka danas su predmet istraživanja u institutima širom sveta. Naučnici svakodnevno potvrđuju navode iz etnomedicinske prakse, ali i otkrivaju do sada nepoznata dejstva lekovitih biljaka.


Farmakognozija je prirodna nauka u sklopu farmakologije
- jedne od najstarijih farmaceutskih disciplina. Bavi se izučavanjem prirodnih lekova, odnosno drogama biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla. Da ne bude zabune, za razliku od svakodnevnog govora u kome se pod terminom droga podrazumeva zabranjena psihoaktivna supstanca, u farmaciji droga je svaka lekovita supstanca prirodnog porekla.

 

Lekovite biljke
prirodni izbor na putu do zdravlja


U cilju pronalaženja lekova i drugih proizvoda koji bi po ljudski organizam bili što manje štetni, naučnici su sve više okrenuti lekovitim-nutritivnim biljkama. Doskorašnja praksa, koja se zasnivala na upotrebi sintetičkih proizvoda, pokazala se neadekvatnom. Sintetički proizvodi, osim što ne postižu očekivane rezultate, ostavljaju mnogobrjne negativne posledice po zdravlje čoveka.


Poštujući osnovni postulat medicine, da se pacijentu ni na koji način ne sme naškoditi, lekari i naučnicu su svoju pažnju usmerili izučavanju lekovitiosti bilja. Na ovaj način lekovite biljke ponovo su postavili u fokus i vratili ih na mesto koje im pripada. Možemo slobodno reći da su za razvoj prirodnih lekova, suplemenata i drugih proizvoda namenjenih tretiranju mnogobrojnih oboljenja i održavanju zdravlja, najzaslužniji kubanski lekari i naučnici.
 

gajenje-biljke


Zbog specifičnosti društveno-ekonomskog uređenja oni su prvi u svetu započeli opširna istržavanja, koja su rezultirala proizvodnjom jedinstvenih prirodnih proizvoda, čija je efikasnost potvrđena naučnim studijama. Širom planete, naučnici izučavaju lekovite biljke, ali nigde nisu posvećeni istraživanju prirode kao što je to slučaj na Kubi. Još od 60-ih godina prošlog veka neumorno istražuju prirodu i ne odustaju od cilja da što veći broj sintetičkih proizvoda zamene proizvodima iz prirode.


Vođeni ovim pristupom razvili su prirodne proizvode velike učinkovitosti namenjene mnogim bolestima savremenog čoveka.

 

U prirodi je lek
princip kojim se rukovode kubanski lekari i naučnici


Kuba je zemlja sa najvećim brojem lekara po glavi stanovnika. Više od 70 hiljada lekara svakodnevno brine o zdravlju stanovništa i oko 25 hiljada studenata medicine sprema se za najplemenitije zanimanje na svetu.

Razvoj medicine i njoj srodnih nauka Kubanci su definisali nacionalnom strategijom. Kao rezultat ove strategije, između ostalog, razvili su i vakcine protiv Kovida 19. Kuba je jedina ekonomski nerazvijena zemlja na svetu koja je proizvela sopstvene vakcine.

Više od 250 hiljada pacijenata iz celog sveta sa dijabetičnim stopalom, kubanski lekari spasili su amputacije jednog ili oba donja ekstremiteta primenjujući proizvode, koji su plod njihove biofarmaceutske industrije, a zasnovani su na derivatima iz ljudske placente. Jedan od njih je i naš veliki glumac Bata Živojinović.

Masnoće u krvi ne tretiraju statinima, koji su najprodavaniji lekovi na svetu iako je njihov štetan uticaj dokazan i potvrđen. Razvili su prirodne proizvode visoke efikasnosti na bazi izolaovanih supstanci iz šećerne trske, koji utiču na loš holesterol.

Prvi u svetu su uvideli da je moć imunog sistema neopravdano zanemarena usled razvoja sintetičkih proizvoda. Danas zvanična nauka potvrđuje, da bez jakog imunog sistema nije moguće preživeti i uz lekove najsavremenije generacije.

Zato su posebnu pažnju posvetili kreiranja efikasnog prirodnog preparata na bazi lekovitih biljaka za potrebe jačanja imunološke funkcije. Tragajući za biljakama koje imaju izraženo imunostimulativno dejstvo, odabrali su četiri lekovite i nutritivne biljke kojima su posvetili naročitu pažnju.


Za potrebe jačanja imuniteta, prevenciju mnogih oboljenja ali i sa dokazanim uticajem na najozbiljnije bolesti kao što su karcinomi, izdvojili su: anamu, moringu, spirulinu i hlorelu.


Kao rezultat sprovedenih studija kreirali su potpuno prirodan immuno kompleks, koji sadrži sve četiri navedene biljke. Preparat je duže od 10 godina u upotrebi na Kubi, a u Srbiju nam dolazi od brenda Dr Cubano pod nazivom Kubanski eliksir.

 

Imuno kompleks Kubanski eliksir
kombinacija lekovitih biljaka sa širokim spektrom delovanja

 

Kubanski eliksir je kompleks sačinjen od tri proizvoda, koji su međusobno kompatiblni i čije sinergijsko dejstvo daje izuzetne rezultate.

 

kubanski-eliksir-dr-cubano

PVA plus je jedini proizvod na tržištu koji sadrži biljku anamu. Koliko je velika moć biljke anamu govori i podatak da je među 14 000 različitih vrsta lekovitih biljaka, anamu jedna od samo 34 sa antitumorskim potencijalom, koje su odobrene na Univerzitetu Ilinois u Americi.


Lekovita i nutritivna biljka anamu jača imunitet na ćelijskom nivou, stimuliše proizvodnju interferona i aktivnost NK ćelija ubica čak 100%. NK ćelije ubice prepoznaju anomalije na virusnim i tumorskim ćelijama i ubijaju ih, po čemu su i dobile svoj naziv.


PVM plus je jedini proizvod koji sadrži i seme i list moringe. Moringa se smatra jednom od najlekovitijih biljaka na svetu – utiče na više od 300 bolesti kojima je čovek podložan. Za visoku efikasnost ovog proizvoda upravo je odgovoran međusobni odnos i prezicno definisana koncentracija semena i lista.

PVS plus je jedinstvena kombinacija spiruline i hlorele, najhranljivijih algi na planeti Zemlji. Proizvodi su u formi kapsule kako bi se u svakoj dozi obezbedio tačno definisan odnos lekovitih biljaka. Ovo je posebno važno za spirulinu i hlorelu, jer njihova neadekvatna upotreba može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Kvalitet Kubanskog eliksira prepoznat je i od naših stručnjaka sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, gde je kategorisan u hranu za posebne medicinske namene onkoloških i drugih pacijenata oslabljene imune funkcije i kao takav registrovan kod Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Kubanski eliksir veoma brzo je postao pva preporuka i lekara u Srbiji. Hiljade pacijenata su ga već koristili. Podstaknuti njihovim pozitivnim iskustvima želeli smo da što veći broj ljudi upoznamo sa ovim izvanrednim preparatom. Više o preparatu možete pogledati ovde ili na njihovim profilima na socijalnim mrežama.