Krastavac

Krastavci se gaje širom sveta, a najveći svetski proizvođač krastavaca je Kina, čak 60% svetske proizvodnje. 

Krastavac

Autor: Katarina Karapandžič

Objavljeno: 27 Decembar 2013, 01:27 , Loznica

Krastavac(Cucumis sativus) potiče iz Indije. U zapadnoj Aziji uzgaja se već 3000 godina. Jeli su ga čak i Vavilonci. U Evropu su ga doneli Rimljani.
Raznih veličina, oblika i boja, gaje se širom sveta a najveći svetski proizvođač krastavaca je Kina, čak 60% svetske proizvodnje.

 

 

Sastav vitamina


Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, vitamin C, folnu kiselinu (B9), sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i cink i gvožđe. Krastavac od povrća ima najmanju energetsku vrednost, jer sadrži vode skoro 96% zbog čega je idealan za skidanje kilograma.. Bogat je mineralima  i najviše sadrži vitamin C i vitamine B kompleksa.
Visoki procenat kalijuma i mali procenat natrijuma daje krastavcu izuzetno deletvorno dejstvo.

Energetska vrednost 100g svežeg oguljenog krastavca iznosi 12kcal/52kj. Od toga sadrži 2,16% ugljeniohidrata, 0,59% proteina i 0,7% masti.

 

 

Dejstvo u lečenju


Neki sastojci deluju tako što suzbijaju različite vrste maligniteta, kao što je rak dojke, jajnika i prostate. Otklanjaju neugodan zadah, leče mamurluk i dijabetis, pomažu prilikom gubitka suvišne telesne težine, reguliše probavu i krvni pritisak, smanjuju holesterol.


Podstičući izlučivanje vode, krastavac potpomaže i uzlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma, pa bi trebalo da ga jedu žene koje pate od celulita.

Pored toga što je zdrav i osvežava, krastavac se koristi i u kozmetici, za ulepšavanje i osvežavanje kože lica.


• Zaustavlja starenje - zbog velike količine vitamina E, pogotovu u kori, štiti kožu od slobodnih radikala koji razaraju ćelije i ubrzavaju starenje.
• Zateže kožu - pošto sadrži i silicijum u tragovima, zateže vezivno tkivo - pa tako i lice.
• Jača kožu - podstiče stvaranje kolagena u organizmu, a bez te supstance nema zategnute i zdrave kože.
• Čisti kožu - krastavac sadrži značajnu količinu mineralnih soli, uključujući i cink, koji je efikasno sredstvo za čišćenje kože. Isecite krastavac na kolutove, rasporedite ih po licu i vratu, a posle 20 minuta uklonite kolutove i nanesite tonik za lice.
• Krastavac možete koristiti kao prirodno sredstvo za odvraćanje pojedinih insekata od vašeg doma.
Ukoliko imate mrave u stanu, ostavite komadiće ili koru krastavca na mestu odakle izlaze.
• Kako bi se otarasili bubašvaba, komadiće ili koru krastavca ostavite na onim mestima u stanu gde se ovi neželjeni posetioci najčesće pojavljuju.


Imate mamurluk i jaku glavobolju..sve što treba da uradite da se rešite toga , pojedite nekoliko kolutova krastavca pre spavanja i probudit ćete se sveži i bez glavobolje. Krastavac sadrži dovoljno šećera, vitamina B i elektrolita da nadoknadi osnovne hranljive sastojke koje je telo izgubilo, održavajući sve u ravnoteži, bez mamurluka i glavobolje.
Želite li da izbegnete gladovanje ..pojedite krastavac dok ne stigne ručak ..održaće vas .


Žurite na sastanak i nemate vremenada glancate cipele? Evo rešenja i za to. Istrljajte prosto ciepele sa svežim iseckanim krastavcem i videćete rezultat..ustvari , videće te dva rezultata. Prvi je da vam se cipele sjaje a drugi da su postale i vodootporne .


Pod stresom se i treba vam masaža..a nemate vremena za salon i saunu i prepušteni ste sami sebi ..evo rešenja..Ceo krastavac narežite i stavite u lonac proključale vode . Zašto – zato što hranljive materije iz krastavca u reakciji sa vrućom vodom ,oslobadjaju se u pari ,stvarajući opuštajući i umirujući miris koji smanjuje stres.


Ukoliko želite da se rešite neprijatnog zadaha a nemate kod sebe ni pepermint niti žvaku ili slično, a imate slučajno krastavac, stavite kolutić krastavca u usta I jezikom pritisnite na nepce 20 –ak sekundi i to će ukloniti loš zadah jer ćete uspešno uništiti bakterije neprijatnog zadaha na taj vrlo jednostavan način .
Ukoliko želite da očistite slavinu ili sudoperu ,uzmete komadić krastavca i istrljate površine koje želite da očistite, na taj način nećete ostaviti nikakvu ogrebotinu za vreme čišćenja a efikasno ćete srediti sve.

Ako vam deca šaraju bojicama gde god I kada god stignu , uzmite koru od krastavca I lagano obrišite .

Da bi se sačuvao visok procenat kalijuma krastavac se niposto ne sme soliti. U soku krastavca se nalaze njegovi najvažniji sastojci te ga treba pripremati neposredno pre jela da bi se sok zadrzao u njemu. Najbolje ga je konzumirati u svezem i sirovom obliku.