Fermentisani Kiseli Krastavci

Tražite najlakšu fermentisanu hranu? Fermentisani kiseli krastavci ne zahtevaju nikakav napor. Evo kako da napravite najbolje kisele krastavce.

Fermentisani Kiseli Krastavci

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 04 Novembar 2022, 16:04 , Beograd

Tražite najlakšu fermentisanu hranu? Fermentisani kiseli krastavci ne zahtevaju nikakav napor. Evo kako da napravite najbolje kisele krastavce.


Ovo je najlakši ferment koji ćete ikada napraviti, toliko jednostavan da izgleda kao praktična šala: stavite krastavce i slanu vodu u teglu, ne radite ništa nekoliko dana i završite sa najboljim kiselim krastavcima koje ste ikada imali


U redu, moraćete da prokuvate vodu da biste napravili rasol, plus dodajte čen belog luka i nekoliko opcionih začina u teglu. I moraćete da proveravate teglu svaki dan.

 

kiseli krastavci


Magija fermentacije učiniće da se osećate kao dete. U stvari, ako imate decu, uradite ovaj projekat sa njima.


Fermentisani kiseli krastavci su omiljena tradicija u istočnoj Evropi i mnogim američkim zajednicama sa istočnoevropskim nasleđem: Poljskoj, Nemačkoj, Češkoj, Gruziji, Ukrajini i Rusiji. Videćete razne varijacije, ali sve su to u suštini krastavci fermentisani u slanoj vodi sa dodatkom možda nekoliko aroma (pre svega beli luk i, naravno, kopar).


Konzerviranje nije bilo uobičajeno u domaćinstvima sve do ranih 1900-ih, kao ni hlađenje. Pre toga, ljudi su leti fermentisali kisele krastavce i čuvali ih na hladnom mestu za skladištenje. Čak i sada, kada razgovaram sa ljudima koji su odrasli u ruralnim oblastima 1950-ih, oni će reći stvari poput: „Moja baka je imala ogromnu tepsiju kiselih krastavaca sa tanjirima na vrhu i držala bi ga u podrumu.”

 

Najbolja tegla za kisele krastavce


Najbolju teglu za ovo je takođe najteže nabaviti osim ako ne poznajete nekoga ko čuva ogromne stare tegle


Nemate ovu retku i posebnu teglu pri ruci? ne brinite. Razvili smo ovaj recept za dve tegle od po 1 litre.

 

Kako fermentisati kisele krastavce


Fermentirajte svoje kisele krastavce prema metodi ispod:


Nemojte koristiti jodiranu kuhinjsku so za ovaj recept, jer otežava fermentaciju.


Najbolje je da izmerite so, ali ako nemate vagu, količina soli koja vam je potrebna za ovaj recept zavisi od vrste soli koju koristite. Koristite 3 3/4 kašičice fine morske soli, 3 1/2 kašičice košer soli ili 4 kašičice dijamantske košer soli.


Sastojci:

 

  • 4 šolje vode
  • 20 grama košer soli ili fine morske soli
  • 5 čena belog luka
  • 10 zrna bibera, opciono
  • 1 do 2 suva čilija, opciono
  • 1 do 2 glave svežeg kopra, ili 1 veza svežeg kopra, ili 1 kašičica sušenog kopra ili semena kopra, opciono
  • 1kg malih krastavaca za kiseljenje

 

1. Napravite slanicu i ostavite da se ohladi:


Dovedite vodu do ključanja. Dodajte so i mešajte dok se so ne rastvori. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
 

2. Dodajte začine u tegle


Stavite beli luk i (ako koristite) biber u zrnu, sušeni čili i kopar u tegle. Ostavite na stranu.
 

3. Pripremite krastavce


Odrežite sve kašaste ili oštećene tačke sa krastavaca. Sve veće krastavce razrežite na četvrtine da napravite dugačka koplja. Prepolovite one koji su malo deblji; vitke male krastavce možete ostaviti cele.

 

kiseli krastavci

 

Verovatno nećete morati da odsečete stabljiku ili krajeve cvetova sa krastavaca, ali ako su naborani ili mekani, odrežite ih.
 

4. Spakujte krastavac u tegle


Spakujte krastavce u teglu (ili tegle) uspravno. Ako je neko od kopalja previsoko i viri iz tegle, odrežite ih tako da bude najmanje 2 cm prostora između vrhova kopalja i oboda tegle.
 

5. Dodajte etiketu i datum


Ohlađeni rasol sipajte u tegle. Krastavci treba da budu potpuno potopljeni, idealno 2cm. Ostavite bar nekoliko centimetara praznog prostora na vrhu tegle, jer će se slana otopina zapeniti.

Zavrnite poklopac označite teglu datumom kada ste počeli.
 

6. Sačekajte, pratite i probajte


Posle 24 sata proverite kisele krastavce. Pogledajte ih, pomirišite ih i izvadite jedan da biste odsekli komad kako biste mogli da ga probate i vidite kako napreduje. Ako je neko od kopalja isplivalo i viri iz salamure, čistim rukama ih ponovo gurnite nadole.
 

7. Skladištite ih


Smatram da se ukus i tekstura kiselih krastavaca poboljšavaju nakon hlađenja u frižideru.

Kada se kiseli krastavci fermentiraju po vašem ukusu, stavite u frižider do 1 mesec. I dalje će biti u redu nakon toga, ali smatram da postaju manje debeli i hrskavi kako nedelje prolaze. Nemojte se plašiti da isečete čen belog luka u tegli i upotrebite ih.

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!