Kokosov šećer je idealna svakodnevna zamena za braon i beli šećer

Kokosov šećer je zaslađivač koji poslednjih godina postaje sve popularnija alternativa braon ili belom šećeru

Kokosov šećer je idealna svakodnevna zamena za braon i beli šećer

Autor:

Objavljeno: 21 Februar 2023, 10:21

Ovaj zaslađivač se dobija iz soka kokosove palme i minimalno je obrađen, što ga čini prirodnijom opcijom od tradicionalnog belog šećera. U ovom članku ćemo istražiti razloge zašto se kokosov šećer smatra boljom alternativom za smeđi ili braon, i beli šećer, uključujući njegov niži glikemijski indeks, sadržaj hranljivih materija i raznovrsnost u kuvanju i pečenju.

 

                        Kokosov šećer ili organski kokosov šećer?


Glavna razlika između kokosovog šećera i organskog kokosovog šećera je u metodama proizvodnje.


Dok se obe vrste šećera prave od soka kokosove palme, organski kokosov šećer se proizvodi bez upotrebe sintetičkih pesticida, đubriva ili drugih hemikalija. Uzgaja se korišćenjem prirodnih poljoprivrednih metoda, koje pomažu u zaštiti životne sredine i promovišu održivu poljoprivredu.


Što se tiče sadržaja hranljivih materija, ne postoji značajna razlika između kokosovog šećera i organskog kokosovog šećera.


Obe vrste šećera sadrže minerale kao što su kalijum, magnezijum, cink i gvožđe, kao i vitamine B. Hranljive sastojke, važne za održavanje dobrog zdravlja, koji mogu pomoći u podršci imunološkoj funkciji, poboljšanju zdravlja kostiju i podržavanju zdravlja srca.


Još jedna ključna razlika između kokosovog šećera i organskog kokosovog šećera je u merama kontrole kvaliteta koje se primenjuju tokom proizvodnje.

 

kokosov secer na drvenoj kasiki


Organski kokosov šećer mora da ispunjava određene standarde i propise da bi bio sertifikovan organski, što znači da podleže rigoroznijim merama kontrole kvaliteta od konvencionalnog kokosovog šećera, što daje korisnicima veće poverenje u bezbednost i čistoću proizvoda.
 

                   Prednosti kokosovog šećera u odnosu na beli šećer


Kokosov šećer ima niži glikemijski indeks od tradicionalnog stonog šećera, što znači da ne izaziva iste skokove nivoa šećera u krvi. To je zato što sadrži inulin, vrstu vlakana koja usporava apsorpciju glukoze u krvotok.


Nasuprot tome, beli šećer je rafinisani ugljeni hidrat koji se brzo apsorbuje, što dovodi do brzog porasta nivoa šećera u krvi.


Vremenom, to može dovesti do insulinske rezistencije i većeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Stoga, korišćenje kokosovog šećera kao zamene za beli šećer može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od razvoja dijabetesa.


Sem toga, kokosov šećer je takođe izvor hranljivih materija koje se ne nalaze u belom šećeru.


Sadrži minerale kao što su kalijum, magnezijum, cink i gvožđe, kao i vitamine B. Ovi hranljivi sastojci su važni za održavanje dobrog zdravlja i mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, poboljšanju zdravlja kostiju i podržavanju zdravlja srca.


Nasuprot tome, beli šećer obezbeđuje samo prazne kalorije bez nutritivne vrednosti.


Dokazi ukazuju na to da organski kokosov šećer može biti i još korisniji za zdravlje, zbog višeg nivoa antioksidanata i drugih korisnih biljnih jedinjenja. Ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju upale, zaštiti od bolesti i podržavaju opšte zdravlje i blagostanje!

 

                    Prednosti kokosovog šećera u odnosu na smeđi šećer

 

Kokosov šećer i smeđi šećer su obično korišćeni prirodni zaslađivači koji se često koriste kao alternative belom šećeru.


Jedan od glavnih razloga zašto se kokosov šećer smatra boljom alternativom smeđem šećeru je njegov niži glikemijski indeks, kao što je to reč i kod belog šećera, zbog čega nije samo kokos dobar dodatak dezertima, kao što su kokos kocke i tako dalje, nego i njegov šećer!


Sem toga, sadrži hranljive materije koje se ne nalaze u smeđem šećeru, pa tako iako je smeđi šećer prirodnija alternativa belom šećeru, on je i dalje visoko rafinisani ugljeni hidrat koji obezbeđuje malo hranljivih materija.


 

                      Svestranost kokosovog šećera u kuvanju i pečenju


Kokosov šećer je takođe svestranija alternativa smeđem šećeru u kuvanju i pečenju, pa se koristi u raznim dezertima, recimo mafinima sa borovnicama.


Ima sličan profil ukusa kao smeđi šećer, sa ukusom nalik na karamelu koji dobro funkcioniše u raznim receptima. Međutim, za razliku od smeđeg šećera, kokosov šećer se ne zgrušava i sa njim je lakše raditi u receptima.


Može se koristiti i kao zaslađivač u sosovima, marinadama i prelivima. Za razliku od nekih drugih prirodnih zaslađivača, kokosov šećer nema jak ukus, tako da neće nadjačati druge ukuse u receptu.


Takođe je svetlije boje od smeđeg šećera, što ga čini dobrom zamenom u receptima gde je važan izgled gotovog proizvoda.


Kokosov šećer se često smatra održivijom opcijom od smeđeg šećera, jer se dobija iz soka kokosove palme, koja je obnovljivi resurs. Nasuprot tome, smeđi šećer se često proizvodi preradom šećera od trske, koji je usev koji zahteva značajne količine vode, zemlje i pesticida za rast.


Osim toga, proizvodnja šećera od trske povezana je sa krčenjem šuma i uništavanjem ekosistema u nekim regionima.


Iako je još uvek zaslađivač i treba ga koristiti umereno, kokosov šećer je zdravija opcija za one koji žele da smanje unos šećera bez žrtvovanja ukusa!