Kako pripremiti svečanu trpezu nalik na poznate hotele?

Zabavljanje gostiju u udobnosti vašeg doma može biti zaista posebno iskustvo. Prelepo postavljena svečana trpeza dodaje dodatnu notu elegancije i luksuza vašem događaju, stvarajući nezaboravan doživljaj za vas i vaše goste.

Kako pripremiti svečanu trpezu nalik na poznate hotele?

Autor:

Objavljeno: 10 Februar 2023, 14:10

U nastavku teksta ćemo vam objasniti kako da upriličite večeru nalik onoj u poznatim hotelima, uključujući savete o pripremi hrane, dekoraciji stola i receptima za svečane obroke.

 

Planiranje svih delova unapred

 

Ukoliko ste inspiraciju pronašli u nekim od poznatih hotela, neka vam to bude vodič za planiranje ove večeri. Recimo, uz hotel Hilton Beograd Nova godina, svadbe, čak i poslovni događaji, ostaju u najlepšem sećanju upravo zahvaljujući prelepim svečanim trpezama.


Kada organizujete svoju trpezu, važno je pažljivo planirati i pripremiti meni. Uzmite u obzir priliku i goste koje ćete služiti, kao i svoje kulinarske veštine i iskustvo. Ako niste sigurni u svoje kuvarske sposobnosti, dobra je ideja da se konsultujete sa profesionalnim kuvarom ili ugostiteljem za savet o planiranju i pripremi menija.


Kada planirate ovaj deo, razmislite o serviranju jela koja se lako pripremaju i koja se mogu napraviti unapred, kao što su predjela, supe i salate. Ovo će vam omogućiti da se fokusirate na glavno jelo i sve pripreme u poslednjem trenutku bez osećaja preopterećenosti.


Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir je prezentacija. Vaši gosti će prvo moći da okuse hranu očima, pa je važno da se pobrinete da svako jelo izgleda podjednako neodoljivo svim čulima. Razmislite o korišćenju svežeg začinskog bilja, jestivog cveća i drugih ukrasnih detalja da biste dodali vizuelni efekat svakom jelu.

 

Dekoracija stola je krucijalan detalj


Sto je središnji deo svakog formalnog trpezarijskog iskustva, a posebna pažnja na sitnice je ključna. Kada je u pitanju dekoracija stola, postoji mnogo elemenata koje treba uzeti u obzir, uključujući stolnjake, postavke mesta, središnje delove i osvetljenje.


Počnite sa odabirom pravog stolnjaka. Stolnjaci i staze mogu dodati boju, teksturu i sofisticiranost vašem stolu, dok salvete mogu ubaciti dašak boje i elegancije. Izaberite tkaninu koja upotpunjuje priliku i vašu celokupnu paletu boja, a uzmite u obzir i teksturu i materijal.


Zatim razmislite o priboru za jelo.

 

escajg, nozevi, viljuske, dekoracija


Koristite visokokvalitetni pribor, kao što je fini porcelan, i razmislite o dodavanju posebnih elemenata kao što je jedinstveni pribor za jelo. Uverite se da je svako mesto pravilno postavljeno, da su posuđe i pribor za jelo poređani pravilnim redosledom.


Centralni aranžmani mogu dodati dozu luksuza i elegancije vašem stolu. Razmislite o korišćenju svežeg cveća, sveća ili čak sezonskog voća i povrća da biste napravili lep i privlačan središnji deo. Uverite se da je vaš središnji deo u razmeri sa vašim stolom i da ne ometa pogled vašim gostima.


Konačno, osvetljenje je ključni element u stvaranju prijatnog iskustva u trpezariji. Meko osvetljenje, kao što je svetlost sveća, stvara toplu i privlačnu atmosferu, dok luster ili slično osvetljenje iznad glave dodaje osećaj glamura. Uzmite u obzir visinu vaših rasvetnih tela i intenzitet svetla kako biste osigurali da vaši gosti mogu lepo videti svoju hranu i jedni druge.

 

Recepti za elitna jela na trpezi


Jela sa elitnih menija mogu biti nešto zahtevnija za pripremu, ali će sigurno vredeti uloženog truda, jer će hrana ostaviti najjači utisak na vaše goste. Potrudite se da pripremite i aranžirate jela tako da se o njima priča dugo nakon vaše elegantne večere!
Paccheri testenina sa penom od sira i sosom od višanja.


Sastojci:

 

  • 100g brašna
  • jedno jaje
  • 100g tvrdog kravljeg sira
  • 200g pavlake za šlag na mlečnoj bazi
  • 20g šećera
  • 60g višanja
  • so
  • biber

Priprema:


Za pripremu testenine, zamesite testo od brašna i jajeta, a potom ga ostavite u frižideru na sat vremena. Razvijte ohlađeno testo na debiljnu od 2mm, a onda, uz pomoć tankog valjka, oblikujte paccheri testeninu. Ukoliko niste dovoljno vešti, najbolje je da kupite gotovu testeninu za pripremu jela.


Ugrejte pavlaku, ali pazite da ne provri. Dodajte izrendan sir, a zatim izmiksujte štapnim mikserom. Začinite sa soli i biberom po želji. U slučaju da imate zreliji sir, koristite manje količine, kako pena ne bi bila previše intenzivna.


U tiganju karamelizujte šećer i dodajte višnje bez koštica. Dodajte vode po potrebi i kuvajte sve dok se višnje ne raspadnu, a potom izmiksujte štapnim mikserom i procedite.


Nafilujte testeninu pastom od sira, a onda poslužite sa sosem od višanja. Prijatno!

 

Rolovana ćuretina sa ajvarom i sirom


Sastojci:

 

  • 200g kornfleksa
  • 2 jaja
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 4 parčeta ćuretine od po 200g
  • 2 crna luka
  • 4 velika lista kiselog kupusa
  • 200g ajvara
  • 80g starog kravljeg sira
  • 160g kajmaka
  • 20g svežeg začinskog bilja po želji
  • 80g brašna


Priprema:


Sitno iseckajte luk pa ga lagano pržite na maslinovom ulju. Kada se proprži, dodajte ajvar i mešajte još 3 do 4 minuta. Potom, skinite sa vatre i ohladite smesu, pa dodajte ajvaru sitno seckani sir.


Istucajte ćureće meso, začinite sa soli i biberom, a potom ga rolujte smesom od ajvara. Zatvorite krajeve čačkalicama.
Umutite dva jajeta žicom. Pomešajte kornfleks sa mlevenom paprikom, a potom u to uvaljajte pripremljeno meso i to sledećim redosledom: brašno - jaja - kornfleks.


Zagrejte duboko ulje na 160 stepeni, a potom ubacite rolovanu ćuretinu na oko 5 minuta. Ubrusom pokupite višak masnoće i servirajte je sa kajmakom i svežim začinskim biljkama, na lisci kiselog kupusa.


Kao prilog možete napraviti i pire krompir.


Uživajte!


Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste pronašli zanimljive ideje kako da organizujete svečanu večeru i servirate gostima jela koja nikada neće zaboraviti.