Kako iseći lubenicu na kriške i kockice

Okrugla ili duguljasta lubenica nije najjednostavnija stvar za navigaciju u kuhinji! Srećom, nekoliko jednostavnih koraka koje ćemo vam predstaviti čine zadatak mnogo manje izazovnim.

Kako iseći lubenicu na kriške i kockice

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 01 Avgust 2021, 11:01 , Beograd

Ah, lubenica. Poznata po svom šećerno-slatkom ukusu, jarko crvenoj boji iznutra i živahnoj zelenoj, prugastoj koži, ovo sočno voće je tako osvežavajuće, posebno kada se servira rashlađeno tokom vrelog letnjeg dana. Lubenice bez koštica je još lakše jesti, jer ih možete brzo iseći i poslužiti bez brige da će vam tvrdo, crno seme ući u voćnu salatu.


Dakle, koji je najbolji način da se lubenica iseče na kriške ili kockice? Želećete da plod ostane stabilan i minimizirate broj rezova. Evo šta treba da znate!

 

Kako odabrati zrelu lubenicu


Pre nego što isečete lubenicu, uverite se da imate zrelo, slatko voće, tako da je vredno truda. Prilikom odabira lubenice potrebno je proceniti nekoliko stvari koje će ukazivati da je to dobar izbor.

 

lubenica


Prvo proverite da li je lubenica ujednačenog oblika, bilo da je okrugla ili ovalna. Mrlje i trake na koži su uobičajene s obzirom na to kako plod raste na polju, ali pazite da nema dubokih posekotina ili oštećenja na koži. Zatim pokupite lubenicu. Zrele lubenice su teške zbog svoje veličine jer imaju veći sadržaj vode.


Sada želite da procenite tačku polja, koja se naziva i tačka terena. Loza lubenice raste blizu zemlje, pa će jedna strana lubenice biti u kontaktu sa zemljom kako lubenica raste i sazreva, slično bundevi. Ovo mesto neće biti tamnozeleno kao ostatak lubenice; umesto toga iz bele postaje maslačno žuta. Ako je polje više žute nego bele boje, imate zrelu lubenicu.
 

Priprema za sečenje lubenice


Sečenje na kriške


Uvek isperite i osušite kožu pre nego što počnete da sečete. Ako je lubenica prevelika da bi stala u sudoperu, obrišite je vlažnim peškirom da biste uklonili prljavštinu. Upotrebite veliki, oštar nož koji će vam omogućiti da prođete kroz veći deo lubenice jednim rezom.

 

lubenica


Uverite se da ste na čvrstoj površini i da daska za sečenje neće kliziti dok radite. Rukovanje sa lubenicama je teško:

 

  • Odrežite krajeve (Odrežite svaki kraj lubenice, dovoljno da otkrijete malo “crvenog mesa”).
  • Prerežite lubenicu na pola (Okrenite lubenicu nagore tako da leži na jednoj od ravnih površina koje ste upravo stvorili odsecanjem krajeva. Lubenicu prepolovite po dužini, radeći od vrha do dna).
  • Isecite kriške (Polovinu lubenice stavite prerezanom stranom nadole i isecite na kriške od 2.5 cm. Možete rezati kriške deblje ili tanje na osnovu vaših želja. Ponovite ovaj postupak sa drugom polovinom da biste napravili velike kriške lubenice.

 

Sečenje na kockice

 

  • Odrežite krajeve (Odrežite svaki kraj lubenice, dovoljno da otkrijete malo “crvenog mesa”).
  • Uklonite koru (Okrenite lubenicu na stranu tako da leži na jednoj od ravnih površina koje ste upravo stvorili odsecanjem krajeva. Odrežite koru lubenice nožem, radeći od vrha do dna. Nastavite da se krećete oko lubenice sve dok ne uklonite svu koru i otkrijete “crveno-ružičasto meso”).
  • Prerežite lubenicu na pola (Lubenicu prepolovite po dužini, radeći od vrha do dna).
  • Isecite na kriške (Polovinu lubenice stavite prerezanom stranom nadole i isecite na kriške od 2.5 cm. Stranice možete izrezati deblje ili tanje na osnovu vaših želja. Ponovite ovaj postupak sa drugom polovinom).
  • Isecite na kocke (Sada prerežite da biste stvorili kockice lubenice. Ponovite za svaku krišku).


Pogledajte koje još kulinarske savete smo izdvojili za vas iz naše Brze kuhinje. Uživajte!