Jabuke – šta uraditi da ostanu sveže?

Kada dođe sezona jabuka, uvek se oseća da kuhinjska činija za voće prelazi sa tri ili četiri jabuke na milion. 

Jabuke – šta uraditi da ostanu sveže?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 12 Avgust 2022, 13:12 , Beograd

Kada dođe sezona jabuka, uvek se oseća da kuhinjska činija za voće prelazi sa tri ili četiri jabuke na milion. Bez obzira da li pravite pitu sa jabukama ili hrskavi kolač ili ih pakujete u kutiju za ručak, uvek će se pojaviti prizor smeđe unutrašnjosti.


Dakle, koji je najbolji način da jabuke ostanu sveže? Uradili smo domaći - i pojeli još više jabuka nego inače - da bismo saznali.


U pogledu kvaliteta i trajanja očuvanja našli smo jasnog pobednika. Savet: uključuje slanu vodu.


Ali kada uzmete u obzir lakoću - na primer, koliko je realno da ćete zaista koristiti tu metodu - rezultati donekle zavise od situacije, odnosno da li ćete imati mogućnost za ispiranje tih kriški.

 

Zašto jabuke postaju smeđe?


Kada su izloženi kiseoniku, enzimi poznati kao polifenol oksidaza u jabukama će oksidirati ili se kombinovati sa kiseonikom, što uzrokuje promenu boje. Ako ste primetili da neke jabuke posmeđe brže od drugih, to može biti zato što imaju veću koncentraciju PPO.

 

jabuke

 

Metode koje smo testirali

 

  • Kriške jabuke potopljene u slanu vodu 10 minuta, zatim uklonjene i zatvorene u zip zatvarač. Koristili smo ½ kašičice soli u jednoj šolji vode, a preko kriški smo stavili papir da ne isplivaju na površinu.
  • Kriške jabuke potopljene u neslanu vodu, zatim uklonjene i zatvorene u zip zatvarač. I ovde smo koristili i papir, koji je sprečio da kriške udare u vazduh.
  • Kriške jabuke natrljane polovinom limuna i zapečaćene u zip kesi.
  • Kriške jabuke ponovo sastavljene u originalnu kuglu i pričvršćene gumenom trakom.

 

Najbolji metod za održavanje svežih jabuka


Pobednik? Kriške jabuke namočene u slanoj vodi 10 minuta, uklonjene, a zatim zapečaćene.


U pogledu izgleda, teksture i izdržljivosti, držanje jabuka u slanoj vodi bio je jasan pobednik. Kriške uopšte nisu porumenele nakon 10 minuta sedenja u slanoj vodi, nakon 30 minuta boravka u Ziplocu ili čak sat vremena.


Posle tri sata pojavio se nagoveštaj posmeđivanja, ali su kriške ostale impresivno bele. Ovaj metod dobro funkcioniše.


Fora je u tome što kada budete spremni da jedete svoju jabuku, morate je isprati, a čak i tada, još uvek možete da osetite tračak soli. Vredi toga ako želite dodatnu svežu jabuku.


Drugo mesto zauzima čuvanje jabuka sa limunovim sokom, zapečaćenih u vrećici sa zatvaračem ili hermetički zatvorenoj posudi.


Uradite to i vaše jabuke će malo porumeneti nakon 30 minuta i još malo nakon sat vremena. Oni više smeđe, ali ostaju jestivi nakon tri sata. 

 

sveže-jabuke


Tekstura se uopšte ne pogoršava. Ovde, opet, možda ćete morati da isperete jabuke ako ne želite da osetite tračak limuna.


Izjednačeno za drugo mesto, možda iznenađujuće, držati jabuke spojene gumom.


Kriške zadržavaju gotovo jednaku sjajnost i čvrstinu kao i jabuke natrljane limunom i hermetički zatvorene, ali lepota ove metode je u tome što nije potrebno ispiranje. Pakovanje jabuka za ručak? Ovaj metod je pravi put.


Testirali smo svaku metodu za čuvanje jabuka od smeđe boje, svaku jabuku smo isekli po sredini, na četvrtine, a zatim na osmice.


Zatim smo primenili odgovarajuću metodu i čekali 10 minuta. Zatim smo izvadili kriške iz vode i zatvorili ih u vrećicu sa patent zatvaračem i uporedili ih sa kriškama natrljanim limunom u vrećici sa patent zatvaračem i jabukom koju je držala gumena traka da spreči izlaganje vazduhu.

 

Proverili smo da li porumene posle 30 minuta, sat i tri sata, proveravajući smeđu boju i teksturu kriški u svakom intervalu.


Odabrali smo ovaj test jer smo zaključili da većina ljudi koji žele da spreče porumenelost moraju da iseku i spakuju jabuku za ručak ili piknik, što znači da treba da „tretiraju“ jabuku (npr. potopiti u slanu ili neslanu vodu, istrljati sokom od limuna , ili jednostavno ponovo sastavite), a zatim spakujte kriške.


Nakon prvih 10 minuta, počeli smo da posmatramo rezultate kriški jabuke koje nisu bile izložene vazduhu, jer znamo da je vazduh glavni uzrok zatamnjenja, a ako pakujete jabuke za poneti, jednostavno ih je držati umotane ili čvrsto u vrećama.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!