Hrana koja povećava plodnost kod muškaraca – šta treba da jedete?

Zdrava dijeta i ishrana su suštinski faktori u pripremi ženinog tela za stvaranje bebe, ali je takođe važno šta muškarci konzumiraju u mesecima pre začeća. Hrana za plodnost nije samo za žene. Zapravo, postoje određene namirnice koje povećavaju broj i kvalitet sperme, kao i hrana koju muškarci treba da izbegavaju kada pokušavaju da dobiju dete.

Hrana koja povećava plodnost kod muškaraca – šta treba da jedete?

Autor:

Objavljeno: 25 Maj 2022, 13:25

riba-obrok-limun

 

Zdrava dijeta i ishrana su suštinski faktori u pripremi ženinog tela za stvaranje bebe, ali je takođe važno šta muškarci konzumiraju u mesecima pre začeća. Hrana za plodnost nije samo za žene. Zapravo, postoje određene namirnice koje povećavaju broj i kvalitet sperme, kao i hrana koju muškarci treba da izbegavaju kada pokušavaju da dobiju dete.


Na ukupnu plodnost muškarca i šansu za začeće utiču brojni faktori. Pokretljivost, kvalitet DNK, te broj spermatozoida samo su neki od aspekata reproduktivnog zdravlja na koje se može uticati preko hrane. Nažalost, ponekad promene u načinu života i prehrambenim navikama nisu dovoljne i potrebna je i pomoć medicinskih stručnjaka. Stoga, ako već neko vreme bezuspešno pokušavate da zasnujete porodicu, savetujemo vam da uradite test sperme i da ispitate uzroke neplodnosti.


U međuvremenu, pročitajte koje namirnice bi muškarac trebalo da što više uključi u jelovnik, a koju hranu da smanji ili potpuno izbegava kada želi da postane otac.

 

Orašasti plodovi


Uvođenje orašastih plodova u ishranu pomaže kod muške plodnosti, jer su ove namirnice odličan izvor mikronutrijenata važnih za razvoj i funkciju spermatozoida. Bilo da je reč o orasima, lešnicima ili bademima, puni su prirodnih antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina, uz pomenute orašaste plodove mogu da se konzumiraju i pistaći, brazilski i indijski orasi. Na kraju krajeva, najbolje je što ne morate da birate između raznih vrsta oraha – svi su dobri za plodnost. Prema tome, slobodno eksperimentišite unoseći ih u svoje obroke različitim danima.


S obzirom na to da su orašasti plodovi visokokalorični, pazite se prejedanja. Doboljno je da pojedete oko 30 grama dnevno, odnosno jednu šaku. Slične zdravstvene benefite možete očekivati od sirovih i pečenih oraha, s tim što se pečenjem može smanjiti nivo zdravih masti. Dakle, za maksimalnu korist jedite orašaste plodove i bez dodavanja soli.

 

Voće i povrće


Da li ste znali da jedan kivi sadrži skoro punu dnevnu preporučenu vrednost vitamina C za muškarce? Prednosti unosa vitamina C su brojne i raznolike, a uključuju i bolju pokretljivost, broj i morfologiju spermatozoida. Ostale namirnice koje sadrže vitamin C i koje treba da budu svakodnevno na vašem tanjiru su crvene paprike, citrusno voće, brokoli, kelj, kupus, paradajz i grejpfrut.

 

Pored vitamina C, u voću i povrću kao što su avokado, mango i zeleno povrće ima i E vitamina, koji takođe ima pozitivan uticaj. Lisnato povrće, pasulj i mnoga voća su bogati folatom — vitaminom B sa antioksidativnim svojstvima koji mogu pomoći da sperma ostane bez hromozomskih abnormalnosti.


Folna kiselina je ključni mikronutrijent u sintezi DNK i može pomoći da se poboljša kvalitet sperme.
Uz brokoli i spanać, prokelj i grašak su takođe dobri izvori folne kiseline koje možete lako uključiti u svoju ishranu.


Antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću poput brusnice i spanaća mogu da pomognu da se zaštite ćelije spermatozoida od oštećenja ćelija. Takođe ih održavaju jakim i brzum, što je u suštinu upravo ono što im je potrebno da projure kroz jajovode i oplode jajnu ćeliju.

 

paradajz-zeleno-povrce


Tamna čokolada

 

Zamenite bilo koju mlečnu čokoladu za tamnu, koja sadrži poluesencijalnu aminokiselinu arginin. Dodatak arginina može vremenom poboljšati broj i kvalitet sperme, a samim tim povećati vaše šanse za začeće. Ne zaboravimo da je crna čokolada i odličan afrodizijak! Prema tome, ako redovno konzumirate čokoladu u trajanju od nekoliko nedelja, možete računati na poboljšanje i seksualnog života i plodnosti.

 

Losos i sardine i drugi izvori omega-3 masnih kiselina

 

Omega-3 masne kiseline u veoma važni nutrijenti koji i te kako mogu da utiču na plodnost kod muškarca. Što je veća koncentracija omega-3 kiselina to je veći protok krvi, kao i kvalitet semene tečnosti. Najbolji izvor ovih kiselina dolazi iz masnih riba kao što su skuša, losos i sardine. Imai h u inćunima i haringama, ali i u čia semenkama, lanenom semenu, orasima, pasulju i sojinom ulju. Primera radi, dobar obrok/užina može da bude smuti koji ćete napraviti od mlevenih lanenih i čia semenki prelivenih biljnim jogurtom.

 

Posno meso


Iako prerađeno meso može biti loše za plodnost, posni komadi mesa mogu biti korisni. To je zato što je meso, naročito crveno meso, odličan izvor cinka, koji je važan faktor kada je u pitanju kvalitet semene tečnost i muška plodnost. Stoga pripremajte jela od piletine, zečetine, ćuretine ili teletine. Govedina je takođe jedna od namirnica koje podržavaju zdrav broj i pokretljivost spermatozoida. Prepuna je svih vrsta važnih hranljivih materija kao što su cink, selen, vitamin B12 i karnitin. Što se termičke obrade tiče, u obzir dolazi dinstanje, pečenje i kuvanje. Nipošto nemojte pržiti meso.

 

Namirnice koje treba izbegavati

 

Kao što postoji lista namirnica koje mogu da utiču pozitivno na plodnost, tako postoji i određena hrana koju ne bi trebalo da konzumirate ako pokušavate da začnete dete.


Prženoj hrani malo ko može odoleti, ali definitivno ne bi trebalo da bude u vašem tanjiru, jer doprinosi oksidativnom stresu i smanjuje kvalitet semene tečnosti.

 

Pržena hrana sadrži visok nivo izuzetno štetnih trans-masti, pa ako je jedete jednom ili dva puta nedeljno broj sprematozoida se možete smanjiti u proseku za 10,5%. Ukoliko jedete prženo više puta tokom sedmice, ovaj procenat se povećava na čak 24,5%.


Sličan efekat imaju i prerađevine od mesa poput slanine, šunke, kobasica, viršli i raznih mesnih sosova. Naime, unos prerađenog mesa se povezuje sa smanjenim brojem spermatozoida. Redovno uzimanje punomasnih mlečnih proizvoda, posebno sira, povezano je sa lošim kvalitetom sperme.


Kofein u bilo kom obliku, naročito u jakim kafama, takođe je štetan. Što se tiče alkohola, toleriše se jedno do dva alkoholna pića dnevno. Međutim, više od 14 mešanih pića nedeljno može smanjiti nivo testosterona i uticati na broj spermatozoida. Promena navika u ishrani nije lak zadatak ni za ženu ni za muškarca. Premda podrazumeva mnogo odricanja i čini se kao nesavladiv izazov, kada je cilj donošenje bebe na svet, onda je održavanje zdravijeg načina života mnogo je lakše.