Rižoto sa goveđim mesom

Rižoto sa goveđim mesom

Autor: Katarina Karapandži?

Recept objavljen: 30-11-2013 20:45

Jelo sa puno ukusa i bogatom kombinacijom boja i mirisa povrća koje se fantastično uklapa  uz meso i jela od piletine. Uživajte u ovom istinski ukusnom pa pomalo i gurmanskom obroku jer je vrlo zasitno jelo.

 

Rižoto je nastao  u Španiji ali je zastupljeno i u kineskoj tradicionalnoj kuhinji, kao i našoj, makedonskoj...itd. Glavni sastojak rižota je riža ( pirinač), po čemu je i dobilo ime, osim riže, tu je i povrće smrznuto ili sezonsko, crni luk  kao i začini i soja sos. Poznat je i "crni rožoto", koji se pravi od sipe. *sipa ili kako je još zovu "morski kameleon", jer vrlo brzo može da menja boju tela kada oseti da je ugoržena ili želi da se sakrije od predatora.

(preuzeto sa wikipedije )

 

Nije toliko poznato ali  je delotvorno, da će meso koje nameravate da pržite, biti daleko ukusnije i mekše, ukoliko ga prethodno neke vreme držite u mleku ili verujem već većini poznato, ukoliko meso namažete senfom i sa jedne i sa druge strane i ostavite u frižider 2-3 sata pre prženja, da će dobiće na ukusu.

Potrebni sastojci

3

osobe

 • Goveđe meso

  Goveđe meso

  300 grama

  Možete i pileće meso umesto goveđeg

 • Rižoto

  Rižoto

  450 grama

Potrebni začini

 • Kuhinjska so

  Kuhinjska so

 • Biber u prahu

  Biber u prahu

Priprema jela

 • 1

  U šerpu stavimo malo ulja da se zagreje na tihoj vatri, a odmah potom stavimo i rižoto. Kuvamo ga 15-ak min. i pri tom dok mešamo dodajemo u šerpu i malo vode (do čašu-dve). Kada grašak i pirinač omekšaju,što ćete i videti; skinete sa šporeta i začinite po svom ukusu. Dodate soli, bibera koliko vi želite.

  slika priprema
 • 2

  U tiganju sa vrlo malo ulja uz vrlo malo ili čak nikako luka, po vašem izboru, ispržiti belo meso koje ćete iseckati na komadiće, kockice ili listiće, a zatim sastavite sve zajedno, i ručak vam je već gotov!

  slika priprema

Preporučujemo

Kiseli krastavčići

Kiseli krastavčići

Energetska vrednost:

Sadržaj proteina:98,9

Sadržaj ugljenih hidrata:134,32

Sadržaj masti:14,21

Sadržaj kalorija:826,2

Kcal / po poricji 826,2

Preporuka pića

Belo  vino

salatica