Začini koji jačaju naš organizam

Poznato je da ishrana i način života igraju veliku ulogu u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti. 

Začini koji jačaju naš organizam

Autor:

Objavljeno: 04 Jul 2022, 09:04

Ali, da li ste znali da začini u vašoj kuhinji mogu poboljšati vaše opšte zdravlje i pomoći vam da sprečite buduće zdravstvene probleme?


Mnogi začini sadrže određena jedinjenja koja jačaju vaš organizam i sadrže sve što je potrebno za dobro zdravlje. Zato ako želite da začinite vaše jelo i istovremeno poboljšate zdravlje, ovi začini su prvi koje ćete dodati u vaš obrok!


Dva glavna načina na koja začini igraju ulogu u imunitetu


Snažan imuni sistem vas održava zdravim uprkos bakterijama, virusima i drugim nevidljivim pretnjama sa kojima se svakodnevno susrećete. Vašem imunom sistemu je potrebno održavanje kako bi mogao da nastavi dobro da radi svoj posao. Da biste ga održali u vrhunskoj formi, potreban vam je san, redovno vežbanje i pravilna ishrana.


Pitate se kako se začini uklapaju u ovu priču? Generalno, začini vam mogu pomoći da ojačate vaš organizam jer deluju:


• Antiinflamatorno – stres od stvari kao što su posao, veliki životni događaji i poteškoće u vezi mogu mogu dovesti do pada imunog sistema. Začini su upravo odlična stvar da poradite na jačanju imunog sistema i organizma.

• Antioksidativno – začini sadrže antioksidante koji štite vaš organizam od štetnih supstanci u okruženju koje se nazivaju slobodni radikali. Slobodni radikali nastaju zagađenjem, dimom cigareta, zračenjem, lekovima i sl.


Začini za jačanje organizma i imunog sistema


Začinsko bilje i začini su odličan način da vaši obroci budu ukusniji i da izgledaju lepše, ali da li ste znali da oni imaju određene prednosti? Vekovima su se začini koristili za lečenje tela, uma i duha. Oni mogu pružiti antiinflamatorne prednosti, delovati kao antioksidansi, uravnotežiti šećer u krvi, poboljšati cirkulaciju i zdravlje kardiovaskularnog sistema i još mnogo toga.

 

razni-zacini

 

 

Bez daljeg odlaganja, evo najboljih začina koji će vam pomoći da jačate vaš organizam:


Cimet


Ne samo da je cimet koristan za vaš imuni sistem, već postoje dokazi da može pomoći ljudima sa dijabetesom. Cimet je prepun vrednih hranljivih materija, uključujući vitamine A, B6, C, E i K, a kada se uporedi sa drugim začinima, pokazao se kao najbolji u zaštiti vašeg tela od bolesti.


Dodavanje cimeta vašoj ishrani takođe može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest i može pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija respiratornog trakta.


Kurkuma


Ovaj začin sadrži moćnu grupu antioksidanata koji pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala i suzbijanju upale. Kurkuma ima pozitivne efekte na lečenje raka pankreasa, Alchajmerovu bolest i psorijazu.


Beli luk


Beli luk je danas nezamenljiv začin u svakoj kuhinji, ali isto tako može biti važan deo svake kućne apoteke. Studije su pokazale da može smanjiti šanse za dobijanje srčanih bolesti, a može čak i pomoći u zaustavljanju razvoja ćelija raka.


A da li znate koji šampon potpomaže rast kose? O da, šampon od belog luka. I što je najvažnije, ne brinite zbog mirisa, ovi šamponi sadrže sastojke koji neutrališu miris belog luka.


Đumbir


Đumbir je i antiinflamatorni i antioksidativni začin. Još jedna prednost: đumbir je efikasna terapija protiv mučnine i povraćanja. Često se koristi za aromatiziranje slatkiša, čaja, vina, morskih plodova, mesa i vegetarijanskih jela i sadrži mnogo vitamina B, uključujući B1, B2, B3, B5, B6 i B9!


Đumbir pomaže u borbi protiv simptoma gripa i mučnine, smanjuje bol u mišićima, plus može da leči loše varenje i snizi nivo šećera u krvi!


Korijander


Kao i drugi začini koje smo spomenuli, korijander ima antiinflamatorna, antibakterijska i antioksidativna svojstva. Ovaj začin dolazi iz semena biljke cilantro, što znači da će ga neki od vas voleti, a neki će misliti da ima ukus sapuna.


Zdravstvene prednosti konzumiranja korijandera su brojne: pomaže u smanjenju krvnog pritiska, sadrži moćne antioksidante koji pomažu u borbi protiv upale u telu, može da se koristi u lečenju anksioznosti sa skoro istim efektom kao i neki lekovi na recept.


Muskatni oraščić


Ovo je blago slatki mleveni začin koji se koristi za aromatiziranje pića, deserta, mesa, sosova. Sadrži moćne antioksidante koji štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, a takođe ima i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji štetnih zdravstvenih stanja kao što su artritis, dijabetes i bolesti srca.

 

 

cimet-oraščić-začini

 

Šafran


Da li ste znali da Iran uzgaja preko 90% šafrana na planeti i da je to najskuplji začin na svetu? Ali mnogo važnije pitanje je- da li znate kako on utiče na zdravlje?


Ovaj ekskluzivan začin može vam pomoći da se poboljša zdravlje disajnih puteva, da nestane nesanica i eliminiše bol. To nije sve, kada u jelo dodate malo šafrana, to jača vaš imuni sistem, štiti srčane i nervne funkcije i može ublažiti anksioznost!


Himalajska so


Himalajska so se može koristiti u spa tretmanima protiv starenja. Prednosti začinjavanja jela ovom solju su višestruke, jer pomaže u balansiranju elektrolita, jača zdravlje mozga i kostiju, reguliše nivo hormona i može smanjiti rizik od sinusnih i respiratornih problema!


Crni biber


Ovaj začin kojim se najviše trguje na svetu, često je nazivan „crnim zlatom“ jer je to bila skupa roba koju su samo bogati mogli da priušte. Danas se crni biber često koristi za začinjavanje jela od testenina, sendviča, supa i čak se koristi u kozmetičkim tretmanima.


Zdravstvene prednosti su brojne, ne samo da daje ukus jelima, već i štiti vaše telo od upala, preranog starenja, određenih vrsta karcinoma i srčanih bolesti.


Kako nabaviti i čuvati začine?


Pošto začini vremenom gube aromu i ukus, kupujte male količine začina – samo ono što ćete koristiti u roku od nekoliko meseci. Sve ove začine možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.


Čuvajte začine u hermetički zatvorenim posudama dalje od sunčeve svetlosti, toplote i vlage.


Drevni grčki lekar Hipokrat je rekao: „Neka hrana bude tvoj lek, a lek tvoja hrana.” Često nazivan ocem medicine, Hipokrat je sugerisao da je bolest uzrokovana faktorima ponašanja, uključujući ishranu i način života, a ne prokletstvom bogova.


Zato začini nisu samo ukusni dodaci obrocima, oni su i izvor esencijalnih hranljivih sastojaka koji imaju veliku korist za telo.