Vegetarijanski recepti iz naše Brze kuhinje

Iz naše Brze kuhinje izašlo je mnoštvo zanimljivih vegetarijanskih recepata, a mi vam predstavljamo neke od njih

Vegetarijanski recepti iz naše Brze kuhinje

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 17 Decembar 2020, 10:17 , Beograd

Ako ste se odlučili da pređete na vegetarijanski način ishrane ta odluka vam može doneti značajne zdravstvene pogodnosti. Pre svega, primarna prednost ovog načina ishrane je svakako redukovanje gojaznosti. Pored toga, vegetarijanska hrana smanjuje rizik oboljevanja od bolesti srca, smanjuje pojavu hipertenzije kao i smanjivanje rizika poremećaja creva.


Iz naše Brze kuhinje izašlo je mnoštvo zanimljivih vegetarijanskih recepata, a mi vam predstavljamo neke od njih, kao I to koliko su njihovi sastojci značajni za očuvanje vašeg zdravlja:


Vegetarijanska hrana - Humus


Na današnjem repertoaru predstavljanja vegetarijanske hrane za vas smo izdvojili Humus. Otkrićemo vam šta sve sadrži ovo jelo i koje pogodnosti nam donosi.


Humus je popularno jelo koje dolazi sa Bliskog istoka. Može biti namaz, pasta ili umak napravljen od leblebije i tahinija. Pored neodoljivog ukusa koje ovo jelo poseduje, Humus je veoma bogat svojim hranljivim vrednostima.


Leblebije se smatraju bitnim sastojkom iz razloga što ne sadrže zasićene masti i holesterol, veoma su bogate vitaminima. To je jedan od ključnih razloga zašto je Humus popularan u vegetarijanskom svetu. Takođe, prema istraživanjima, leblebije su veoma korisne za regulisanje nivoa šećera u krvi. Primećena je visoka količina kalcijuma u ovom sastojku koja je udružena sa belančevinama.


Sa druge strane, Tahini je sastojak koji možete kombinovati sa leblebijama u cilju pravljenja Humusa. Tahini potiče iz mediteranske kuhinje i može biti u obliku paste ili namaza. Tahini je sam po sebi sastojak bogat vitaminima i kalcijumom i zbog toga je omiljen u vegetarijanskoj ishrani. Jedna od najvećih prednosti ovog sastojka je što je visoko kaloričan, ujedno i veoma zdrav. Ako želite da obogatite ukus Tahinija još više, možete ga kombinovati sa sokom od limuna.


Humus odgovara i ljudima koji jedu samo presnu hranu jer su svi sastojci sirovi. Leblebiju i Tahini možete lako da pronađete u prodavnicama zdrave hrane.


Neodoljivi vegetarijanski recepti - uštipci od povrća


Uštipci od povrća fenomenalni su vegetarijanski recept kome ćete se uvek vraćati jer je prosto neodoljivog izgleda, ali i ukusa. Sastojci koji se koriste u pravljenju uštipaka od povrća su izrazito zdravi.


Pšenično brašno, jedan od glavnih sastojaka ove vegetarijanske hrane sadrži u sebi najvećim delom skrob i protein koji su veoma bitni kod zdrave ishrane. Sa druge strane, heljdino brašno kao drugi glavni sastojak, potiče sa Bliskog istoka i koristi se u ishrani zbog svojih bogatih i zdravih prednosti. Ova žitarica je odlična za vaše zdravlje zato što sadrži dosta ugljenih hidrata, ujedno ne podiže nivo glukoze u krvi i isto tako ne sadrži gluten. Sadrži mnoštvo esencijalnih aminokiselina i pomaže osobama koje imaju problema sa probavom.


Poslednji sastojak ovog vegetarijanskog recepta jeste Kuzu, biljka koja potiče iz porodice mahunarki. Kuzu je prah koji dolazi iz zemlje izlazećeg Sunca i predstavlja sastojak koji se koristi kao hrana, ali i kao lek. Zbog svog lekovitog dejstva Kuzu pomaže kod stomačnih problema tako što umiruje stomak i creva, pogodan je kod problema sa varenjem, u slučaju dijareje kao i kod svakog bola u stomaku. Na osnovu svih bogatih sastojaka koje sadrži ovo ukusom bogato vegetarijansko jelo, nema sumnje da ćete uživati u degustiranju. Uštipci od povrća se pored neodoljivog ukusa spremaju veoma lako.

Veoma je bitno hraniti se zdravo kako bi se osećali zdravo i svoj imunitet održavali na visokom nivou. Vegetarijanska hrana je veoma zanimljiva za spremanje jer u svakom trenutku u vašoj kuhinji sa raznim bogatim namirnicama kao što su žitarice, mahunarke, voće i povrće, kao i drugim bogatim sastojcima koji idu uz njih možete spremiti zdrav I ukusan obrok.


Jedno je sigurno, što više budete ulazili u svet vegetarijanstva, više ćete upoznavati i pronalaziti zanimljive recepte koji vam pored ishrane, doslovno mogu promeniti i način života. U svetu kulinarstva postoji izreka koja kaže “Ono si što jedeš”.