Šta spremiti za doručak?

''Doručkuj kao kralj, ručaj kao car, večeraj kao siromah''.

Doručak je zaista veoma važan obrok; pruža nam energiju i hranljive materije koje povećavaju našu koncentraciju i doprinosi da budemo efikasniji u svemu što radimo.

Šta spremiti za doručak?

Autor: Maksim Ivanović

Objavljeno: 10 Jul 2015, 09:10 , Beograd

Svi smo čuli za onu narodnu "snaga na usta ulazi". Ako je zaista tako, onda doručak predstavlja osnovu te "snage". Ono što pojedemo ujutru, daje nam energiju za čitav dan. Naše bake su bile u pravu. Da bi telo pravilno funkcionisalo, potrebno mu je mnoštvo hranljivih materija. Upravo doručak obezbedjuje te gradivne elemente. Ali, naravno, ne bilo kakav doručak, već onaj bogat mineralima, vitaminima i mastima koje su neophodne našem telu. Sledeći put kada istrčite iz kuće bez doručka setite se da je to sjajna osnova za kasnije prejedanje u toku dana. Višak kilograma može biti signal da se ne hranite pravilno u jutarnjim časovima. Postoje brojni predlozi za doručak i mi ćemo vam predstaviti neke od njih.


Tradicionalni doručak


Ono što nam je najčešće na trpezi, može se nazvati tradicionalnom hranom. Za doručak, svi često jedemo jaja na oko, kuvana jaja, poširana jaja...U globalu, jaja na sto načina. Ovo je i zdrava navika jer jaja sadrže vitamin A, kompleks vitamina B, selen, kalcijum i cink. Uz to, imaju i visok nivo proteina i zdravih masti. Mogu se nazvati "superhranom" jer nam daju od svega pomalo. Energetski, jedno jaje ima 77 kalorija što svakako nije previše. Uvrstite ovu namirnicu u svoju ishranu i osetite blagodeti koje ova hrana pruža. Dajemo vam ideju za tradicionalni doručak uz naš gurmanski doručak, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/gurmanski-dorucak .


Voće za doručak


Ovo je mozda najzdraviji izbor kada je doručak u pitanju. Sveže voće će vam dati neophodnu energiju i snabdeti vas zdravim vitaminima. Napravite ukusnu salatu od sezonskog voća ili umutite u blenderu brz i jednostavan obrok. Jedna jabuka, banana i malo oraha će vas zasititi, tako da nećete posegnuti za nezdravim grickalicama kada vas glad sustigne. Banane su bogate kalijumom koji je hrana za mišiće. Jabuke imaju višestruku korist za naše zdravlje. Bogate su vlaknima zvanim pektini i upravo ova vlakna mogu pomoći u borbi sa konstipacijom i nelagodom u stomaku. Žene koje jedu jabuke svaki dan, manje su podložnije za razvoj dijabetesa tipa dva. Enzimi iz jabuke se vezuju za stanice masti u probavnom traktu, što dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi. Naši predlozi za doručak su svakako sveže voćke u sirovom stanju. Međutim, ako niste navikli na voćni doručak, možete iskombinovati sir i voće. Na primer, čedar sir se savršeno slaže uz jabuke. Ovaj doručak možete i poneti sa sobom. Spakujte ga u kesicu i pojedite dok čekate autobus ili dok ste na prvoj pauzi na poslu. Voće za doručak je idealno zbog svoje visoke hranljivosti i vlakana koje poseduje. Džemovi i marmelade takođe mogu biti veoma hranljive. Namažite parče mirisnog hleba spremajući naš lagani slatki doručak, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/lagani-dorucak.


Posni doručak


Naši predlozi za doručak se ne završavaju ovde. Voćni doručak takođe može biti postan ako sadrži isključivo voće i orašaste plodove. Ako postite ili iz nekog drugog razloga izbegavate životinjske proizvode, pripremite sledeći doručak. Osušene ovsene pahuljice zagrejte u malo tople vode, dodajte kaši suvo grožđe, malo naseckanih orasa i kašičicu meda. Zadovoljićete potrebu za hranljivim nutrijentima, a osećaj sitosti će trajati sve do ručka. Uz posni doručak mozete piti mleko od soje ili badema. Uspešno će zameniti obično mleko ili jogurt. Prijatno!