Šta je Kuskus?

Bilo da se služi kao mekane granule ili žvakane perle, kus-kus je svestrana komponenta mnogih jela. Naučite sve što treba da znate o kuskusu, odakle potiče i kako se pravi do najboljih načina da ga pripremite.

Šta je Kuskus?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 25 Decembar 2022, 10:25 , Beograd

Bilo da se služi kao mekane granule ili žvakane perle, kus-kus je svestrana komponenta mnogih jela. Naučite sve što treba da znate o kuskusu, odakle potiče i kako se pravi do najboljih načina da ga pripremite.


Kuskus ima mnogo više od skroba koji se brzo kuva. Sa svojim različitim varijantama i izuzetnom sposobnošću da poprimi ukuse, kuskus je veoma prilagodljiva i sastavna komponenta jela u severnoafričkim i bliskoistočnim kuhinjama i širom sveta. Upoznajmo ovu jednostavnu, a svestranu komponentu.

 

kuskus


Poreklo: Severna Afrika


Često se servira: Tradicionalno se servira uz čorba od mesa i/ili povrća na vrhu


Obično se koristi u: Magrebijskim kuhinjama Alžira, Maroka, Tunisa, Mauritanije i Libije; takođe Francuska, koju su uveli imigranti iz Magreba


Gde kupiti: U prodavnicama pirinča ili žitarica ili u odeljku za međunarodnu hranu

 

Šta je zapravo kuskus?


Uprkos svom izgledu poput zrna, kuskus je tehnički testenina napravljena od krupice durum pšenice koja je uvaljana u sitne granule. Dok tradicionalna metoda pripreme kuskusa uključuje relativno dug proces parenja i odvajanja granula, prethodno pareni i osušeni „instant“ kuskus koji se obično prodaje u SAD zahteva jednostavno potapanje u kipuću vodu na nekoliko minuta.


Termin "kus-kus" može se odnositi i na same granule i na kompletno glavno jelo. U severnoj Africi, odakle potiče kuskus, kuskus je ceo obrok. „U Maroku vam nikada ne bi poslužili činiju običnog kuskusa“, kaže Amanda Ponzio-Mouttaki, osnivač MarocMama.com i vlasnica Marrakech Food Tours-a.

 

Vrste kuskusa


Postoje tri glavne vrste kus-kusa:


Marokanski kus-kus: Ova sorta je napravljena od sitnih, parenih granula griza.


Izraelski kus-kus: Uprkos imenu, izraelski kus-kus (poznat kao ptitim na hebrejskom) zapravo nije kus-kus. Umesto toga,

sastoji se od sitnih tostiranih kuglica testenine, koje su prvi put stvorene u Izraelu 1953. godine kao zamena za pirinač na bazi pšenice.


Libanski kus-kus: Takođe poznat kao Moghrabieh ili biserni kus-kus, ova testenina od griza veličine graška je najveća sorta kus-kusa.

 

Kakav je ukus kuskusa?


Sam po sebi, kus-kus ima ukus orašastih plodova, ali može da upije i arome temeljca u kome se kuva ili aromatične supstance na kojima se kuva na pari.

 

kuskus

 

Marokanska sorta kus-kusa je veoma lagana i pahuljasta, dok izraelske i libanske sorte kus-kusa u stilu bisera imaju teksturu za žvakanje.

 

Gde kupiti kuskus


Možete pronaći marokanski i izraelski kus-kus, od velikog broja brendova, u većini prodavnica prehrambenih proizvoda, često u prolazu sa pirinčem i žitaricama ili sa međunarodnom hranom. Za libanski kus-kus, proverite međunarodna tržišta ili na mreži u Amazonu i drugim prodavcima.

 

Kako čuvati kuskus


Čuvajte kus-kus u hermetički zatvorenoj posudi ili staklenoj tegli na hladnom i suvom mestu, kao što je vaša ostava. Izbegavajte izlaganje kus-kusa vlazi ili toploti. Ako se pravilno skladišti, trebalo bi da traje nekoliko meseci nakon datuma "najbolje".

 

Kako pripremiti instant kuskus


Da biste napravili instant kuskus, jednostavno dodate jedan deo kuskusa u jedan deo kipućeg temeljca ili vode i ostavite da odstoji, poklopljen, 10 do 15 minuta dok se tečnost ne upije.


Zatim razmutite. Odatle ga možete preliti bilo kojim mesom, morskim plodovima ili povrćem koje volite.

 

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!