Šta je brza hrana?

Brza hrana objašnjava ko smo, iznutra i spolja.

Šta je brza hrana?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 31 Mart 2022, 12:31 , Beograd

Brza hrana objašnjava ko smo, iznutra i spolja.


Uvek je bilo brze hrane. Od picerije u starom Rimu i pijaca iz 12. veka duž Temze do improvizovanih kuhinja Chili Kueens iz 1800-ih u San Antoneu, kulinarska tradicija pristupačne, prenosive hrane koja se brzo priprema.

 

sta-je-brza-hrana


Uprkos ovom milenijumskom nasleđu, brza hrana je počela da liči na donekle specifičan koncept tokom prošlog veka. Izraz "brza hrana" generalno podseća na mesta koja svuda izgledaju isto i služe hranu brzo i jeftino.


Bez konobara, bez posuđa i malo potrebe za priborom. Ostale standardne pogodnosti obično uključuju kombinovane obroke, vredne menije.


Brza hrana je kultura, to je istorija, to je nostalgija. To je MekFluri kičaste amerikanke, blesavih džinglova i oštrog američkog korporativizma. To je obrok koji jedete rukama, često dok se krećete u saobraćaju na otvorenom putu.


Brza hrana je suprotnost kontrakulturi; to je najobičnija stvar koja se može zamisliti. Kada je odao počast moćniku Mikija Dija Reju Kroku kao jednoj od 100 najvažnijih ličnosti 20. veka za Tajm, slavni kuvar Žak Pepen je izneo ovu otkriću istinu koja duhovno govori o celoj ideji brze hrane: „Čovek ide u Mekdonalds da jede, a ne da ruča".

 


Restorani brze hrane (otvoreno) pružaju najvažniji osećaj da niste toliko važni. Ili poseban. Ili plemenito. Na ovaj način brza hrana pruža sigurno utočište bez osuđivanja ili pretenzija.


Bukvalno su svi dobrodošli i svi idu. Nema hijerarhije. Možete se zalutati u pidžami i naručiti sedam malih čizburgera u 10:30 ujutro i niko ne trepne okom. Slobodni ste da budete osoba kakva zaista jeste, najautentičnija verzija sebe.

 

“brza hrana je prva i poslednja stanica”


Jedan od razloga zašto su McDonald's i njemu slični postali oličenje tako specifične slike je taj što je brza hrana univerzalno poznata. Čak i neizbežno. Kao kulturna sila, brza hrana se često smatra velikim, intenzivnim, multinacionalnim franšiznim lancima.


U mnogim krugovima brza hrana je pejorativna. U drugima, međutim, brza hrana ostaje izvor udobnosti, mesto koje je uvek na dohvat ruke, gde tačno znate šta ćete dobiti svaki put. U dobru i zlu, to objašnjava ko smo, iznutra i spolja.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!