Poslastice i deserti koje morate probati na letovanju u Turskoj

Kristalno more, duga obala sa fantastičnim peščanim plažama, bogato istorijsko nasleđe, zadivljujući pejzaži i ljubazni domaćini - sve ovo su prve asocijacije na koje većina turista pomisli kada im spomenete Tursku. Ali niti jedno putovanje u ovu čarobnu evro-azijsku zemlju nije potpuno ukoliko ne probate specijalitete njihove tradicionalne kuhinje, a posebno poslastice i deserte po kojima su Turci svetski poznati.

Poslastice i deserti koje morate probati na letovanju u Turskoj

Autor:

Objavljeno: 31 Maj 2022, 14:31

Mnogi gastronomi ubrajaju tursku kuhinju u pet najboljih na svetu, pored francuske, kineske, italijanske i meksičke. U tekstu koji je pred vama predložićemo vam slatkiše koje obavezno treba da okusite ako se odlučite da ovo leto provedete u Turskoj. Nastavite sa čitanjem.


#1 Baklava - najpoznatiji turski slatkiš

 

Možda se pojedinci neće složiti sa tim čije nacionalno jelo je zapravo baklava, međutim, one koje se prave u Turskoj su po mnogima najukusnije. Baklavu možete poručiti u svakom turskom restoranu i poslastičarnici, a možete ih čak kupiti i na pijaci, od lokalnih prodavaca. Toliko je popularna među stanovništvom da je gotovo nezamislivo da je nema na kuhinjskom stolu kao desert.


Po tradicionalnoj turskoj recepturi, ova čuvena poslastica se priprema sa orasima i medom, ali su u ponudi i baklave sa bademima, pistaćima ili lešnicima. Suvo grožđe se podrazumeva u svakoj varijanti. Možda turske baklave nisu najbolji izbor kada je u pitanju zdrava ishrana i vaša kilaža, ali ako vas je već put naneo u Tursku, šteta bi bila da propustite da probate kako ih Turci pripremaju.

 

covek-pravi-baklave

 

#2 Gilač (Gullac) - osetite ukus ruže


Mnogi ga nazivaju božanskim desertom. Za pripremu se koriste kore od skroba natopljene u slatkom mleku, mleveni orasi, pistaći i semenke nara.


Naziv kolača u prevodu znači hrana sa ukusom ruže. Razlog je logičan, jer je u prošlosti Gilač bio aromatizovan ružinom vodicom, koja se danas manje koristi iz nekog razloga. Priprema se na jednostavan način, ali to nikako ne znači da je manje poseban i ukusan. Gilač je bio jedna od omiljenih poslastica u otomanskoj palati, a danas se nalazi u jelovnicima svih restorana nacionalne kuhinje. Turci ga obavezno pripremaju tokom Ramazana, pa je poznat i kao turski ramazanski desert.

 

#3 Alva - arapski slatkiš kome ćete teško odoleti


Prvi poznati pisani recepti za alvu datiraju još iz 13. veka, iz spisa pod nazivom “Knjiga jela”. U knjizi pisanoj na arapskom jeziku pronađeno je čak sedam načina i različitih recepata za pripremanje ove poznate poslastice. Veruje se da je poreklo alve današnja okolina Istanbula.


Turski ugostitelji najčešće nude dve vrste alve sa više različitih ukusa. Prva je na bazi griza, koji se peče zajedno sa puterom i šećerom i zove se irmik halva. Druga vrsta se pravi od tahinija (pasta od susama) i šećera i jednostavno se naziva alva. Prodaje se u duguljastim komadima sa veoma različitim aromama. Lokalno stanovništvo alvu najčešće konzumira kao desert nakon ribljeg glavnog jela.


#4 Dondurma - turski sladoled


Ukoliko ste putovali svetom i bili u Italiji ili Grčkoj teško da će vas neko ubediti da na svetu postoji bolji sladoled. I mi se slažemo sa tim, ali i turski sladoled - dondurma je takođe odličnog ukusa.

 

Priprema se od salepa, praha napravljenog od orhideja, koji sladoledu daje elastičnost i jedinstvenu aromu. Divlja orhideja iz koje se dobija salep obilno raste u Kahramanmarašu, vilajetu u južnoj Anadoliji, odakle i potiče njegov naziv. Pored klasične dondurme postoji i kesme dondurma, koji sadrži više salepa što sladoled čini otpornijim na topljenje. Specifična metoda miksiranja (mućenja) daje mu čvrstinu i lepu teksturu. Uglavnom se jede sa tanjira, ali može i u kornetu.


U nekim delovima zemlje, dondurma se pravi od smole posebne sorte drveća koje raste duž obale Egejskog mora, od kog se takođe prave i žvakaće gume.

 

turski-sladoled-šarene-kugle-kornet


#5 Kunefe - poslastica sa ukusom orijenta


Mladi kozji sir i rezanci za kadaif (tanko pečeno testo) su glavni sastojci ovog deserta. Na dobro podmazanu tepsiju postavi se rezanac, zatim se stavi mladi kozji sir i onda ponovo rezanac za kadaif. Kunefe se peku u malim limenim tanjirima, pa kada se jedna strana ispeče, okrenu se na drugu.


Nakon što se dobro ispeče sa obe strane, desert se preliva šerbetom i limunovim sokom i stavlja se vruć ili topao na sto kao posluženje. Preko gornjeg rezanca mogu se posipati mleveni pistaći što će ovoj jedinstvenoj poslastici dati poseban ukus.

 

#6 Turski lokum - slatkiš koji najbolje ide uz kafu


Nama dobro poznata poslastica ratluk, postao je jedan od omiljenih suvenira i poklona turista koji se vraćaju svojim domovima nakon letovanja u Turskoj. Potiče iz doba Otomanskog carstva i kažu da ga je prvi napravio Bekir efendija u kasnom 18. veku. Može imati bezbroj različitih ukusa i biti sa ili bez orašastih plodova. Njegova roze, žuta ili zelena boja samo dodatno daje vizuelni doživljaj ove nadaleko poznate poslastice.


Obično se servira uz ili posle šoljice turske kafe kako bi se presekao pomalo gorak ukus domaće kafe, a klasični ukusi su ruža, limun, menta i mastika. Od orašastih plodova unutar ratluka najčešće možete naći pistaće i orahe, a mogu biti i posuti ili uvaljani u kokos. Kiparski Grci takođe smatraju svoju zemlju postojbinom lokuma, ali onaj koji se pravi u Turskoj je savršenog ukusa, pa vam predlažemo da ga obavezno probate.

 

ratluk-u-boji-turske-poslastice

 

#7 Lokma i tulumbe - poslastice sa sultanskog dvora


Ukoliko u bilo kom primorskom gradu u Turskoj prođete šetalištem duž plaže ili nekom prometnijom ulicom, naići ćete na ulične prodavce koji nude lokmu - hrskavu slatku poslasticu veličine i oblika oraha. Ove male loptice, koje su inače bile jedan od najcenjenijih slatkiša na dvoru sultana, napravljene su od beskvasnog testa, pržene u ulju i prelivene sirupom od ružine vode. Najbolje ih je konzumirati dok su još tople a kada se ohlade onda najbolje idu uz dondurmu (turski sladoled).


Kao što već verovatno znate, tulumba se pravi od testa, koje nakon prolaska kroz špric i nakon pečenja poprima oblik reckave male kobasice. Dok su još vruće tulumbe se natapaju šerbetom (rastopljenim šećerom) i medom. Pošto odstoje neko vreme u tako pripremljenom rastopu bivaju spolja pomalo hrskave a unutra mekane, sočne i veoma slatke.


Turci su ponosni na svoju kuhinju i ona je sastavni deo njihove kulture koju neverovatno poštuju, a posebnu pažnju posvećuju slatkišima i poslasticama. Pored slatkiša koje smo nabrojali možete probati i revani (kolač od griza), sambali, kolače sa kremom i kajsijama, razne vrste pudinga ili čak slatka pileća prsa. Pa ukoliko nikada ranije niste imali priliku da konzumirate neke od predloženih poslastica, ne propustite priliku da to učinite kada naredni put posetite Tursku.