Pita od bundeve – kako je sačuvati da traje?

Pita od bundeve može biti vaš omiljeni način da upotpunite gozbu i jedna je od najlakših pita za pravljenje, ali prava supermoć jesenjeg klasika je da je idealna za pečenje unapred. 

Pita od bundeve – kako je sačuvati da traje?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 10 Septembar 2022, 14:10 , Beograd

Pita od bundeve može biti vaš omiljeni način da upotpunite gozbu i jedna je od najlakših pita za pravljenje, ali prava supermoć jesenjeg klasika je da je idealna za pečenje unapred.


Kao što svako ko je kuvao praznični obrok može da potvrdi, pripremljena jela su jedan od ključeva uspešne gozbe. Čak i ako ne želite da pravite svoju pitu od bundeve unapred, poželećete da budete sigurni da ostatke hrane održite u dobrom stanju kako biste mogli da nastavite da jedete pitu danima nakon praznika.


Imajući to na umu, ispekli smo nekoliko pita od bundeve i stavili ih na probu. Koji je pravi način za čuvanje pite od bundeve da bi bila savršena za veliki dan? Koliko dugo će trajati? I može li se zamrznuti? Imamo odgovore na sva ta pitanja - i još mnogo toga.

 

Da li pita od bundeve treba da se hladi?


Pored čistog pirea od bundeve (i začina za pitu od bundeve!), domaća pita od bundeve se obično pravi od jaja i neke vrste mleka, što znači da se mora čuvati u frižideru.

 

pita-od-bundeve

 

Kada je pečena, ostavite pitu da se potpuno ohladi - to ne bi trebalo da traje duže od dva sata - a zatim je pokrijte plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i čuvajte je u frižideru.

 

Koliko dugo pita od bundeve može da stoji u frižideru?


Labavo umotana u plastičnu foliju ili aluminijumsku foliju, domaća pita od bundeve će lako ostati sveža u frižideru do četiri dana. Kao i kod većine namirnica, kvalitet postepeno počinje da opada tokom vremena, ali čak i nakon dva dana u frižideru, pravilno umotana pita će imati ukus upravo pečena.


Trećeg dana možete primetiti da kora počinje da se suši i da je fil ravna. Pita od bundeve je i dalje savršeno bezbedna za jelo nakon četiri dana, ali će kora vrlo verovatno biti malo mokra na dnu i suva oko ivica, dok će fil postati malo bled.

 

Kako da znam da li je moja pita od bundeve još uvek sveža?


Iako su dva do četiri dana opšti prozor za svežinu, ako ste neko ko mrzi da troši hranu, možda ćete biti u iskušenju da svoju pitu zadržite duže. Obavezno proverite da li nema mirisa ili čudnog izgleda kao što je preterano odvajanje - i, naravno, bacite bilo koju pitu sa buđom.

 

Mogu li da zamrznem pitu od bundeve?


Ako zaista želite da počnete sa prazničnim pečenjem, pita od bundeve može da se zamrzne do mesec dana.


Za najbolje rezultate ispecite pitu u posudi od aluminijumske folije za jednokratnu upotrebu. Tanak pleh omogućava da se pita brže zamrzne, tako da je manja šansa da se veliki kristali leda formiraju u punjenju, što može uticati na teksturu vaše pite.

 

pita-od-bundeve


Bonus: Korišćenje aluminijumske posude oslobađa staklenu ili keramičku posudu za pitu za pravljenje pite od jabuka ili oreha.


Kada je pečena, ostavite pitu da se potpuno ohladi, a zatim je čvrsto umotajte u tri sloja plastične folije, a zatim u sloj aluminijumske folije i zamrznite je na ravnoj polici dok se potpuno ne zamrzne; zatim ga držite u zamrzivaču do mesec dana.

 

Kako da odmrznem pitu od bundeve?


Kada dođe vreme da odmrznete pitu, pravi put je polako i postojano. Najmanje 12 sati unapred, uklonite sve osim sloja plastične folije koja je najbliža piti i odmrznite pitu u frižideru


Ako vidite bilo kakvu tečnost na površini pite, nežno je obrišite papirnim ubrusom. Vidite li tragove ili pukotine? Za to služi šlag.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!