Najbolji kokteli za vrelo leto

Vreline su na pomolu, što znači da je vreme za koktel sa ledom da vas osveži i ohladi. Sada vam neće biti potrebno piće koje se služi u tihom i mračnom baru. Naprotiv, treba vam nešto što će vas, bar u mašti, preneti u kafić na plaži sa pogledom na okean ili terasu nekog morskog restorana i romantičan zalazak sunca.

Najbolji kokteli za vrelo leto

Autor:

Objavljeno: 16 Jun 2019, 14:16 , Najbolji kokteli za vrelo leto

Vreline su na pomolu, što znači da je vreme za koktel sa ledom da vas osveži i ohladi. Sada vam neće biti potrebno piće koje se služi u tihom i mračnom baru. Naprotiv, treba vam nešto što će vas, bar u mašti, preneti u kafić na plaži sa pogledom na okean ili terasu nekog morskog restorana i romantičan zalazak sunca.

 

Ako sami pravite koktele, biće vam potrebna oprema za koktele, ali i autentične case za koktele da ugođaj bude potpun. Potrudite se da vam pri ruci pored alkohola budu i prirodni sokovi kao dodatak ili glavni sastojak ako su vaš izbor bezalkoholni kokteli.

 

Bezalkoholni kokteli za jutarnje osveženje

 

Divno letnje jutro, spremate se za šetnju po gradu ili buđenje na terasi ili u bašti. Ništa vas neće razbuditi bolje nego bezalkoholni kokteli. Prirodni sokovi ili njihov miks sa ledom, voćem i biljem prava su vitaminska bomba. Ovi kokteli se drugačije nazivaju „virgin“ kokteli ili „mocktails“.Većina alkoholnih koktela ima i svoju bezalkoholnu varijantu. Nežnost na plaži, Krastavac mojito, Citrus margarita, Bezalkoholni špricer, Virgin Mary samo su neki od njih. I za njihovu pripremu će vam biti potrebna oprema za koktele, a za serviranje ćete, takođe, upotrebiti prave case za koktele.

 

Klasični kokteli ne izlaze iz mode

 

Svet koktela se neprestano menja i usavršava. Pa ipak su klasični kokteli, kao najbolji kokteli, i dalje na listi najtraženijih i najomiljenijih. Osim alkoholnih pića (vodka, tekila, rum itd), njihov sastavni deo često su i prirodni sokovi (od bobičastog voća, citrusa itd), led, voće i začini. Martini, Daquiri i Old fashioned su uvek moderni. Pored njih su neprevaziđeni Mojito (limeta, beli rum, nana), Tequila sunrise, Cuba libre, Blue lagoon, Cosmopolitan (sok od limete i brusnice, vodka, Cointreau), Margharita (, Cointreau, tekila limeta), Negroni (kampari, džin, vermut), Moscow mule (vodka, limeta, sok od đumbira), Manhattan (burbon, vermut, Angostur biter), Mimosa (sok od narandže, šampanjac), Dark ‘n stormy, Pina colada, Sex on the beach , Long island ice tea itd.

 

Odakle nam dolaze najbolji kokteli

 

Svaki od ovih koktela potiče iz drugačijih predela, ima neobičnu priču o nastanku i svaki zahteva različite case za koktele. Mojito, Cuba libre i Daiquiri su sa Kube. Margarita je iz Meksika. Negroni potiče iz Italije, a Mimosa iz Francuske. Cosmopolitan, Manhattan, Sex on the beach i Long island su iz SAD-a. Pina colada nam dolazi iz Portorika, a Dark ‘n stormy sa Bermuda.

 

Zlatno doba koktela i njihove ekpanzije je period prohibicije u Americi. Upravo su u ovo vreme nastali najpoznatiji kokteli. Kaže se da je najstariji koktel Sazerac nastao u Nju Orleansu i da ga je napravio apotekar Antoine Peychaud još 1838. A, zapravo su još antički narodi, Grci i Rimljani, voleli da mešaju piće sa vodom, medom i voćem da bi se osvežili.


Danas možete naručiti koktel u svakom modernom baru. Profesionalni barmeni mogu da vam preporuče neki, ako još nemate favorite. Ako se odlučite za kućnu varijantu, mi vam preporučujemo da pronađete Calix internet prodavnicu jer je njihova oprema za koktele fantastična. Ako ste kratki s vremenom, probajte neki već gotov koktel iz njihove ponude. U svakom slučaju, nećete pogrešiti. Osveženje je na klik od vas.