Kako se pravi domaći ajvar

Crvena paprika i patlidžan pečeni na vatri daju ovom slatkom i ljutom srpskom tradicionalnom receptu ugodan ukus i miris.

Kako se pravi domaći ajvar

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 23 Januar 2022, 12:23 , Beograd

Crvena paprika i patlidžan pečeni na vatri daju ovom slatkom i ljutom srpskom tradicionalnom receptu ugodan ukus i miris. Pogledajte i recept za rolat od ajvara.

 

Takođe, pogledajte koja još domaća tradicionalna jela smo izdvojili za vas!

 

Sastojci za spremanje domaćeg ajvara:


  • 1 kg crvene paprike (oko 5 srednjih paprika)
  • 1 srednji patlidžan
  • 5 kašičica sveže mlevenog belog luka (oko 5 srednjih karanfilića)
  • 1/4 šolje suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 1 kašika belog sirćeta
  • 1 kašičica košer soli, plus još po ukusu
  • Sveže mleveni crni biber po ukusu

domaci-ajvar

 

Kako se pravi domaći ajvar


1. Zapaliti jedan roštilj pun ćumura. Kada je sav ugalj upaljen i pokriven sivim pepelom, izlijte i rasporedite ugalj na jednu stranu rešetke za ćumur.


Postavite rešetku za kuvanje na mesto, pokrijte roštilj i ostavite da se zagreva 5 minuta. Očistite i nauljite rešetku za pečenje. Stavite paprike na vruću stranu roštilja i pecite dok ne pocrne, 10-15 minuta. Prebacite biber u veliku posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi dok se dovoljno ne ohladi, oko 20 minuta. Uklonite ugljenisanu kožu, semenke i jezgro sa paprike.

2. Dok se paprike hlade, viljuškom izbušite kožu patlidžana. Stavite patlidžan na hladnu stranu roštilja. Pokrijte i pecite dok koža ne potamni i ne nabora se, a patlidžan bude jednolično mekan kada se pritisne viljuškom, oko 30 minuta, okrećući na pola za ravnomerno kuvanje. Uklonite patlidžan sa roštilja i ostavite da odstoji dok se ne ohladi dovoljno za rukovanje, oko 10 minuta. Patlidžan odrežite po vrhu i podelite po dužini. Koristeći kašiku, izvadite meso patlidžana; odbaciti kožu.

 

ajvar

3. Stavite pečene crvene paprike, pulpu patlidžana i beli luk u procesor hrane sa čeličnom oštricom. Pulsirajte dok se grubo ne isecka. Dodajte ulje, sirće i so i pulsirajte dok se ne uklope i paprika se sitno isecka.

4. Prebacite sos u srednju šerpu. Pustite da prokuva na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte 30 minuta, povremeno mešajući. Uklonite sa vatre i začinite solju i biberom po ukusu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim upotrebite odmah ili prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru do dve nedelje.

Nadamo se da ćete uživati u obroku, pogledajte koje još savete I recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!