Kako napraviti proju

Proja – obrok koji nikada ne izlazi iz mode: sve što vam je nekada potrebno jeste tepsija sveže pečenog, debelog, puterastog, hrskavog na vrhu i plišanog sa strane hleba (proje) koji apsolutno odjekuje kukuruzom ispod. Odlično se slaže sa letnjim salatama i grickalicama. 

Kako napraviti proju

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 19 Avgust 2021, 17:19 , Beograd

Proja – obrok koji nikada ne izlazi iz mode: sve što vam je nekada potrebno jeste tepsija sveže pečenog, debelog, puterastog, hrskavog na vrhu i plišanog sa strane hleba (proje) koji apsolutno odjekuje kukuruzom ispod. Odlično se slaže sa letnjim salatama i grickalicama. A kad je kukuruzni hleb odnosno proja dobra, zaista dobra, teško se možete suzdržati a ne podeliti je sa nekim.

 

proja


Recept za proju treba da sadrži manje šećera, više kukuruza, bez čekanja da se sastojci zagreju i jedna činija - sve ćemo to napraviti u blenderu ili putem seckalice za hranu. Rastopićemo puter u tepsiji u kojoj pečemo proju, a on će se okretati po vrhu dok se peče.

 

Kako spremiti proju


Proju možete ispeći u tepsiji od 20cm ili 22cm. Proju pecite 25 minuta, samo da budete sigurni. Za kukuruzno brašno može da posluži gotovo bilo koja vrsta, ali ovo srednje mleveno je naš izbor.


Zagrejte rernu na 400 stepeni. Isecite puter na komade i stavite u tepsiju od 20 cm dok se maslac ne istopi. Uklonite posudu, ostavljajući rernu uključenu.

 

 

proja


U blenderu ili seckalici za hranu izmiksajte kukuruz, šećer i so dok se dobro ne iseckaju I izmešaju. Dodajte sve osim 1 do 2 kašike rastopljenog putera, a ostatak ostavite u tepsiji. (Razvaljajte ga po dnu i sa strane posude da ga premažete).Dodajte jaja i izmiksujte da se sjedine. Dodajte sodu bikarbonu i prašak za pecivo i dobro sjedinite, pa sastružite po stranama. Dodajte kukuruzno brašno, mešajući samo da se sjedini. Prebacite testo u tanjir premazan maslacem i ravno ga rasporedite - dodatni maslac će se prevrnuti po vrhu.


Pecite 30 do 35 minuta. Poslužite toplo, na kolutove ili kvadrate sa više maslaca na vrhu i, ako želite, malo meda.


Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas iz naše Brze kuhinje. Uživajte!