Kako da spremite hamburger kod kuće

Da li sanjate da pečete ukusne pljeskavice za prijatelje i porodicu na savršeno zagrejanom roštilju u prostranom dvorištu? Da, ja takođe. Ali ponekad to jednostavno nije stvarnost, zar ne? Možda nemate roštilj, možda živite u zgradi a možda samo kiša pada!

Kako da spremite hamburger kod kuće

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 07 Jul 2021, 19:07 , Beograd

Ne bacajte lepinje u kantu samo zato što je oblačno ili vam se jednostavno ne da. Naučite kako umesto toga da napravite hamburger u zatvorenom na šporetu. Podelićemo sa vama savete koji će vam pomoći da to postignete!

 

hamburger


Najbolji odnos mešavine govedine za pljeskavice na roštilju je 80/20, ali bolje je da se odlučite za mršaviju mešavinu 90/10 kada pečete pljeskavice na šporetu, tako da se previše masti ne topi u tiganju.

 

Koristite tiganj!

Najbolje je da koristite veliku rešetku kada pravite hamburgere u zatvorenom, ali takođe možete postići veliki uspeh sa običnom staklenom tepsijom od livenog gvožđa. Obavezno je prethodno zagrejte da biste dobili prijatnu ravnomernu toplotu kako biste odjednom napravili više pljeskavica.

Hamburgeri sa šporeta pravite da budu tanji i ravniji od hamburgera sa roštilja. Ako pravite pojedinačne pljeskavice, četiri unce po hamburgeru su dovoljne veličine. Ako pravite dvostruke pljeskavice, odlučite se za tri unce.

 

spremanje hamburgera kod kuce

Kada delite pljeskavice, ne brinite da li ćete ih oblikovati u savršene pljeskavice. Zapravo, za pljeskavice na šporetu najbolje je poravnati pljeskavice dok se peku u tiganju.

Evo šta treba da uradite:

Kada se vaš tiganj prethodno zagreje na lepu, vruću, ravnomernu toplotu, dodajte junetinu u obrok od tri ili četiri unce i pritisnite je ravno metalnom špatulom. Dodajte so ili biber da začinite pljeskavicu, a zatim stavite tešku tepsiju na pljeskavicu da ostane pritisnuta dok se peče. Ovo stvara lepu koru i daće vam onu karamelizovanu teksturu i ukus.

Pecite 2-3 minuta, a zatim preokrenite i pecite još 2 minuta.

Ako pečete više pljeskavica, očistite tiganj ili rešetku između kako biste sprečili suvišno sagorevanje i dimljenje. Nije potrebno potpuno očistiti masnu površinu u sudoperu; samo sastružite bilo koji komad hamburgera, a zatim brzo obrišite površinu pre nego što pređete na drugu rundu.

Čim je vaša pljeskavica ispečena uklonite je sa tiganja, pospite malo sira na vrh pljeskavice, a zatim je prekrijte metalnom posudom. Ovo će uhvatiti paru koja izlazi iz pljeskavice i brzo rastopiti sir, a da se ne otopi po celoj tavi.

I to je cela magija hamburgera koji se prave u zatvorenom prostoru!

Pogledajte koje još korisne savete imamo za vas iz naše Brze kuhinje. Uživajte!