Artičoka - Kako očistiti, iseći i pripremiti

Artičoke izgledaju kao oklopni rezervoari sveta povrća. Ali sa pravim alatima i znanjem, lako ih je pripremiti za jelo.

Artičoka - Kako očistiti, iseći i pripremiti

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 07 April 2022, 14:07 , Beograd

Artičoke izgledaju kao oklopni rezervoari sveta povrća. Ali sa pravim alatima i znanjem, lako ih je pripremiti za jelo.


Sve o artičoki — jestivom cvetnom pupoljku biljke iz porodice čička — sugeriše da ne želi da se jede. Kako drugačije objasniti oklopne latice,* bodljikave bodlje i gušenje koje začepljuje grlo? Dovoljno je da uplaši i najhrabrijeg kuvara.

 

articoka


*Tehnički, to su listovi, a ne latice.


Ali stvarnost je da je priprema artičoka laka sve dok znate kako to da uradite. Kao krotitelj lavova, sa pravim alatima i pristupom, pobedićete (a ako to ne učinite, napravićete prokleto finu viralnu vest).


Evo načina da pripremite artičoke. A to uključuje čišćenje do srca artičoke,


Imajte na umu da u svim slučajevima preporučujem nošenje rukavica od lateksa ako ih imate. Iako nisu neophodne, rukavice čuvaju vašu kožu od gorkih sirovih tečnosti iz artičoke, koje mogu da okaljaju bilo koju drugu hranu koju dodirnete nakon rukovanja artičokama.


Pre nego što počnete, napunite veliku posudu hladnom vodom. Iscedite nekoliko limuna u nju, a polovine limuna stavite u vodu. Takođe držim polovinu limuna sa strane u slučaju da mi zatreba za trljanje na isečenim stranama artičoke - limunska kiselina ponekad može pomoći u usporavanju tamnjenja usled oksidacije.

 

Čišćenje artičoke do srca


Neki recepti za artičoke zahtevaju samo nežna srca i stabljike, što podrazumeva obrezivanje artičoke svakog tvrdog, nejestivog dela. Ako je vaš plan da skuvate artičoke na pari i grickate svaki list pre nego što dođete do srca, ovo nije metod za vas: Skrolujte nadole do koraka za minimalno sečenje artičoke za osnovno kuvanje na pari. Ali ako želite samo nežna srca i stabljike, pratite ovde.


Korak 1: Skinite lišće


Počnite tako što ćete skidati listove artičoke (opet, tehnički, oni su listovi) dok ne dođete do veoma finih, tankih žutih listova u sredini. Ovo bi trebalo da otkrije veliki deo srca.


Korak 2: Odrežite stabljiku (ili nemojte)


Nazubljenim nožem (ili nožem za čišćenje) odrežite stabljiku na mestu gde se susreće sa osnovom i ostavite je na stranu.


Korak 3: Odrežite preostale listove


Koristeći isti nazubljeni nož, odrežite fine žute listove tik iznad mesta gde se susreću sa srcem.


Korak 4: Odrežite srce zelenih komadića


Nožem za čišćenje pažljivo odrežite vrh i strane artičoke. Vaš cilj je da odsečete sve preostale zelene delove; idi polako i oprezno da slučajno ne izdubiš samo srce.

 

articoka


Ako ste ostavili stabljiku pričvršćenu, moraćete da je obrezujete u isto vreme.


Korak 5: Zatim uklonite sam prigušivač.


To je krznena stvar u centru srca koja bi na kraju procvetala u cvet da artičoka nije ubrana dok je još bila pupoljak. To možete da uradite kašikom, ali velika kuglica za dinje, kašika za kolače ili kašika za sladoled sa tankom metalnom ivicom deluje još bolje — ta tanka ivica brije čoke efikasnije od tupe ivice kašike. (Ako lopatica ima polugu za izbacivanje, ovde je takođe zgodna za izbacivanje ukrasa prigušivača u smeće.)


Korak 6: Odrežite srce više ako je potrebno, a zatim potopite


Možda ćete morati ponovo da podignete svoj nož da biste očistili poslednje delove srca. Ostalo je očišćeno srce artičoke, potpuno jestivo i spremno za kuvanje. Ubacite ga u vodu sa limunom da sprečite da porumeni.


Korak 7: Odrežite stabljiku, ako je odvojena


Konačno, ako ste uklonili stabljiku, nožem za čišćenje odsecite čvrsti zeleni spoljni deo i otkrijte nežno belo jezgro unutra.


Ponovite sa preostalim artičokama, a zatim skuvajte srca po želji.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!