Zašto je ekspres lonac i dalje IN

Ono što su i naše bake i mame koristile, a i dan danas će vam sugerisati, a to je da hranu spremate u ekspres loncu. Spremanje hrane na ovaj način će vam ipak uštedeti vreme i definitivno buditi sigurni da to što budete pripremili na ovaj način neće nikako biti neukusno i spremljeno na nezdrav način. 

Zašto je ekspres lonac i dalje IN

Autor: Redakcija

Objavljeno: 23 Jul 2019, 09:23 , Beograd

Današnji, savremeni i samim tim i moderan način života koji sa sobom neminovno nosi i veliki broj obaveza, kako privatnih, tako i poslovnih definitivno nam oduzima i vreme koje možemo kvalitetnije da provedemo sa porodicom i prijateljima. Ako na celu jurnjavu dodate i činjenicu na vreme koje treba da provedete u kuhinji kako biste porodici i sebi u krajnjoj liniji spremili kvalitetan i zdrav obrok i da na kraju razmišljate o vremenu koje biste trebali da provedete sa decom onda vrlo brzo shvatate da vam vremena ostaje jako malo.

Ono što su i naše bake i mame koristile, a i dan danas će vam sugerisati, a to je da hranu spremate u ekspres loncu. Spremanje hrane na ovaj način će vam ipak uštedeti vreme i definitivno buditi sigurni da to što budete pripremili na ovaj način neće nikako biti neukusno i spremljeno na nezdrav način. Ovakav način pripreme hrane ne zahteva upotrebu velike količine masnoće, a sama hrana će zadržati sve potrebne nutijente.

 

Vrhunski izbor za pripremu zdrave hrane za vašu decu

 

Sam lonac je napravljen od nerđajućeg čelika koji poseduje debelo akutermno dno i sa posebnim poklopcem u čijem sastavu se nalazi i sigurnosni ventil. Princip rada je vrlo jednostavan. Kako se ekspres lonac zagreva, sva tečnost u njegovoj unutrašnjosti počinje da stvara paru koja potom temperaturu u unutrašnjosti podiže do 120 stepeni celzijusa i samim tim procesom hrana se mnogo brže kuva.


Sigurno se pitate šta se dešava sa samim poklopcem u toku procesa kuvanja. Poklopac se prilikom dostizanja određene temperature čvrsto zatvara i samim tim onemogućava curenje sadržaja iz samog lonca kao i izlazak pare.


Većina Vas sigurno ima strah od ekspres lonca i od eventualne eksplozije. Ne treba da se toga plašite jer lonac poseduje sigurnosni ventil, čija je uloga u povremenom, kontrolisanom ispuštanju pare, kojim se na taj način reguliše unutrašnja temperatura kao i sam pritisak u loncu a mogućnost od eksplozije je svedena na minimum..

 

Kako se koristi ekspres lonac 

 

Ono što je bitno kod upotrebe samog ekspres lonca je da znate da ukupno treba da bude 2/3 tečnosti u loncu. Donja granica, odnosno minimum tečnosti ne sme da bude manji od 200-300 ml. Takođe, vodite računa o činjenici da određene vrste hrane ispuštaju tečnost pa je nekada potrebno sipati manje tečnosti pre samog kuvanja. Kada u lonac stavite na primer komad mesa, dospite vodu, posolite i zatvorite poklopac. Kada voda u loncu provri, lonac će se sam zaključati a preko sigurnosnog ventila možete kontrolisati sam pritisak koji se stvara u loncu.
U slučaju da se tečnost u loncu pregreje odnosno da je pritisak veći nego što bi trebao da bude, sam sigurnosni ventil će vam signalizirati i to najčešće što će se aktivirati crveni indikator. U slučaju da se nešto tako desi, smanjite jačinu ringle. Najbolje je da kada voda u loncu provri, smanjite jačinu ringle na najmanju moguću meru sve dok ne postignete jednoličan zvuk ispuštanja pare.


Takođe, ako ste sipali više tečnosti nego što je predviđeno, sam lonac će izbacivati višak, moguće i kao tečnost a ne samo paru te vam skrećemo pažnju da uvek pazite na koju stranu okrećete otvor za izbacivanje pare.


Nekoliko napomena:

 

  • Ventil nikada ne pritiskajte! Uvek pustite da sam lonac izbacuje paru.
  • Ako lonac ima mogućnost ispuštanja pare a želite da to ubrzate, strogo vodite računa da taj otvor okrenete od sebe.
  • S obzirom da je ekspres lonac po svom radu jako specifičan, on će još nekih 10ak minuta po gašenju šporeta nastaviti da kuva hranu. Ako želite da se proces kuvanja završi odmah po skidanju sa šporeta preporučujemo da ga uronite u hladnu vodu ili ga jednostavno stavite pod mlaz hladne vode...

 

Koju hranu možete pripremati

 

Ukratko, odgovor je praktično sve. Ekspres lonac je posebno dobar izbor za supe i variva. Pirinač ćete fantastično spremiti za nekoliko minuta, a pasulj i leblebije ćete bez ikakvih problema skuvati za manje od sat vremena.Takođe, predstavlja odličan izbor za spremanje mesa, pogotovo govedine ali je takođe odličan i kada je u pitanju spremanje zdravih obroka za vašu decu.


Sigurno je da ćete u početku imati malo zadrške, straha s obzirom da se do sada niste sretali sa spremanjem hrane na ovaj pomalo specifičan način. Kada kuvate u klasičnim loncima ili šerpama, jednostavno podignete poklopac, pogledate, probate hranu i to je to. Ovde toga nema ali ne brinite. Za sve je potrebno vreme i praksa dok se ne usavršite.


Srećom, u današnje vreme na internetu možete naći jako precizne tabele koje će vam reći koliko šta treba da se kuva i na koji način. Takođe postoje stotine recepata koji su namenjeni baš za pripremu hrane u ekspres loncu.


I na kraju verujte na reč! Kada se jednom a to je jako brzo naviknete na sistem rada ekspres lonca, odnosno na kuvanje u njemu on će definitivno postati neizostavni deo vaše kuhinje.