Šargarepa u svakodnevnoj ishrani

Da li da krenemo od toga da šargarepa jača imunološki sistem, ili od toga da otklanja znake umora, i jako bitno,  je li , poboljšava našu koncentraciju !

Šargarepa u svakodnevnoj ishrani

Autor: Katarina Karapandžič

Objavljeno: 24 Decembar 2013, 17:24 , Loznica

Da li da krenemo od toga da šargarepa prvenstveno jača imunološki sistem, otklanja znake umora, i jako bitno, je li , poboljšava našu koncentraciju !
 

Sirovu šargarepu je najbolje uzimati u obliku sveže cedjenog soka(koji se može koristiti i za obloge protiv nekih kožnih bolesti). Ovaj sok je odličan lek za anemiju a i jača i potenciju, ako se pomeša sa malo meda, u srazmeri 1 prema 1 tj. jedna kašika soka, jedna kašika meda (ne preterivati, molim Vas ).

Rendana sirova šargarepa je najbolja za konzumiranje, jer je iskoristivost beta-karotena najveća, čak 82 odsto, a beta-karoten je najvredniji sastojak šargarepe koji stvara provitamin A – koji je ključan za izoštreno pamćenje i šargarepa ga sadrži najviše od svog povrća. Što je šargarepa više narandžasta, to u sebi sadrži više karotena.

Nerendana sirova sargarepa ima iskoristivost svega 2 odsto, a kuvana 18 odsto karotina.

Kuvajte je tek toliko da se može ispasirati, jer ako se prekuva doći će do njenog raspadanja i uništavanja svih korisnih materija.

Vrlo važno je, da je pre konzumiranja, šargarepu, ne treba ljuštiti i guliti, već je treba dobro oprati četkicom za povrće da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci.

 

Ispitivanjem je utvrdjeno da šargarepa ima ulogu i kao čistač organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagadjene sredine i raznih zračenja.
 

 


Zdravstvene prednosti šargarepe

 

 

Šargarepa se koristi u celom svetu i ima antibiotičko dejstvo.
Spada u najlekovitije povrće koje izuzetno pomaže bržem oporavku posle infektivnih bolesti i ne samo to; redovnim konzumiranjem šargarepe može se sprečiti pojava mnogih oboljenja a ona čak leči i preko 20 bolesti jer sadrži osnovne sastojke potrebne za rast, razvoj i jačanje organizma, sprečava anemiju, depresiju, oboljenje bubrega, povišenu temperature, grip, čuva i poboljšava vid (jedite šargarepu bar jednom dnevno jer čini vaše oči bistrijima), poboljšava varenje, sprečava opadanje kose, njom se leči upala krajnika i šećerna bolest, kao i bolesti disajnih organa; pročišćava krv i odstranjuje otrovne materije iz organizma, olakšava porodjaj (preporučuje se konzumiranje za vreme trudnoće ), odstranjuje kiselinu iz želudca a u kombinaciji sa cveklom pomaže za lečenje karcinoma. Najveća prednost u odnosu na ostalo povrće je u tome sto se lako vari, pa je mogu koristiti i osobe s poremećenim varenjem, katarom želuca u crevu i čirom na želucu.

Pored svega ovoga šargarepa sadrži u sebi veliki broj vitamina ali pre svega su to vitamini B, D, E i H grupe. Bogata je takodje i mineralima a u svom sastavu ima i eterična ulja, belančevine, celulozu, skrob, šećer, jabučnu kiselinu i još mnogo toga.

 

Preporuka snažnog vrlo jednostavnog imunološkog svakodnevnog napitka:

Najpre, umesto da ih ljuštite, operite 4-5 šargarepa sa četkicom za povrće, da bi sačuvali sve hranljive sastojke a zatim ih kuvajte, tek toliko da ne dodje do raspadanja, jer će se onda tom prilikom raspasti i sve njihove hranljive materije. Izmiksajte šargarepe sa sokom od jednog limuna i pijte svako jutro !