Cvekla

U drevnoj Grčkoj cveklu su smatrali lekovitom, a žene su njen sok koristile za farbanje kose, dok su rimljani cveklu smatrali afrodizijakom a zidove jedne javne kuće u gradu Pompeja krasile su slike povrća.

Cvekla

Autor: Andreja Kovač

Objavljeno: 20 Februar 2014, 10:20 , Novi Sad

Cvekla se od davnina koristila u ljudskoj ishrani a kroz istoriju su joj često pridavana i mnoga lekovita svojstva.


Sasatav vitamina i minerala :
Cvekla je najšira lepeza vitamina i minerala jer sadrži čitav spektar minerala koji su nophodni čoveku kao što su, magneziju, gvožđe, fluor, kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum. Bogata je mineralima, ugljenim hidratima, belančevinama i mastima. U cvekli najviše ima vitamina C, pa karotena, vitamina B1, B2 i B12. Gvožđa ima najviše što je odlično u lečenju slabokrvnosti.

Dejstvo cvekle :

Osnovna primena ove biljke je u lečenju leukemije i suzbijanju pojave tumora, a onda i regulisanju niskog krvnog pritiska. Takodje pospešuje rad creva, i želudca, snižava holesterol, utiče na nerve i mozak, pročišćava krv i deluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a i usporava starenje. Blagotvorno deluje i kod bolesti pluća, bolesti kože, čišćenje organizma, groznice, jetrenih komplikacija, prehlade, posledice pušenja...

Priprema cvekle :
Cvekla se kuva ili kiseli ali veoma često se jede i sirova, obično rendana.
Treba napomeuti da kuvana cvekla nije lekovita, jer kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle.


Pri kupovini treba Imati u vidu da je zdravija tamnije crvena cvekla i ona koja je duguljastog oblika.


Cvekla je najzdravija kad se uzima kao sok, koji je veoma ukusan kada se sa njim iskombinuje šargarepa, celer, peršun i limun. Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je delotvoran kod mnogih bolesti. Jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam.
Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku takođe može da se doda i kim, čime se dobija poseban ukus.
Sok od cvekle :
Sok od cvekle regenerise jetru i sprečava starenje organizma, pospešuje cirkulaciju u krvnim sudovima, a i koristan je antipiretik jer snižava telesnu temperaturu. Sok od cvekle treba redovno unositi jer su i istraživači primetili da ispijanje soka od cvekle povećava izdržljivost organizma i za poboljšanje aktivnog života. Recimo, ispijanje soka od cvekle pre obavljanja svakodnevnih fizičkih aktivnosti, smanjuje napor za 12 odsto,na primer.
 

Sok od presne cvekle :
Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Potrebno je da ta smeša malo odstoji, zatim se dobro procedi, i pije se u gutljajima celog dana.
Ukoliko vam smeta ukus cvekle, onda u sok dodate i sok od jabuke ili nekog drugog voća koje volite.