Vegetarijansko zdravlje

Organska hrana je nekada bila i jedina hrana, a već danas, nažalost, za većinu nas predstavlja luksuz.

Vegetarijansko zdravlje

Autor: Marija Vladimirović

Objavljeno: 07 Februar 2014, 09:07 , Beograd

Kada pomislimo na vegetarijansku ishranu, prvo što nam padne na pamet su namirnice biljnog porekla. Međutim, tu spadaju i jaja, mleko i mlečni proizvodi. Prema tome, vegetarijanci se dele na laktovegetarijance, koji kombinuju biljne i mlečne proizvode, zatim ovovegetarijance, koji konzumiraju biljnu hranu i jaja, a tu su i ovolaktovegetarijanci, koji koriste biljne proizvode, mleko i jaja. Vegani su posebna grupa ljudi koji ne jedu hranu životinjskog porekla, već se hrane isključivo biljnom hranom.

Svi oni koji odluče da postanu vegetarijanci, osetiće momentalno poboljšanje opšteg zdravlja i raspoloženja. Voće, povrće, mahunarke, orašati plodovi, žitarice, mleko i mlečni proizvodi deluju blagotvorno na čitav organizam. Ove namirnice povećavaju vašu energiju i čine vas fizički i mentalno zdravijim.

Osim toga, mnoge bolesti savremenog doba se mogu izbeći prelaskom na ovaj zdraviji način ishrane. Rizik od šećerne bolesti, hipertenzije ili preterane gojaznosti svešćete na minimum ukoliko se u vašem tanjiru, umesto bifteka, nađe integralni pirinač ili povrće kuvano na pari.

Vegetarijanstvo nudi obilje namirnica koje možete pripremati u bilo kom periodu godine. Koristite sezonske proizvode i jednostavne naćine pripreme (blanširanje, kratko kuvanje) da biste od prirodnih namirnica iskoristili ono najbolje.

Važno je znati da prelazak na vegetarijanstvo donosi brojne promene, kako na fizičkom, tako i na mentalnom i emocionalnom planu. Vegetarijanci imaju više energije, poletnosti i životne radosti. Naučna istraživanja pokazuju da se vegetarijanci više smeju u toku dana u poređenju sa "mesožderima".

Brojni razlozi vas mogu navesti da pređete u vegetarijance i upravo ta odluka može biti vaš najbolji životni potez. Stoga, srećno!