U kojoj meri je zdravo konzumirati vino?

'' A glass of wine a day, keeps the doctor away ''
Vino treba ga konzumirati u umerenim količinama i uz jelo, najčešće. A šta je umerenost i šta su  istraživanja zaključila, pogledajte u tekstu ispod..

U kojoj meri je zdravo konzumirati vino?

Autor: Andreja Andrić

Objavljeno: 04 Novembar 2015, 11:04 , Beograd

U najnovijim studijama, lekari su otkrili da je nekoliko čaša vina nedeljno može zaštititi žene protiv visokog krvnog pritiska, i muškarci i žene preko 55 godina od blokiranih arterija nogu.
 

Istraživanja su zaključila da muškarci ne bi trebalo da konzumiraju više od 3 dl a žene ne više od 1,5 decilitara dnevno..

 

Mnogi govore da su umerene količine božanskog vina dobre  i za um i za telo.

 

Takođe su napravili memorijski kviz za osobe + 65 godina  u kome su osobe koje konzumirale vino bolje prošle kviz od onih koji ne konzumiraju vino nikako ili uopšte.

 

A zašto često čujemo da je VINO - PIĆE BOGOVA I LJUDI, zato što se loza i dan danas naziva da je "drvo života" odnosno "božansko drvo".

 

Naša zemlja Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju vrhunskih vina, baš kao i Italijanska i Francuska regija, jer je slična klima..

 

" Nek me svuda prate, s'pesmom rujna vina, osam tamburaša, s' Petrovaradina " - znate li po kome je  "Vino 8 Tamburaša" dobilo ime ? Pa po našem čuvenom  kompozitoru, interpretatoru i etnomuzikologu i tekstopiscu, Zvonku Bogdanu.

 

Pored ovog jednog u nizu tradicionalnog srpskog vina tu su i mnoga manastirska i dečanska kao i razna aromatizovana vina, koja se konzumiraju i uz određenu i hranu i namirnice. Opšte poznato je da uz teška crna i jaka vina najbolje ide meso divljači dok uz aromatizovana neki sladoledi ili kolači, naravno uz druga vina su neizostavni pršuta, sir i suvo meso.