Tofu kao zamena za meso

Na svetu se procenjuje da postoji preko 3000 sireva, ali nisu svi kao Tofu sir. Sir napravljen od soje, prepun minerala.

 

Tofu kao zamena za meso

Autor: Marija Vladimirović

Objavljeno: 10 Januar 2014, 11:10 , Beograd

Mnogi su čuli za ovu namirnicu, ali je verovatno nikada nisu probali. Tofu sir je zapravo sir od soje koji sadrži brojne nutrijente korisne za vaše zdravlje. Pravi se mrvljenjem sojinog zrna sve dok se ne dobije mlečna struktura. Zatim se ova želatinasta masa ostavi da odstoji dok se potpuno ne zgusne. Seče se na kocke i pakuje u ovom obliku.



S obzirom da je soja relativno jeftina, ali bogata proteinima, tofu sir se smatra jeftinim izvorom proteina u poredjenju sa životinjskim mesom.


Redovno komzumiranje soje pomaže u snižavanju lošeg holesterola i čak smanjuje rizik od pojave raka. Takodje se pokazalo da je soja odličan izvor kalcijuma i vitamina E. Tofu sir ne sadrži antibiotike, niti veštačke hormone koji se inače dodaju mesu. Zbog toga je sjajna zamena za meso i redovan je izbor vegetarijanaca i ljudi koji žele da smanje unos životinjskih proizvoda. Postoji niz zdravih recepata u kojima možete koristiti tofu sir. Tu spadaju razne salate, sendviči, a može se jesti i sam. Dovoljno je zdrav da sa lakoćom zameni standardni sir od kačkavalja ili parče mesa. Idealan je i ukoliko postite.


Probajte i sami se uverite u to !