Sve veze turske kuhinje i domaćih specijaliteta koje negujemo

Srpska kultura, pa tako i gastronomski specijalteti umnogome su oblikovani vekovnom povezanošću sa zemljom koja leži na dva kontinenta. Turska jela i recepti prisutni su kao specijaliteti u sprskoj kuhinji...

Sve veze turske kuhinje i domaćih specijaliteta koje negujemo

Autor:

Objavljeno: 16 Jun 2019, 16:16

Srpska kultura, pa tako i gastronomski specijalteti umnogome su oblikovani vekovnom povezanošću sa zemljom koja leži na dva kontinenta. Turska jela i recepti prisutni su kao specijaliteti u sprskoj kuhinji, pa ne čudi zašto smo usvojili veliki broj jela sa Orijenta.


Poznato je da Turska letovanje pretvara u dezert za čula, zbog ogromnog broja jela, zavodljive šarene pijace i ukusa koji razbuđuju turiste, pa vam zato u nastavku predstavljamo sve veze turske kuhinje i domaćih specijaliteta koje negujemo.

 

Sarma - najpopularnije jelo na Balkanu

 

Jedno od najpoznatijih turskih, grčkih i srpskih jela, nezaobilazno na svim slavama i trpezama širom zemlje, sarma spada u domaće specijalitete koji povezuje srpsku i tursku kuhinju. Glavni sastojci ovog specijaliteta su kiseli kupus, mleveno meso i pirinač, a motanje sarme u našem narodu predstavlja pravo malo umetničko delo.


Sam naziv potiče od turskog glagola sarmak, što u prevodu znači “uvijati” pa je otuda uvijanje listova kupusa jedan od najvažnijih koraka u samoj pripremi ovog jela. Najčešće se služi kao glavno jelo, a pored navedenih sastojaka, u pripremi sarme potrebno je koristiti suva rebra i dimljenu slaninu, uz beli luk i začine - so, vegeta, aleva paprika i biber.


Naravno, svaki recept i priprema sarmi se zasniva na “porodičnoj tajni”, odnosno pripremi koja sadrži neke posebne sastojke. Važnost sarme u gastronomskoj tradiciji naše zemlje ogleda se u broju recepata koji postoje za pripremu ovog specijaliteta, kao i u pripremi trpeze gde slavske sarme predstavljaju jedan od glavnih aduta svake domaćice.

 

Pilav - starinsko jelo sa Bliskog istoka


Još jedno jelo koje je Otomanska imperija ostavila u nasleđe budućim državama i kulinarskim sladokuscima širom sveta, jeste starinsko jelo sa Bliskog istoka - pirinač. Glavni sastojci ovog jednostavnog jela su pirinač i piletina. Preporučuje se kočanski ili pirinač okruglog zrna, uz dodatak crnog i belog luka, šargarepe, malo celera i peršuna, kao i začini - so i biber.


Koren reči pilav datira iz persijskog jezika, dok je izraz postao popularan u turskom jeziku pa je tako pilau doživeo varijacije širom sveta, u zavisnosti od područja na kojem se sprema. Od španske paelje do srpskog pilava, jednostavno i veoma ukusno jelo predstavlja pravi specijalitet domaće kuhinje, o čemu svedoči veliki broj recepata za spremanja pilava na lak način.


Kao okosnica turske kuhinje, pre svega zbog zastupljenosti pririnča na Azijskom kontinentu, ali i ukusne piletine koja se savršeno uklapa u ovaj starinski recept, pilav je jedno od jela koje izrazito neguje vezu između turske kuhinje i domaćih specijaliteta.

 

 

Burek - doručak za šampione


Još jedan simbol turske kuhinje predstavlja jelo za koje se nekada govorilo da je glavni uslov da se devojka uda. Ukoliko ne ume da spremi burek, još uvek nije dovoljno zrela za brak. Ova slojevita pita koja se služi kao glavno ili međujelo, pravi se od lisnatog ili kiselog testa sa ukusnim punjenjem.


Nadevi, odnosno fil kojim se burek puni, zavise kako od kulinarskih preferencija, tako i od oblasti gde se burek sprema. Bilo da je u pitanju feta sir, mleveno meso, krompir ili zelje, burek je omiljen doručak, kako u Turskoj, tako i u našoj zemlji. Lagan i hrskav, bez previše masti, uz čašu jogurta ili kefira, ovo jelo predstavlja užitak i istinsku sponu između turske kuhinje i domaćih specijaliteta.

 

Baklava - poslastica kojoj je teško odoleti

 

Najpoznatija turska poslastica kojoj je teško odoleti predstavlja pravi čulni užitak za sve ljubitelje deserta. Slatko jelo od kora koje poreklo vodi iz Turske, najčešće se priprema sa punjenjem od pistaća, dok u brojnim varijacijama postoje i mini baklave, koje koriste orahe ili bademe.


Nenadmašan ukus i rustičan izgled kolača koji je aposlutni hit svake domaće poslastičarnice zaheva korišćenje orašastog ploda i tankih kora, kako bi se potpuno uživalo u slatkom specijalitetu koji Orijent spaja sa našom kuhinjom.