Šta jesti na Zlatiboru?

Zlatibor je planina koja će zadovoljiti sva čula svojih posetilaca. Oči će upijati božanstveno zelenilo i pogled na prelepe krajolike – brda, proplanke, šume, rečice i skrivene izvore. Smeštaj na Zlatiboru obećava jutra u kojim će vas buditi cvrkut ptica, koji odzvanja planinom. 

Šta jesti na Zlatiboru?

Autor: Brza Kuhinja

Objavljeno: 02 Maj 2020, 14:02 , Zlatibor

Miris borova i svežeg vazduha opijaće vas i probuditi glad kakvu u životu niste osetili. A, kada ogladnite, shvatićete zašto je gastronomska ponuda Zlatibora jedna od najboljih u Srbiji.

 

Odlični klimatski uslovi, isprepletana mediteranska i kontinentalna klima, zlatiborskoj regiji darovale su suv i čist vazduh. Bogata hidrografija i sastav zemljišta pobrinuli su se za izvorske vode kojima se napaja ceo Zlatibor, dok čitav predeo obiluje lekovitim travama i biljem. Svaka kuća u zlatiborskim selima, gde možete potražiti smeštaj na Zlatiboru, bavi se uzgojem stoke, stoga su mesni i mlečni specijaliteti izuzetno zastupljeni na zlatiborskoj trpezi.


Ako planirate put Zlatibora obavezno isprobajte:

 

Pršut


Zlatiborski pršut je jedna od najboljih mesnih delicija u celoj Srbiji, a i šire. Glavni gost svake mesne plate, idealan kao hladno predjelo, a nema mu mane ni kao glavnom jelu – pršut je glavna zvezda svakog obroka. Pršut na Zlatiboru morate da probate. Meso je savršeno osušeno i odimljeno u pušnicama, perfektne boje i punoće ukusa. Jedina mana mu je što nećete znati kad je dosta.


Na Zlatiboru je selo Mačkat, koje je poznato po pršutu. Naime, u ovom selu svaka kuća se bavi proizvodnjom mesnih prerađevina i sušenog mesa. Svake godine u Mačkatu se održava manifestacija „Pršutijada“, gde možete besplatno degustirati pršut svih izlagača i kupiti ga po znatno povoljnijoj ceni.
Zlatiborski pršut se izvrsno slaže sa sirom i kajmakom, koji se na Zlatiboru prave po posebnoj recepturi:

 

Sir i kajmak


Već smo spomenuli da smeštaj na Zlatiboru možete potražiti u seoskim gazdinstvima ili brvnarama, gde ćete osetiti pravi duh života na planini. Mnoga seoska gazdinstva u sklopu dvorišta imaju mlekare. Mlekare su kućice, koje čini jedna prostorija, u koje pristup ima samo osoba koja se bavi sirenjem mleka.
Mleko se zagreva do tačke ključanja, a zatim se odnosi u mlekare na hlađenje. U ohlađeno mleko dodaje se surutka, koja pokreće proces sirenja mleka. Nakon što se sir formirao, vadi se iz posude i pritiska se drvenim poklopcem i kamenom, kako bi iz njega iscureo višak tečnosti.


Kajmak je nešto jednostavniji za pripremu. Prokuvano mleko se ostavi da se dobro ohladi, a zatim se sa njega skida površinski sloj kajmaka, drvenom kašikom. Oba mlečna proizvoda se čuvaju u drvenim kacama, koje daju poseban ukus siru i kajmaku.


Zlatiborski sir i kajmak su izuzetnog ukusa i arome. Sastavni su deo mnogih jela, kao što je recimo komplet lepinja, a često se sa pršutom i drugim suhomesnatim proizvodima poslužuje pre glavnog jela. Savetujemo vam da mlečne proizvode kupujete na lokalnoj pijaci ili u seoskim gazdinstvima.

 

Komplet lepinja


Komplet lepinju možete jesti na mnogim mestima širom Srbije, ali nigde nema ukus kao na Zlatiboru. Ovaj specijalitet potiče baš sa Zlatibora, a lokalni kuvari i pekari su način njegove pripreme doveli do savršenstva.


Komplet lepinja ne sadrži meso, ali zasitna je toliko da vam uz nju meso neće biti potrebno. Lepinje od belog brašna se peku u peći na drva, što im daje poseban miris. Presečena lepinja se zatim obilato premazuje pretopom, što ovom jelu daje aromu mesa. Zatim se filuje najboljim domaćim kajmakom i jajima. Komplet lepinja se jede tako što se gornji deo iscepka na komadiće i umače u donji punjeni deo, a uz nju se služi domaće kiselo mleko.


Bez obzira gde je vaš smeštaj na Zlatiboru, komplet lepinju ćete moći poručiti u svim restoranima. Iako osnovne sastojke komplet lepinje znamo, detaljan način njene pripreme čuva se kao velika gastronomska tajna.

 

Ljubiška pastrmka


Ljubiš je prelepo zlatiborsko seoce, na desetak kilometara od turističkog centra Zlatibora. U ovom selu živi svega 500 ljudi, ali po izgledu i motivima podseća na tipične zlatiborske razglednice. Rustična lepota nije sve po čemu je Ljubiš nadaleko poznat. Ljubiška pastrmka je gastronomski specijalitet koji je proslavio selo Ljubiš toliko da se ovde održava manifestacija „Dani Ljubiške pastrmke“.


U pitanju je vrsta kalifornijske pastrmke, koja se uzgaja u ribnjacima i priprema se u više restorana u ovom seocetu. Pastrmka se peče na žaru, po sedam minuta sa obe strane, a zatim dve minute po sredini. Ukus joj je neponovljiv i neopisiv, nešto što morate obavezno da probate. Služi se sa varivima i kuvanim krompirom, uz sezonske salate, a uz nju savršeno pašu domaća suva bela i crna vina.


Ljubiška pastrmka biće savršen predah od obilnih mesnih specijaliteta, a savršeno će vas zasititi i osvežiti. Prilikom posete Ljubišu ne propustite priliku da svratite u „Boškovu vodu“, etno selo i kupalište, gde možete rezervisati i smeštaj na Zlatiboru.

Zlatibor je utočište mladih i starih, pesnika i umetničkih duša, sportista i duša vazda željnih adrenalina, a destinacija je koju ne sme propustiti nijedan veliki gurman. Zbilja, nigde se ne jede kao na Zlatiboru. Popustite rupicu na kaišu i uživajte u svakom slasnom zalogaju zlatiborskih gastronomskih čarolija.

 

Prijatno!