Salate uz razne vrste jela

Ako jedete salatu  svaki dan, smatrajte to kao jednu od najvažnijih zdravih navika u ishrani ! Sam čin spremanja salate može biti i zabavan a ne samo zdrav, zbog same svoje teksture, boje i ukusa...

Da li ste imali svoju salatu, danas ?

Salate uz razne vrste jela

Autor: Marija Vlaisavljević

Objavljeno: 09 Jul 2015, 20:09 , Beograd

Kada pripremamo obrok, trebalo bi da ga upotpunimo sa odgovarajućom salatom. Ovaj dodatak će svakom jelu dati neophodnu svežinu i mnoštvo hranljivih nutrijenata. Salate poboljšavaju varenje hrane i doprinose celokupnom užitku. Predstavljamo vam nekoliko predloga koje možete primeniti u vašem svakodnevnom jelovniku.


Salate uz pečenje


Pečenje je idealan izbor za nedeljni ručak u mnogim krajevima sveta, a posebno kod nas. Bilo da se nalazite u toplini svog doma ili u restoranu, jagnjeće ili praseće pečenje je nepogrešiv izbor. Salate uz pečenje se mogu kombinovati na razne načine. Tako na primer, salata sa kiselim krastavčićima sjajno ide uz pečenu prasetinu. Pomešajte rukolu, zelenu salatu i krastavčiće sa maslinovim uljem i poslužite uz senf. Na taj način će prasetina doći do punog izražaja. Tradicionalno dobar odabir je i ruska salata, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/ruska-salata. Ukoliko spremate jagnjeće pečenje, posegnite za salatom od nara. Unesite malo inovacije i pomešajte semenke dva nara sa peršunom, crvenim lukom i maslinovim uljem. Svakako ne treba zaboraviti i pečenu piletinu. Za maksimalan užitak, spremite salatu sa sirom i paradajzom, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/salata-sa-sirom-i-paradajzom.


Salate uz ribu


Mnogi stručnjaci preporučuju redovno konzumiranje ribe, jer je ona važan izvor belančevina, minerala i omega-3 masnih kiselina, neophodnih za zdravlje krvnih sudova. Neka na vašem jelovniku riba bude zastupljena najmanje dva puta nedeljno. Salate uz ribu mogu biti veoma kreativne. Sve je prepušteno vašoj mašti. Najpopularnija salata uz ribu je salata od krompira, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/salata-od-krompira Ukoliko želite nešto pikantniji ukus, napravite salatu u azijskom stilu koristeći spanać, susamovo ulje i slatki soja sos. Ova kombinacija će sigurno obradovati vaše ukućane. Sledite savete lekara i konzumirajte redovno riblje specijalitete. To će vas učiniti otpornijim i zdravijim.


Salate uz roštilj


Razne đakonije sa roštilja uvek imaju svoje obožavaoce. Savršen roštilj se sastoji od različitih vrsta mesa, pa se tu mogu naći praseće, jagnjeće, pileće i drugo meso. Da bi vam roštil u potpunosti uspeo, neophodno je da noć pre spremanja držite meso u marinadi. Tako će imati sočniji ukus i prepoznatljiv miris. Salate uz roštilj su izvrstan dodatak ovom ukusnom specijalitetu. Najjednostavnija za spremanje je kupus salata, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/kupus-salata. Malo kupusa, malo paprike i očas posla gotovo. Ako se spemate za piknik u prirodi, trebalo bi da uz roštiljsko meso pripremite i neki dobar prilog. Nadaleko poznata šopska salata, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/-sopska-salata će se sjajno uklopiti. Tekstura ove salate se savršeno slaže uz dobar roštilj. Prepustite se uživanju i zalijte sve sa dobrim vinom ili pivom. Biće to dobitna kombinacija.


Salate uz predjela


Mada predjela sama po sebi mogu da se sluze sama, bez drugih dodataka, mi vam otkrivamo koje su salate najbolje uz predjela na koja smo svi navikli. Dobar obrok uvek počinje s finim predjelom, a na našim trpezama su često slane torte, kao uvertira za dobar obrok. Slana tost torta, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/slana-tost-torta će odlično ići uz miks različitih sastojaka kao što su masline, paradajz, krastavac, luk i slično. Nazvaćemo ovog puta taj miks šarena salata, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/sarena-salata. U slučaji da želite da napravite nešto dovoljno interesantno da probudi sva čula, pripremite mini sendviče, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/mini-sendvici. Kao prilog, servirajte salatu od paradajza i luka, https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/salata-od-paradajza-i-luka. Vaši gosti će biti oduševljeni, a ove ukusne đakonije će se dugo prepričavati.