Rotkvica

Rotkvica (Raphanus sativus) odnosno njen latinski naziv znači kultivirani kupus.

Rotkvica

Autor: Katarina Karapandžič

Objavljeno: 20 Februar 2014, 10:20 , Loznica

U doba Rimljana radnici su rotkvice dobijali kao platu, egipatskim robovima su bile stalni obrok da bi im se obezbedilo dobro zdravlje dok su gradili piramide, dok su ih Stari Grci toliko obožavali i cenili da su ih prinosili kao žrtvu svojim bogovima a izmedju ostalog rotkvica se često upotrebljava i kao dekoracija na trpezi jer lepo izgleda ..

Sastav vitamina :

Veoma bogata vitaminom C, sadrže takodje i vitamin B6, i značajan nivo folata a od minerala sadrže gvožđje, magnezijum, bakar i kalcijum.

Zdrastvene prednosti rotkvice :
Koriste se kao prirodni lek protiv bronhitisa jer materije koje sadrži rotkvica utiču jako povoljno na izlučivanje sluzi iz organa za disanje.
Rotkvica je narocito korisna za jetru i želudac, osim toga veoma dobro pročišćava krv. Podstiče lučenje probavnih sokova i rad creva. Posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Njena detoksikacijska svojstva i velika količina vitamina C kao i folna kiselina, pomažu u lečenju nekoliko vrsta raka, posebno debelog creva, bubrega, želudca i grla.
Svež sok od ovog povrća pomaže kod izlučivanja žuči. Preporučuje se kod bronhitisa, gripa, kašlja i infekcije disajnih puteva jer deluje na izbacivanje sluzi iz disajnih organa.

Nisko kalorična biljka . Idealna ako želite da držite dijetu. Za vreme Egipćana,  bila je čak i važan deo faraonove dijete . Energetska vrednost rotkvica je toliko mala da na 100 grama  iznosi 16 kalorija. Bogata je mineralima i vitaminima.