Prelivi i sosevi za špagete

Uštedite i vreme i novac za pravljenje sočnih, laganih preliva i sosova koji su idealni i prikladni za  skoro vrste testenina, špageta..Ako želite da skoknete do večnog grada barem na kratko, spremite  špagete karbonare, vrlo popularne u Italiji  a danas već i širom sveta.

Prelivi i sosevi za špagete

Autor: Fabijan

Objavljeno: 07 Jul 2015, 18:07 , Italija

Unesite duh Italije u svoj dom. Pripremite špagete sa nekim od neodoljivih preliva. Za pravljenje originalnih špageta u kućnoj atmosferi, potrebno je brašno durum ili neke druge vrste pšenice. Ako želite da uštedite sebi vreme, kupite pakovanje špageta nekog italijanskog proizvođača i poznati specijalitet može biti i na vašem stolu. Razni prelivi i sosevi se mogu koristiti za ovu testeninu, a mi vam otkrivamo neke od najviše korišćenih kod nas i u svetu.


Špagete bolonjeze


Bolonjeze sos, baziran na mesu, vodi poreklo iz Bolonje u Italiji. Tamo je poznat kao „ragu ala bolonjeze“, a kod nas je poznato jelo špagete sa mlevenim mesom https://www.brzakuhinja.com/srpski/recipes/recipe/spagete-sa-mlevenim-mesom zauzelo važno mesto u kuhinji svake domaćice. Sos za ovo jelo se sastoji od kombinacije mlevenog mesa, paradajz soka i malo začina u vidu ruzmarina, peršuna i lovorovog lista. Špagete bolonjeze su poslednjih dekada postale popularno jelo širom sveta. Jedu ih Amerikanci, Norvežani, a zastupljeni su čak i u Iranu gde ovom jelu dodaju kurkuma prah, koji doprinosi malo pikantnijem ukusu. Ovo je ideano jelo za početnike u kuvanju i one koji retko ulaze u kuhinju, jer je potrebno malo vremena da se pripremi i vrlo je jednostavno. Ukus je specifičan i svima prepoznatljiv.


Špagete karbonare


Ako želite da skoknete do večnog grada barem na kratko, spremite ovaj sos za špagete. Karbonara potiče iz Rima, a na vašem stolu može biti veoma brzo. Potrebno je da imate slaninicu, pavlaku za kuvanje i jaja. Tu je naravno i maslinovo ulje bez koga ukus ne bi bio potpun. Postoji nekoliko varijacija ovog sosa gde neki kuvari dodaju brokoli, pečurke, grašak i slično povrće. Međutim, to nije neophodno, jer su špagete karbonare sasvim ukusne i sa osnovnim sastojcima. Vodite računa da testenina bude „al dente“ kada je kuvate. Na taj način, tekstura špageta dolazi do punog izražaja. Upotpunite ugođaj i konzumirajte neko fino italijansko vino uz ovo jelo. Pino grižo, Gavi di Gavi ili Soave će biti pun pogodak.


Špagete milanjeze


Kao što samo ime kaže, milanjeze sos dolazi kao izvorni specijalitet Milana i okoline regiona zapadne Lombardije u Italiji. Nekoliko varijacija je zastupljeno u različitim kulturama, a standardni recept uključuje paradajz sos, pečurke, crni i beli luk i meso poput pršute ili slaninice. Ne zaboravite da na vrh stavite parmezan sir u tradicionalnom italijanskom stilu i zalijete nekim dobrim belim vinom poput grećeta ili trebijana.


Napoletana špagete


Prelivi i sosevi za špagete se razlikuju najviše po bazi od kojih su napravljeni. Tako imamo soseve sa osnovom kao što je paradajz sos i one koji imaju pavlaku kao bazu. Ovog puta, orijentišemo se na paradajz i predstavljamo napoletana sos. Ovo je sigurno jedan od najjednostavnijih preliva za špagete. Koristite sitno naseckan beli i crni luk, mirisni bosiljak i paradajz sos. Tu je i aromatično maslinovo ulje, po mogućstvu poreklom iz Italije. Vegeterijanci mogu uživati u ovom prelivu jer ne sadrži tragove životinjskog porekla. Ako, pak, želite da ovo jelo učinite gurmanskim, prekrijte ga narendanim parmezanom. Možete eksperimentisati i dodati ljute papričice ili pečurke. Pustite mašti na volju i slobodno istražujte svoju omiljenu kombinaciju.