Paradajz

Da li više volite da jedete, roze ili ljubičasti ili narandžasti ili zeleni ili beli paradajz ?

Paradajz

Autor: Katarina Karapandžič

Objavljeno: 27 Decembar 2013, 01:27 , Loznica

Paradajz (Solanum lycopersicum) je poreklom iz Srednje Amerike a u Evropu je donet posle kolonizacije Amerike. Postoji u žutoj, i u narandžastoj, i u roze,i u ljubičastoj, i u zelenoj pa i u beloj boji.
Sezonsko je povrće, od maja do oktobra, ali zahvaljujući plastenicima i staklenicima može da se nađe tokom cele godine.

 

Sastav vitamina


Zahvaljujući obilju likopena i vitamina C, paradajz po mišljenju stručnjaka predstavlja hranu protiv starenja ;).
Paradajz je bogat i belančevinama, beta- karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala: gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke.

 

Zdrastveno dejstvo

 


Pomaže u sprečavanju i lečenju mnogih bolesti.

Snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku ( odnosno deluje protiv malokrvnosti - i u tom slucaju, dnevno piti najmanje 2 dl sveže pripremljenog napitka ).
Dobar je čistač organizma . Pokazao je delotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja.
Povoljno deluje protiv alergija, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih sudova.
Štiti od mnogih vrsta raka uključujući rak debelog creva, prostate, dojke, pankreasa i pluća.
Nema oksalne kiseline, pa mogu ga koristiti i bubrežni bolesnici.

Najdelotvorniji je kao sok i kao takav reguliše metabolizam, jača otpornost organizma jer izbacuje suvišnu tečnost iz organizma. Preporučuje se i kod premora jer krepi i čisti organizam i telo oslobađa od neprijatnih mirisa.
Naučna istraživanja su dokazala da sok od paradajza treba da konzumiraju osobe sa dijabetisom; jer dijabetičari imaju povećani rizik od nastanka tromba, što je čisti uzročnik infrakta srca i mozga. Tako da sok od paradajza ustvari umanjuje slepljivanje trombocita ili već sprečava trombozu. Zato dijabetičari ne propustite da sebe častite jednim svežim sokićem od paradajza ili pak započnete dan sa njim.

Pored soka, paradajz koristite i kao salatu, čorbu ili pak dodatak jelima, imaćete pozitivan učinak na organizam. Izuzetak je jedino zeleni paradajz, koji nije dobar za upotrebu i treba ga izbegavati.

Niskokaloričan i preporučuje se za smanjenje telesne težine. Paradajz ima vrlo malo kalorija i masti, ali zato bogat vitaminima, mineralima i vlaknima.