Napio sam se na slavi, pomagajte !

I uvek kažem, neću, ali se nekako ipak na kraju desi ..Opet sam se, napio pomogajte !!!

Napio sam se na slavi, pomagajte !

Autor: Marija Vlaisavljević

Objavljeno: 16 Decembar 2015, 15:16 , Beograd

Kada krene sezona slava, verovatno ne znate gde vam je glava. Ova poetika se može shvatiti bukvalno, jer domaćini uvek zahtevaju da popijete onu “jos samo jednu čašicu”. I dok ispunjavate taj zahtev, glava počinje da igra neku svoju igru i potajno joj se  smeši sutrašnje lečenje mamurluka.

Možda vidite duplo, možda su vam odjednom smešni svi oni vicevi koje ste čuli po stoti put od rođaka, a možda se alkohol spusti i do nogu, pa primetite da se saplićete dok ustajete od stola. U svakom slučaju, vreme je da prestanete i uhvatite prvi autobus na putu kući.

 


 

A ujutru vas čeka malo iznenadjenje zvano mamurluk. U zavisnosti od toga koje piće ste pili, imaćete različite utiske. Nadam se da pića niste mešali, jer će vam u tom slučaju pamćenje biti blago narušeno, ako se uopšte budete sećali bilo čega. Poruke u telefonu tog dana će vam već otkriti šta ste radili i pričali, tako da je sećanje na to nekada i nepotrebno.

 

 

Ono što vam je u tom trenutku važno je da znate kako da ublažite posledice koje lečenje  mamurluka nosi. Pošto svako pijanstvo izaziva određene procese u telu, pokušajte da ih ublažite što više. Pre slave ili bilo kog drugog povoda za opijanje, unesite dovoljno vode, jer upravo dovoljna količina vode razblažuje efekat alkohola Pre nego što krenete od kuće, popijte barem dve čaše vode, a između dve čašice, napravite pauzu sa pola čaše vode i primetićete da vas alkohol manje ”hvata”.

 

 

Lečenje mamurluka hranom


Kako se leči mamurluk, pitaćete se već sledećeg jutra. Napravite obilan doručak koji nadoknađuje izgubljene vitamine. Voćna salata sa pomorandžom i bananom je dobar izbor za ublažavanje glavobolje. Čak da pojedete i samo bananu ili kivi koji su bogati kalijumom, nadoknadićete organizmu neophodno i izgubljeno i doneće vam značajno olakšanje. Kajgana sa slaninicom pa i čili papričicom uz jogurt, je oporavak za dušu i telo. Uz propratnu bogatu vitaminima i mineralima salaticu od turšije ili salaticu od kiselih krastavčića, kiselih paprika ili kiselog kupusa, jer kiselo suzbija žeđ.


Još jedna alternativa kako se leči mamurluk je da, dok pijete, stalno unosite hranu u dovoljnoj količini. Opredelite se za masnija jela i ona koja se sporije vare. Na taj način, ublažićete koncentraciju alkohola u krvi i osećaj sledećeg dana će biti mnogo lakši. Masnoća iz hrane oblaže želudac, a znamo da svako piće ide direktno u želudac, odakle se dalje razgrađuje. Stoga, posegnite za sarmom, masijim delom pečenja ili bogatom čorbom.


Lečenje mamurluka rasolom


A kako se leči mamurluk u narodu, pitajte narod. U narodu popularan, rasol, ili voda u kojoj se kiselio kupus. Da, možda vam zvuči kao bapski recept, ali on zaista pomaže. Rasol je bogat svim elementima koje alkohol ”ispere” iz vašeg organizma. Vitamin C, kao prirodni stimulant imuniteta, je tu. Vitamin K, koji igra važnu ulogu u krvi, je takođe tu. A i nezamenljivi minerali su deo ovog napitka. Stoga, kada se sledeći put probudite nakon burne noći, uzmite u obzir piće kao što je rasol. Daće vam energiju i razbuditi u momentu.


Inače, ruska kompanija “ SKS –ALIJANS ”, iz Moskve je plasirala na tržište, potpuno prirodan, lek protiv mamurluka, i to suvi rasol pod nazivom ,”Guten moregen“. Mada nije samo to, poznata je čak i po tabletama sa antialkoholnim dejstvom pod nazivom ni manje ni više, “Antipolicaj”.


Lečenje mamurluka sa kafom, nije dobro rešenje


Kafa je nešto prvo u kojoj će te potražiti spas ali treba da znate da ona samo kratkotrajno doprinosi da smanjite glavobolju ali će vašem telu izazvati još veću dehidraciju. Zato, razmislite pre nego krenete u kuvanje kafe, u suprotnom se bolje opredelite za kuvanje zelenog čaja ili čaja od matičnjaka ili šta više napravite čaj od đumbira sa limunovim sokom i rešiće više taj mamurluk. Naravno, što više pijte vodu tokom dana ili sok od jabuke ili kruške, da bi nadoknadili i šećer koji vam je sigurno pao tokom prošle noći.


Na slavama nas često ponese atmosfera i društvo koje najčešće pije, pa se skoro svaka slava završi sa morem ispijenih flaša na stolu. Ako ste još uvek za stolom, a ne daj bože, pod stolom, imajte u vidu kad treba da prestanete sa nazdravljanjem. Jer, sutra je novi dan, a vaše telo će osećati posledice od prethodnog. Primenite pomenute savete i pomozite sebi da lakše podnesete mamurluk ili da sledeći put malo manje prepustite alkoholu da vas vodi.