Namirnice koje vam mogu pomoći da vaši zubi uvek budu beli

Izbeljivanje kod kuće možete vršiti na mnogo načina. Naravno, najpre je bitno da higijenu zuba i usne duplje vršite po protokolu, svakog dana, kako biste imali zdrave i negovane zube i desni.

Namirnice koje vam mogu pomoći da vaši zubi uvek budu beli

Autor: Urednik

Objavljeno: 27 Jun 2018, 09:27

Holivudski osmeh je ono čemu većina teži. Krupni, pravilno oblikovani zubi koji su biserno beli, postali su skoro trend za kojim svi kreću. Nekima je veoma lako da postignu taj savršeno beli odsjaj, međutim i sami znate da najčešće nije tako lako, pogotovo kod onih koji konzumiraju dosta kafe, cigarete, i druga pića ili hranu koja narušavaju tu lepu belinu zuba. Zapravo, u najvećoj meri zavisi od toga kakvi su vaši prirodni zubi, da li je njihova boja više vuče ka žutoj ili su vam zubi prirodno beli.


Sreća je u tome da postoje različiti načini, kako prirodni, tako i neki hemijski, da postignete željenu belinu zuba. Međutim, nećemo prvo krenuti od toga kako da svoje zube izbelite do željenih granica, već od toga kako da svoje, prirodne zube izbelite sami. Zatim ćemo vas posavetovati za koje se krunice odlučiti za ugradnju, ako želite biserno bele zube. Najčešća preporuka jesu bezmetalne krunice.


Izbeljivanje zuba namirnicama koje imate kod kuće


Izbeljivanje kod kuće možete vršiti na mnogo načina. Naravno, najpre je bitno da higijenu zuba i usne duplje vršite po protokolu, svakog dana, kako biste imali zdrave i negovane zube i desni. Preporučljivo je, bar po tradicionalnom receptu, da jednom do dva puta mesečno zube operete pastom od sode bikarbone i vode, čime ćete odmah dobiti vidljiv rezultat kada je boja u pitanju.


Pored sode, možete korom od banane, njenom unutrašnjom stranom, da trljate zube, ako želite čak i svakog dana, pa će sastojci kore uticati na to da vaši zubi iz dana u dan budu sve belji i belji. Tu je takođe i primena aktivnog uglja koji se kupuje u apotekama, a koji i te kako čini zube beljim, te postoje i brojni drogerijski proizvodi koji utiču na beljenje, ali je kod njih jako važno da pratite svaki korak tačno, te da ispoštujete sve ono kako je navedeno i propisano uputstvom za upotrebu.


Stara dobra jabuka je savršena kako za zdravlje, tako i za belinu zuba. Od namirnica tu su još i šargarepa (žvakanje stimuliše lučenje pljuvačke, što dalje neutrališe kiselinu u ustima), sir, bogat kalcijumom. Losos se takođe preporučuje jer sadrži fosfor, koji jača zube. Magnezijum je “odgovoran” za zdrave i bele zube, a spanać ga poseduje u velikim količinama. Verovali ili ne, i jagode doprinose beljim zubima. Sadrže jabučnu kiselinu koja uklanja mrlje sa zubne gleđi, a tekstura potpomaže poliranje gleđi.


Pored svega toga, savet je da izbegavate kafu, crni čaj, pušenje… Pored zuba, obavezno čistite i jezik. Na taj način rešićete se bakterija iz usta, kao i neprijatnog zadaha. Postoje specijalne četkice za zube koje imaju i manje neravnine na poleđini, namenjene baš za čišćenje jezika.


Bezmetalne krunice


Metalne krunice su već dugo nešto na šta se većina odlučuje prilikom menjanja zuba i ugradnje veštačkih. Međutim, metal u ovim keramičkim krunicama čini da zub dobije siv odsjaj, neprirodan izgled, zbog čega je osmišljavanje bezmetalnih krunica napravilo veliki pomak u stomatološkoj revoluciji.


Na prvom mestu, bezmetalne krunice omogućavaju da imate sasvim svetle, perfektno bele zube, sa potpuno prirodnim izgledom, što ih čini odličnim izborom prilikom ugradnje veštačkih zuba. Osim toga, pored velikog estetskog pomaka i prednosti u tom smislu, bezmetalne krunice ne izazivaju alergijske reakcije, utiču na manje otklanjanje zubnih supstanci tokom brušenja, što govori da su bezmetaln krunice i u tom smislu bolji izbor od metalnih. Ali svakako, kada je reč o belini zuba, one su neprikosnovene i na prvom mestu.