Najukusniji grčki specijaliteti koji se spremaju sa vinom

Grčka kuhinja je poznata po raznolikosti, bojama i ukusima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svako jelo obiluje začinima, a domaćini se trude da za svoje specijalitete koriste najsvežije sastojke, koje će obogatiti najpoznatijim nacionalnim proizvodom - maslinovim uljem.

Najukusniji grčki specijaliteti koji se spremaju sa vinom

Autor: Redakcija

Objavljeno: 02 April 2019, 13:02 , Beograd

Nemojte se začuditi što ćete u svakom obroku osetiti primese origana, mente, kapra, bosiljka i obaveznog belog luka. Oni ne zaboravljaju ni na slatkaste ukuse koje dodaju i jelima koja izvorno to nisu, a posebno eksperimentišu sa muskatnim oraščićem. 

 

Grčka kuhinja je poznata po raznlikosti, bojama i ukusima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svako jelo obiluje začinima, a domaćini se trude da za svoje specijalitete koriste najsvežije sastojke, koje će obogatiti najpoznatijim nacionalnim proizvodom - maslinovim uljem. Nemojte se začuditi što ćete u svakom obroku osetiti primese origana, mente, kapra, bosiljka i obaveznog belog luka. Oni ne zaboravljaju ni na slatkaste ukuse koje dodaju i jelima koja izvorno to nisu, a posebno eksperimentišu sa muskatnim oraščićem.

Ovde se da osetiti i turski kulinarski utiacaj koji samo dodatno obogaćuje ovu izuzetnu mediteransku kuhinju. Ako se odlučite za letovanje u Grčkoj, ne zaboravite da je tamo običaj započeti obrok aperitivom koji će vam odlično doći pre nego se upustite u avanturu isprobavanja intenzivnih ukusa. Ipak, Grci kao potomci boga vina su najponosniji na tajnu uzgoja vinove loze i proizvodnji vrhunskih vina. Iz tog razloga, osim što ćete biti u prilici da uživate u grčkim vinima u čaši, vino će se sasvim sigurno naći i kao posebni sastojak jelima.

Ukoliko vam ovo zvuči primamljivo, ali ne možete da čekate leto da okusite čari grčke gastronomije, saznajte kako da Grčku dovedete u svoju trpezariju. U nastavku teksta otkrivamo 3 najukusnija recepta za grčke specijalitete sa vinom.

 

Najukusniji škampi na grčki način


Ko još ne voli škampe? Još ako su na grčki način, nema greške sa receptom. Od potrebnih sastojaka na spisku je: 300 g oljuštenih i blanširanih škampa, 100 g sira, pola glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 200 g paradajza, 100 ml paradajz soka, 2 prstohvata origana, 1 šolja belog vina, malo maslinovog ulja, prstohvat soli, bibera i ljute aleve paprike.

Potrebno je da na slaboj vatri, u šerpu dodate malinovo ulje i da u njoj prodinstate crni luk sa čenovima belog luka. Nakon što luk omekša, dodajte začine i škampe: tako dinstajte nekoliko minuta sve do dok voda ne ispari, a zatim izvadite beli luk. Zatim dodajte belo vino, a kada ono ispari, potrebno je dodati paradajz i paradajz sok. Jelo u ovom stadijumu, ostaviti na slaboj vatri da se krčka još 10 minuta. Prilikom služenja, jelo se posipa rendanim belim sirom.

 

 

Punjene lignje kakve Grci obožavaju


Ukoliko ste gurman, ovaj recept će vas oduševiti. Za sve koji vole da obrok zaliju vinom, punjene lignje na grčki način će vas još jednom posetiti zašto je to sjajna ideja. Za ovo jelo vam treba: 1, 5 kilogram lignji srednje veličine, glavica crnog luka, veza peršuna, 500 g paradajza, pola šolje pirinča, pola šolje belog vina, jedna šolja maslinovog ulja, jedan limun, biber i so.


Za početak, očistite lignje, odvojite glavu i pipke i sitno ih iseckajte. Potrebno je takođe sitno isecakti luk i oljuštiti i izrendati paradajz. Ugrejte 4 do 5 kašika maslinovog ulja i u šerpi izdinstajte luk, glavnu lignje, pipke, iseckan peršun i pola paradajza. Sve ovo začinite solju i biberom i sačekajte da deo vode ispari. Zatim dodajte pirinač i ostavite deset minuta na tihoj vatri.

Smesom se pune lignje, ali ne do vrha, kako bi ostalo mesta za pirinač kad nabubri. One se potom zašivaju i prže u preostalom maslinovom ulju. Tako pržene lignje se ređaju u pleh i prekrivaju ostatkom paradajza, iseckanim krugovima limuna i maslinovim uljem koje je ostalo od prženja. Sve se peče oko 45 minuta u rerni na temperaturi između 170 i 180.

 

Jagnjeće šnicle na grčki način


Ove fantastične šnicle u kori od testa, jedan su od omiljenih specijaliteta Grcima. Među potrebnim sastojcima se nalazi: 4 komada jagnjećih šnicli (od buta), jedan limun, 1 supena kašika svežeg origana, 2 supene kašike maslinovog ulja, 2 glavice crnog luka, 2 komada lovorovog lista, 150 ml suvog belog vina, 230 g brašna, so, biber i krompiri.

Za pripremu ovog jela potrebno je pomešati sok od limuna, origano i so i time premazati šnicle. Marinada je najbolje da odstoji oko 4 sata. Ugrejte rernu na 160 stepeni, i u međuvremenu ocedite i osušite meso. Ugrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na viskoj temperaturi pržite meso sa obe strane.

Zatim prebacite meso u pljosnati kalup za sufle i rasporedite krugove luka i lovorov list: dodajte vino i marinadu. Brašno je neophodno da pomešate sa vodom, sve dok ne dobijete tvrdo testo. Namokrite rub kalupa i razvucite testo na brašnom posutu površinu i zatvorite kalup. Ovakvo jelo pecite u rerni 2 sata. Najbolje je poslužiti jagnjetinu sa kuvanim krompirom.

Pored ovako slasnih specijaliteta, niko neće ostati gladan, a vi ćete u svoj dom uneti autentičan grčki duh. Ukoliko se pak uputite u ovu mediteransku zemlju, ne zaboravite da otići u Grčku znači otići na najprimamljiviju atrakciju za sve vinokusce, te ne propustite priliku da se prepustite ukusima i mirisima ovog božanskog napitka.