Najlepše rođendanske torte za devojčice

Rođendan je praznik za svakog klinca i klincezu. Ako ste roditelj malene princeze, znate o čemu pričam. Danima unapred se planira svaki detalj – pozivnice za drugare, dekoracija prostora gde će se slaviti, biraju se haljinice i mašne za kosu. Sve mora biti savršeno za taj veliki dan.

Najlepše rođendanske torte za devojčice

Autor: Jelena Ilić

Objavljeno: 14 Jun 2019, 10:14 , Beograd

Rođendan je praznik za svakog klinca i klincezu. Ako ste roditelj malene princeze, znate o čemu pričam. Danima unapred se planira svaki detalj – pozivnice za drugare, dekoracija prostora gde će se slaviti, biraju se haljinice i mašne za kosu. Sve mora biti savršeno za taj veliki dan. Sećam se kad sam i sama bila dete, na dan rođendana budila sam se mnogo ranije nego inače i cupkala u nestrpljenju iščekujući prve zvanice.

 

roze torta za devojcice medju sarenim ukrasima


Pored ostalih slatikiša, torta, kao kruna rođendanske proslave, bira se uvek sa posebnom pažnjom. Odabir ukusa torte uglavnom ostaje u senci dekoracije, koja mora biti perfektna. Nekada su dekoracije bile mnogo skromnije nego sada, kad su nam na raspolaganju najraznovrsniji ukrasi za torte.


Danas, u razgovoru sa vrhunskim stručnjacima za torte u Novom Sadu, saznajem da ograničenja kada je dekoracija u pitanju bukvalno ne postoje. Umetnost pravljenja torti dosegla je nivo na kom je moguće napraviti torte o kakvim ste samo maštali. Najčešće su tražene torte sa imaginarnim likovima iz sveta crtaća ili filma, a često se poručuju i torte na sprat, torte u obliku srca, zvezde, torte ukrašene najraznovrsnijim 3D figuricama od fondana.


Ako se odlučite da poručite tortu za rođendan svoje male mezimice, sigurna sam da će vešti majstori za torte u Novom Sadu ispuniti svaku vašu želju. Ukoliko ste pak vični pravljenju torti i kolača i želite rođendansku tortu da napravite sami, predlažem vam dva recepta koji će oduševiti sve prisutne.

 

Čokoladna torta


Ako kažem da deca vole čokoladu, ne prenosim dovoljno verno sjaj koji se pojavi u dečijim okicama kada ugledaju ambalažu omiljene čokolade. Čokoladna torta se pravi jednostavno, a jede sa užitkom i sigurno će oduševiti sve od 7 do 77 godina. Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:

Fil: 600ml slatke pavlake i 300g čokolade za kuvanje


Prvo pripremite fil. Zagrejte slatku pavlaku (ne sme da proključa!) i dodajte na kocke izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi, a zatim ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu smesu umutite mikserom, sve dok se količina ne udvostruči i dobijete lep čokoladni kremasti fil.


Kore: 8 jaja, 250g putera, 200g šećera, 200g čokolade za kuvanje, 8 kašika brašna, 1 prašak za pecivo


Žumanca penasto umutite sa šećerom, a zatim im dodajte čokoladu, otopljeni maslac, brašno i prašak za pecivo. Odvojeno umutite belanca u čvrst sneg, a zatim ih sjedinite sa žumancima. Koru pecite na 180 stepeni 40 minuta, u kalupu obima 26cm. Ispečenu koru kad se ohladi horizontalno podelite na dva dela.


Pre filovanja kore prelijte sa 200ml čokoladnog mleka pomešanog sa 3-4 kašike ruma. Filujte uobičajenim postupkom – kora, fil, kora, ali ostavite deo fila da premažete tortu spolja.


Savet koji zlata vredi dobila sam od omiljenog majstora za torte u Novom Sadu, a glasi ovako – ukoliko se kora tokom pečenja podigne i površina ne bude ravna, na tortu stavite parče hleba. Vlažnost hleba će sprečiti isušivanje torte, a površina će postati ujednačena. Isprobano deluje!


Čokoladnu tortu dekorišite po želji. Ukrasi za torte mogu biti iseckane čokoladice ili čokoladne kuglice, ako želite da se držite „čokoladne teme“. Ako ne, možete staviti ušećerene ruže ili figurice sa detetovim omiljenim likovima iz crtaća.

 

Keks torta


Ako u neverici odmahujete glavom na pomen keks torte, razumem vas jer sam i sama imala identičnu reakciju dok nisam probala tortu za koju ću vam napisati recept. Lako se pravi, izdašna je, preukusna i deca je obožavaju!

Kore: 500g keksa sa puterom i 200ml čokoladnog mleka


Fil: 1/2l mleka, 4 žumanca, 4 kašike brašna, 200g čokolade, 250g šećera u prahu, 2 kesice vanilin šećera, 250g putera


Umutite žumanca sa šećerom i brašnom, dodajući im malo mleka odvojenog od ukupne količine. Ostatak mleka stavite da provri, pa zakuvajte fil. Kada se zgusne dodajte čokoladu i mešajte još par minuta dok se ne istopi, a fil bude glatke strukture. U ohlađen fil dodajte penasto umućen maslac.


Filovanje torte može biti standardno – red keksa, red fila, dok ne utrošite sav materijal.


Ako želite da napravite među devojčicama popularnu tortu sa Barbie lutkom, keks izlomite na veće komade i pomešajte sa filom, te ga uspite u kalup i ostavite da se dobro ohladi. Nakon što tortu izvadite iz kalupa, u središte umetnite lutku. Ako želite klasičan oblik, ukrasi za torte u vidu cvetića, leptirića, mašnica, bisera i sl., mogu se kupiti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici.


Dešava se da se domaćice žale da je fil suviše redak i da ne može da drži tortu. Tajna čvrstog fila je prvenstveno u dodavanju putera u potpuno hladan fil, kažu eksperti za torte u Novom Sadu.

Sigurna sam da će proslava rođendana vaše devojčice biti ispunjena radošću i srećom, sa neizbežnim duvanjem svećica, umazanim dečijim osmesima i prstićima. Torta neka bude jedan od slatkih detalja, u kom ćete uživati i kog ćete se rado sećati.


Za sve sugestije, pitanja i predloge kontaktirajte me na https://www.brzakuhinja.com/srpski/kontakt