Najbolji recepti sa čajem

Čaj u kulinarstvu – može vam zvučati neobično ili skoro nemoguće, ali spoj čajeva i hrane nije novina. Ako pitate ljubitelje čajeva i iskusnih kulinara ovo je jako dobra i moćna kombinacija. 

Najbolji recepti sa čajem

Autor:

Objavljeno: 16 Jun 2019, 16:16

Čaj u kulinarstvu – može vam zvučati neobično ili skoro nemoguće, ali spoj čajeva i hrane nije novina. Ako pitate ljubitelje čajeva i iskusnih kulinara ovo je jako dobra i moćna kombinacija. Svoju primenu u kulinarstvu našao je i zeleni čaj. Priprema jela sa čajem predstavlja spoj zdrave, ali i ukusne hrane, jer čajne mešavine – zeleni čaj ili crni čaj mogu poslužiti kao odlični začini mnogim jelima koji će obogatiti njihov ukus i aromu i dodati im hranljivu vrednost.


Gastronomi najčešće koriste baš zeleni čaj. Međutim, u brojnim receptima primenu je našao i crni čaj, kao i razne kombinacije ovih čajeva sa aromatičnim dodacima poput citrusa, ananasa ili manga.

 

Ukoliko želite da probate nešto novo, mi vam u nastavku dajemo nekoliko predloga za jela sa dodatkom naših čajeva. Ukoliko volite zeleni čaj, priprema ovih jela može da razbije vašu rutinu u kuhinji ili čak da vas inspiriše da i sami kreirate neke recepte. 

 

Kuvanje i zeleni čaj – priprema jela na drugačiji način

 

Pasta sa zelenim čajem

 

Potrebno je:

  • 400 gr špageta ili drugih makarona po želji
  • 300gr mešavine povrća po želji (grašak, šargarepa, brokoli i sl.)
  • 1-3 čena belog luka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 80 gr parmezana
  • so i biber po ukusu

 

Skuvajte testeninu vodeći računa da ne bude prekuvana. U dubljem tiganju na maslinovom ulju propržite beli luk pa dodajte povrće po želji i pržite dok ne omekša. Potom začinite dodajući biber, so i zeleni čaj iz kesice. Kada sos bude gotov u tiganj dodajte testeninu koju ste prethodno iscedili i narendajte parmezan. Služite uz čašu belog vina.

 

Crni čaj - priprema deserta

 

Sladoled "Čaj sa mlekom"

 

Potrebno je:

  • 400 ml mleka
  • 150 ml slatke pavlake sa najmanje 30% mlečne masti
  • 5 kesica Earl Grey Passion čaja ili
  • 5 kesica Lord Grey čaja
  • 4 žumanca
  • 100 gr šećera

 

1. Pomešajte mleko sa slatkom pavlakom i ugrejte skoro do tačke ključanja (ne sme da prokuva), sklonite sa strane i u tu smesu. spustite kesice čaja da stoje - kao da spremate čaj s tim što kesice čaja treba da stoje u mlečnoj mešavini 10 do 15 minuta.

 

2. Umutiti žumanca sa šećerom dok masa ne postane bela.

 

3. Izvadite kesice čaja iz mlečne mešavine i polako u nju sipajte umućena žumanca. Vratite na vatru i kuvajte na tihoj vatri uz stalno lagano mešanje, otprilike 10 do 15 minuta, dok se ne zgusne. Treba voditi računa da krem ne prokuva.

 

4. Skloniti sa vatre i skroz ohladiti.

 

5. Masu mutiti u aparatu za sladoled. Ako nemate aparat za sladoled, sipajtekrem u hermetičku posudu i stavite u zamrzivač. U ovom slučaju, posudu svakih sat vremena treba vaditi iz zamrzivača i mešatida bi masa bili što više ujednačena i nežna. To se radi dok krem ne bude zaleđen.

 

6. Servirajte i uživajte.

 

 

 

 

 

Ukoliko ste ljubitelj kuvanja ili želite da probate nešto novo kada je kuvanje u pitanju, savetujemo vam da probate da koristite zeleni čaj. Priprema jela sa zelenim čajem može da bude način da se otkriju potpuno novi ukusi, ali i da nešto lepo uradite za svoje zdravlje. Jela sa dodatkom zelenog čaja mogu da poboljšaju varenje i stoga zeleni čaj naročito valja koristiti kao dodatak jakim, masnim i kaloričnim jelima.

 

Marinada sa čajem

 

Crni čaj, kao i zeleni možete da koristite za mariniranje mesa pre same pripreme, odnosno termičke obrade. Jedan od recepata za marinadu vam dajemo u nastavku teksta.

U pet šoljica vode staviti 2-3 kesice čaja po izboru, kašiku- dve maslinovog ulja, dve do tri kašike soka od limuna, malo soli i bibera, te pomešati i u ovu smesu uvaljati meso. Meso zatim treba ostaviti da odstoji u frižideru u zatvorenoj činiji minimum par sati. Pre spremanja komade mesa izvaditi iz posude u kojoj su se marinirali i peći/pržiti/kuvati, a preostalu marinadu možete koristiti za pravljenje sosova ili njome prelivati meso u toku termičke pripreme.

 

Ukoliko su vam se dopali ovi recepti i volite da se prepustite uživanju uz dobar čaj, posetite prodavnicu Relax and Beauty koja u svojoj ponudi ima neobične čajeve izvrsnog kvaliteta koje možda još niste imali prilike da probate.